Előfizetés

Sűrű köd miatt adott ki vészjelzést a meteorológiai szolgálat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.08. 19:40
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ország nagy részén tartósan pár száz méteresre csökken szombaton a látótávolság.
A Kárpát-medencét nyugat felől hullámzó frontzóna éri el, mozgalmas marad időjárásunk. Péntek éjszaka az Alföldön felszakadozik, csökken a felhőzet, ezért párásság, köd képződik. Szombaton napközben az Alföldön is növekszik a felhőzet, a pára, köd megszűnése után a Duna-Tisza közén néhány, a Tiszántúlon még több órára kisüt a nap. A Tiszántúl kivételével több helyen fordulhat elő eső. A déli, délkeleti, majd szombaton az északira forduló szél többfelé megélénkül.
Több megyére és a fővárosra ismét figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt. Bár szombat délelőttig mindenütt fokozatosan megszűnik a köd, addig veszélyjelzésük szerint pár száz méteres lehet a látótávolságra kell készülni:
  • Budapesten;
  • Pest,
  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád,
  • Fejér,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és
  • Tolna megyében.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 10 és 17 fok között várható, sőt a Tiszántúlon 18, 20 fok is előfordul.

Télire vált a Magyar Közút

Vasárnaptól téli üzemmódban dolgozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az enyhe őszi idő ellenére is 19 megyei igazgatóságon, 94 mérnökségen és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A téli hónapokban elsődleges feladatuk a hó eltakarítása, a síkosságmentesítés és az ideiglenes kátyúzás. A télies időjárás beálltával mintegy négyezren dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban az utak üzemeltetésén. Csaknem ezer munkagépet állítanak üzembe, országszerte rendelkezésre áll összesen mintegy 180 ezer tonna útszórósó és más érdesítő anyag. Több mint félezer kilométernyi útszakaszon, ahol nagyobb a hófúvások valószínűsége, hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, további 400 kilométeren pedig hófogó erdősávok védik a közúthálózatot - áll a közleményben.

Helyreigazítás

A nepszava.hu weboldalon október 6-án megjelent „Ingatlanpanama Erzsébetvárosban” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Benedek Zsolt, a VII. kerület Fidesz-KDNP-s képviselője megvett egy 230 négyzetméteres tetőteres lakást csekély 27 millióért és nem közölte az engedélyt kiadó bizottsági tagokkal, hogy ő él az ingatlanban. Az igazság ezzel szemben az, hogy Benedek Zsolt nem vett lakást 27 millióért és a bizottságot ennek kapcsán nem tévesztette és nem is téveszthette meg annak elhallgatásával, hogy a hivatkozott ingatlanban élne. 

Láncfűrésszel rehabilitálják a Normafát: 220 fa kivágását engedélyezte a kormányhivatal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 18:11

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Pokorni vezette fideszes önkormányzat a pusztulásra ítélt természetvédelmi terület közelében pedig parkosítana egy lebontott épület helyén.
220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy a normafai Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki - tudta meg a 24.hu. Ráadásul azt írja a portál szerint a határozat, hogy a természetvédelmi területen
a kivágott fák pótlása nem szükséges.

A parkolót a "Normafa kapuja" nevű fejlesztés keretében alakítják ki - a beruházás kedvéért már tavaly is nagyobb területeket taroltak le a munkagépek. A XII. kerületnek a fideszes Pokorni Zoltán által vezetett önkormányzata mindezt újságírói kérdésre a Normafa rehabilitációjának nevezte. Kacifántos érvelésükből az bontakozik ki, hogy
a természetvédelmi területen fairtással létrehozott parkolóval többek közt azt akarják megakadályozni, hogy természetvédelmi területen parkoljanak autóikkal a kirándulók.

"A cél, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen, ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetjük, és visszaadjuk ezt a területet a turistáknak és a természetnek" - írták. Válaszuk szerint az érintett terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület.
Egy bontási területet parkosítanak, míg egy értékes zöld területet lerombolnak, hogy lebetonozzák azt,

a Normafa védelmére alakult Normafa – Természetesen csoport képviseletében nyilatkozó Sipos Péter szerint. Az önkormányzat terve a meglévő parkoló bővítéséről szerinte már csak azért is érthetetlen, mert - ha már a tömegközlekedés helyett mindenképp autózásra ösztönöznék a látogatókat, akkor - a nemrég lebontott közeli Hotel Olimpia helyén észszerűbb lenne építkezni. Ám oda pont hogy park kerül. Azt is hangsúlyozta, hogy Pokorniék csak "látszategyeztetést" folytattak a civilekkel, a fontos részletek csak sokkal később derültek ki. Mint fogalmazott, csak "rosszindulatú magyarázattal" talál értelmet a döntésnek: így többet lehet költeni a beruházásra.
"A testületi üléseken akadályozzák a munkát. Ha konkrét kérdéseket teszünk fel vagy rámutatunk problémákra, azt válaszolják, hogy nem tudnak részleteket mondani"

- nyilatkozta Élő Norbert, a hegyvidéki önkormányzat DK-s képviselője. A kérdést előhozta a testületi ülésen, ahol azzal hűtötték le, hogy a szakbizottságban majd részletes felvilágosítást kap. A bizottságok azonban még meg sem alakultak.
Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott a Normafa fejlesztéséről szóló, 2013-as szakmai fórumon arról beszélt, hogy környezetrombolás sehol nem lesz és szándékaik szerint a jövőben kevesebb autó megy majd fel a Normafához. A beruházásról 2015-ben írtak ki népszavazást: a hegyvidékiek mindössze 27,6 százaléka voksolt, 81 százalékuk igennel szavazott.

Példátlan fairtás a fővárosban

2010 óta a főváros közterületi faállományának egész Európában példa nélkül álló pusztítása folyik, a tömeges fairtás pedig még a meglévő, a növényzet védelmét – ha erőtlen eszközökkel is – előíró jogszabályokat is sérti. Arról, hogy hogyan asszisztálnak mindehhez a kormánypárti befolyás alatt álló hatóságok, a Népszava itt írt bővebben.