Előfizetés

Várpalotai hintabaleset: vádat emelt az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:57

Fotó: police.hu
A szerkezet üzemeltetőjének és a megfelelőségi tanúsítvány kiállítójának felelősségéről a Veszprémi Járásbíróság dönt.
Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség a várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetője és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen.  Az ügyészség közleményében felidézi: a vidámparki, szórakoztató berendezések üzemeltetésével foglalkozó vádlott 2017. szeptember 2-án este Várpalotán működtette a vízszintes tengely körül két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhintát. A baleset idején a hinta egyik gondolájában az életveszélyes sérüléseket elszenvedő fiatal, kiskorú testvére és az édesanyjuk, míg a másik karhoz tartozó gondolában két kiskorú fiú ült. A berendezés az indítást követően körülbelül másfél percig működött, amikor hatalmas reccsenés kíséretében az egyik kar letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd az ütközés következtében oldalirányba lendült, és mindkét gondolából egy-egy utas kiesett. A baleset legsúlyosabb sérültje a hintától mintegy 15 méterre zuhant a földre, és életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett, míg a másik sértettnek, aki a hintaszerkezet pótkocsijára esett, töréses-zúzódásos sérülései keletkeztek. A hinta többi utasát nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vérző sérülésekkel a rendőrök, tűzoltók szabadították ki a gondolákból. A vádiratban foglaltak szerint az üzemeltető számos foglalkozási szabályt megszegve, köztük a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette a berendezést. Az ügy másik vádlottját is több szabályszegés terheli, melyek egyike, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította, bár annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá. A vádlottak felelősségéről a Veszprémi Járásbíróság dönt.

Kétmilliárdos kárt okoztak a tatabányai húsos csalók

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:22

Fotó: Shutterstock
Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette emelt vádat egy 12 tagú társaság ellen Tatabányán. A társaság kétmilliárd forint áfát csalt el – tájékoztatta csütörtökön a megyei főügyész az MTI-t. Reszl Ildikó közölte: a bűnszervezet vezetője tatabányai székhelyű húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat irányított, amelyek 2012. júniusa és 2014. decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut. A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult, a fizetendő adó összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette. A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől. A bűnszervezet 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be. Az ügyészség indítványozta, hogy – ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik – a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházra, két vádlottat 7 és 6 év fegyházra, hármat 3-3 év, egyet 2 év 6 hónap, négyet pedig 2-2 év börtönre ítéljen.

Börtönből telefonálva csalt ki bankkártya-adatokat az elítélt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik telefontársaság munkatársának adta ki magát, és adategyeztetésre hivatkozott.
A Kaposvári Járási Ügyészség 28 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik bankkártya-adatokat csaltak ki a sértettektől, majd azokat felhasználva okoztak kárt. Az ügyészség közleménye szerint az egyik vádlott a felfegyverkezve elkövetett rablás miatt kiszabott 8 év fegyházbüntetését töltötte az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, amikor hozzájutott egy mobiltelefonhoz. A hívások során az egyik telefontársaság munkatársának adta ki magát, majd a sértettektől adategyeztetésre hivatkozva kicsalta a bankkártya-adataikat. A csalárd módon megszerzett adatokat továbbította a társának, aki azzal az egyik szolgáltató internetes felületén mobiltelefon egyenleg feltöltéseket hajtott végre. A négy sértettnek összesen 270 ezer forint kárt okoztak. Az egyenleg feltöltéseket végző férfinak volt egy másik társa is, akinek a segítségével további 24 sértett bankkártya-adatait szerezte meg, melyekkel visszaélve a sértetteknek 5000 és 60 000 forint közötti összegű kárt okozott. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a börtönből telefonáló és különös visszaesőnek minősülő férfival szemben 2 év 6 hónap, míg társával szemben 1 év 8 hónap szabadságvesztést szabjon, amennyiben a bűncselekményeket az előkészítő ülésen beismerik.