Előfizetés

Várhelyit csütörtökön hallgatják meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:34
Várhelyi Olivér
Fotó: Zucchi Enzo / MTI/Európai Tanács
Két nappal korábban az EP jogi bizottsága dönt arról, hogy fennáll-e bármilyen pénzügyi összeférhetetlenség.
Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltet, a bővítési és szomszédságpolitikai tárca várományosát november 14-ikén reggel hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Két nappal korábban az EP jogi bizottsága dönt arról, hogy fennáll-e bármilyen pénzügyi összeférhetetlenség, ami megakadályozhatja Várhelyi biztosi megbízatását.  A biztosjelöltek szakbizottsági meghallgatásának előfeltétele, hogy a jogi bizottság megerősítse: nincsen összeférhetetlenség a jelölt pénzügyi érdekeltségei és jövőbeli pozíciója között.

Harminc éves hagyományt rúgott fel a Fidesz-többség

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:08

Fotó: Globetrotter19 / Wikimedia Commons
Keszthelyen lehetetlen helyzetbe hozta az ellenzéket a várost irányító kormánytöbbség.
A rendszerváltás óta élő hagyományt rúgott fel Keszthelyen a fideszes többségű városvezetés, miután nem ellenzéki képviselőt választottak meg a Pénzügyi és Jogi Bizottság elnöki tisztére. A városban október 13.-án Nagy Bálint fideszes polgármestert választották meg és a képviselő testületben is maradt kormánypárti többség. A városban Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelenti a Fidesszel szemben a helyi ellenzéket. A választás után a KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás levélben kereste meg személyi javaslataival Nagy Bálint polgármestert. Ebben azt indítványozta, hogy Czuth Zoltán László a KÉVE polgármesterjelöltje legyen alpolgármester, akit a Pénzügyi Jogi Bizottság elnökének is javasoltak, tovább külsős tagként Kovács Viktóriát. Az Emberi Erőforrások Bizottságába Molnár Tibort javasolta az egyesület, külsős tagnak pedig Herold Jánost. A Városstratégiai Bizottságba Dékány Pétert, itt Kenyeres Bencét javasolták külsős tagnak. A fideszes városvezetés ehhez képest erőből nyomta át saját javaslatait. Eszerint egyetlen bizottságban sem lesz ellenzéki vezető, sem ellenzéki külsős tag. A pénteki ülésen át is ment az előterjesztés. Bizottsági elnöki poszt híján így az ellenzék a jövőben nem fog tudni előterjesztéseket sem tenni. A KÉVE tagja, Molnár Tibor szerint „Nagy Bálint szavai és tettei elválnak egymástól”. - Míg a polgármester közösséget kíván építeni és pártpolitika-mentes együttműködést hirdet a város érdekében, addig az ellenzéket a rendszerváltás óta kialakult szokásjogot felrúgva kiszorítja a bizottsági munkából, ráadásul megfosztja az előterjesztés lehetőségétől. A bizottságok külső szakértői tagjainak kizárólag Fidesz-közeli személyeket, köztük a választáson vesztes korábbi képviselőt és az egyik képviselő rokonát jelölte – mondta a képviselő a Népszavának.

Nem viccelnek: a rendőrség a tüntetőkre is hárítja a felelősséget a csütörtöki közlekedési káoszért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 16:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ja, és a Budapesten játszott Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzés közlekedésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni.
A tüntetőkre hárítaná az elképesztő csütörtöki budapesti káosz miatti felelősséget a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK szóvivője pénteken az MTI-nek nyilatkozott arról, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása mellett jelentős ráhatással volt a főváros közlekedésére csütörtökön négy, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény is. Ezek egy részét a szóvivő szerint a bejelentők nem az egyeztetéseknek megfelelően bonyolították le, eltértek például az előzetesen bejelentett útvonaltól. Csécsi Soma alezredes hozzátette, ebből az is következik, hogy az ezekkel a gyűlésekkel érintett terület kiterjedt, a főváros közlekedésére gyakorolt hatásuk megnövekedett. Még azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában csütörtökön Budapesten játszott a Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzés közlekedésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni - ez alkalomból valóban megesett, hogy lovasrendőrök kergették az autók között az orosz szurkolókat az FTC stadionja körül. Végül a szóvivő statisztikai adatokkal oszlatná el a maradék kétséget is afelől, hogy bizony már megint a civilek a felelősök mindenért:
az alezredes szerint a török elnök Budapest közúthálózatának csak mintegy 94 "ezred százalékán" közlekedett, és 15 kerületet nem is érintett.

Erdogan tehát mindössze a budapesti utak 94 ezrelékén közlekedett - ennek függvényében még inkább érthetetlen, hogy miért zárták le a rendőrök többször órákra a főváros legforgalmasabb útjait és legnépesebb környékeit. Csütörtökön ugyanis az történt, hogy a rendőrség - ami az Index szerint maga felelt az útvonal biztosításáért - már reggeltől megbénította a várost. Gyakorlatilag abban a pillanatban lezárták például a teljes Andrássy utat - és alatta a metrót is leállították -, valamint az abba torkolló utcákat, hogy leszállt a török elnök gépe, és csak azután oldották fel a lezárást, hogy a fontos ember már a Várban volt. És míg a város kihalt panoptikummá változott az útvonalon, a lakóknak még a házaikat sem szabadott elhagynia.
De az egyenruhások nem csak délelőtt tartóztatták fel a saját házaik előtt is az embereket, de mikor délután a Gül Baba türbéjéhez ment Erdogan, már a villamosokról is leszállították, majd kordonok közé terelték az utazókat, másokat pedig metró-aluljáróban ejtettek csapdába. Az állítólagosan összevissza vonuló tüntetők mellett pedig a Széll Kálmán térnél előbb még csak menetkísérők sem voltak, majd pedig a környékbeli mellékutcákban hosszú időre ugyancsak bekerítették és foglyul ejtették őket. De még maguk a rendőrök is komoly megpróbáltatásoknak voltak kitéve: egyeseknek állítólag hajnali 4-től kellett estig szobroznia kilométerekre a török elnök útvonalától, hogy este szigorú nemmel fordíthasson vissza síró kisgyerekét kézen fogva vezető szülőket, újabb lezárások felé irányítva őket.
A kialakult közlekedési káoszt Karácsony Gergely főpolgármester is elfogadhatatlannak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a BKK és BKV illetékesei hasonló esetben már csak főpolgármesteri engedély birtokában egyeztethetnek a rendőrséggel.