Előfizetés

Chilei tüntetések: vizsgálatot indítanának a rendőri túlkapások miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:40

Fotó: JAVIER TORRES / AFP
Jogvédő csoportok eddig 145 esetben tettek feljelentést a rendőrök és katonák által alkalmazott túlzott erőszak miatt.
Bírói jóváhagyást kért szerdán a chilei főváros egyik ügyésze, hogy vizsgálatot indíthasson 14 olyan rendőrrel szemben, akik súlyosan bántalmaztak tüntetőket a dél-amerikai országban közel három hete tartó kormányellenes zavargások idején. Manuel Guerra kelet-santiagói ügyész közleménye szerint két olyan esetről van szó, amely a fővárosban október 18-án elrendelt, kilenc napig tartó rendkívüli állapot idején történt. Az egyik esetben az áldozat a város Nunoa negyedében vett részt egy a kijárási tilalmat megsértő, de alapvetően békés tiltakozásban.
„(A videofelvételeken) látni, ahogy a rohamrendőrség 12 tagja erőt alkalmaz néhány tüntetővel szemben, miután már őrizetbe vették őket”

– írja az ügyész.

Hozzáteszi: egyikük, aki semmilyen ellenállást nem tanúsított, súlyos sérüléseket szenvedett. A másik esetben, Santiago la Florida nevű negyedében
„két rendőr brutálisan megvert egy megbilincselt 16 éves fiatalt”.

Jogvédő csoportok eddig 145 esetben tettek feljelentést a rendőrök és katonák által alkalmazott túlzott erőszak miatt. A chilei hatóságok nyomoznak a rendfenntartók fellépése következtében meghalt öt ember ügyében is. Chilei jogvédők adatai szerint
az október 17. óta tartó zavargásokban és a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban eddig 20-an vesztették életüket. Több mint 1600 ember sérült meg, s a hatóságok mintegy 4300 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az országossá szélesedő tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki a dél-amerikai országban. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram- és gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. Sebastián Pinera chilei elnök szerdán a minimálbérek emelését jelentette be, hogy megpróbálja lecsillapítani a kedélyeket a dél-amerikai országban. A lépés része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a kormány bevezetni készül a tüntetők követeléseire válaszul. Pinera ezenkívül jelentős kormányátalakítást is végrehajtott, de az intézkedések nem elégítették ki a tiltakozókat, akik már az elnök lemondását és alkotmányos reformok bevezetését követelik.

Kiürítették az amszterdami repülőteret, óriási volt a rendőri készültség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 21:02
Képünk illusztráció
Fotó: REMKO DE WAAL /
De téves riasztás történt.
Miután rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, az egész világsajtón végigment, hogy valami történt az Air Europa Amszterdamból Madridba tartó esti, UX1094-es számú járatán, és ez okozza a készültséget. Az Air Europa légitársaság azonban közölte, hogy téves riasztás történt, és a rendőrség azért vonult ki ekkora erőkkel, a repülőteret pedig azért kellett kiüríteni, mert a riasztás repülőgép-eltérítésről szólt. A világsajtó egyébként három késes támadóról írt, a lapok szerint a pilóta nyomta meg a riasztó gombot. Azonban nem voltak késes támadók, és a riasztó magától indult el. A riasztás miatt először kiadták a GRIP-3 riadófokozatot, ami olyan események esetén lép életbe, amikor „a helyi lakosságra nézve komoly következményekkel járhat“. ?M?Mostanra ezt is lefújták. A Schiphol Európa 3. legforgalmasabb repülőtere, valószínűleg óriási késésekre lehet majd számítani.

Erdogan bejelentette, hogy elfogták al-Bagdadi feleségét, és beszólt Trumpnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 17:22

Fotó: MURAT KAYNAK / AFP / Anadolu Agency
Mondjuk arról egy szót sem szólt a török elnök, hogy az Iszlám Állam volt vezetőjének több felesége is lehetett.
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy Törökország elfogta az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi feleségét - írja az MTI. "A Bagdadi halálához vezető amerikai műveletet követően Washington hatalmas kommunikációs kampányba kezdett. Ami minket illet, elfogtuk Bagdadi feleségét - és ezt ma árultam el először -, mégsem harangoztuk be nagy csinnadrattával" - mondta Erdogan, amivel valószínűleg Donald Trump orra alá akart törni egy kis borsot. A török vezető azt nem árulta el, hogy mikor és hol kapták el a nőt, ahogy arról sem beszélt, hogy al-Bagdadi valószínűleg többnejű volt, így a lehetséges feleségek közül kaphattak el egyet. A török hatóságok még kedden tudatták, hogy egy szíriai hadművelet során letartóztatták al-Bagdadi egyik lánytestvérét is, illetve annak férjét, valamint mostohalányát és öt gyerekét. Ezt Erdogan is megerősítette. Donald Trump amerikai elnök október 27-én számolt be al-Bagdadi haláláról. A terroristavezérrel egy éjszakai razziában végeztek az amerikai csapatok Szíria északnyugati részén, a török határtól mindössze néhány kilométerre. A bejelentést követően Törökország azt mondta, hogy hírszerzése és hadserege folyamatos kapcsolatban állt az amerikaiakkal a művelet éjszakáján. Törökország - amely többször vált az Iszlám Állam véres merényleteinek célpontjává az elmúlt években - 2015-ben csatlakozott a terrorellenes koalícióhoz. Ankarát a szíriai konfliktus kezdetét (2011) követően azzal gyanúsították meg, hogy hagyta, hogy a dzsihadisták szabadon közlekedhessenek a török-szíriai határon.