Előfizetés

Bemutatta kormányát az újraválasztott lengyel miniszterelnök

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.08. 20:29
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP
A korábbi politikáját folytató kabinetnek négy új tagja lesz, és átszerveznek egyes tárcákat.
Az októberi parlamenti választások nyomán alakuló kormánya javasolt összetételét ismertette péntek esti sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő. A korábbi politikáját folytató kabinetnek négy új tagja lesz, és átszerveznek egyes tárcákat.
Új vezetőket többek között a pénzügyi, valamint a szociális, család- és munkaügyi tárca élére jelöltek.

A külügyi tárcát változatlanul Jacek Czaputowicz fogja irányítani, a minisztériumból azonban kiválik az Európai Unió ügyeinek területe, amelyet a miniszterelnöki hivatal minisztereként az eddigi külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski vezet majd. A környezetvédelmi minisztériumtól - melynek szintén új vezetése lesz - különválik a klímavédelmi terültet. Ezt Michal Kurtyka eddigi környezetvédelmi államtitkár fogja irányítani, aki az ENSZ tavalyi katowicei klíma-csúcstalálkozóján elnökölt. Megszűnik az energiaügyi minisztérium. Az állami tulajdonú bányászati és más társaságokat Jacek Sasin eddigi kormányfőhelyettes fogja irányítani egy új vagyonkezelő tárca minisztereként. Létrejön az egyebek között az uniós források felhasználásában illetékes alapkezelő minisztérium is.
Morawiecki - aki a választások előtt is irányította a lengyel kormány munkáját - formálisan a parlament keddi alakuló ülésén lemond. Andrzej Duda államfő ezt követően megbízza őt az új, rövid időn belül beiktatandó kormány hivatalos összeállításával.
A lengyel kormánypárt, a Jaroslaw Kaczynski által irányított nacionalista konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) októberben magabiztos választási győzelmet aratott, a mandátumok háromnegyedét szerezte meg.

7000 embert rúghat ki a legnagyobb európai acélgyár, sztrájk miatt áll a termelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:27

Fotó: ALFONSO DI VINCENZO / AFP
Megosztja az olasz kormánypártokat az ügy, a munkanélküliség rémével környezetvédelmi szempontok állnak szemben.
7000 munkás elbocsátását tervezi Európa legnagyobb acélgyára, a dél-olaszországi Tarantóban működő Ilva - írja az Euronews. A gyár mostani üzemeltetője, a francia-indiai Arcelor-Mittal társaság egyúttal azt is közölte, hogy felmondja a két éve kötött szerződést, és visszaadja az olasz államnak az acélművet.
A hír hallatán a szakszervezetek péntek reggel hét órától 24 órás sztrájkot hirdettek.

Egyrészt azt követelik, hogy a cég ne bújhasson ki a szerződés alól, ne bocsássa el dolgozók ezreit. Ezt már csak az is indokolja, hogy a gyár a munkanélküliségtől különösen sújtott Dél-olasz régió legnagyobb munkaadója.
Követelik továbbá, hogy ne módosíthassa a cég a környezetvédelmi tervet. Ez utóbbi legalább olyan fontos, mint a munkahelyek biztonsága: az acélmű az egyik legnagyobb környezetszennyező Európában, dioxinkibocsátása eddig 11 ezer ember esetében bizonyítottan okozott daganatos halált.

Nincs egyetértés a kormánykoalícióban

Az ügy probléma megosztja a kormánykoalíciót. Az Öt Csillag mozgalom vezetője, Luigi di Maio nem támogatja a környezetszennyező acélgyár védelmét, a Demokrata Párt viszont nem szeretne a munkahelyek megszűnéséhez asszisztálni. Sajtóértesülések szerint utóbbi arra is használhatja az esetet, hogy erre hivatkozva kilépjen a kormánykoalícióból.

Bányarobbanás Németországban: 34 ember rekedt órákra 700 méteres mélységben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 16:47

Fotó: Holger John / AFP
Mindenkit sikerült kimenekíteni, de ketten megsérültek - egyikük ráadásul súlyosan.
34 bányász rekedt a föld alatt pénteken délelőtt, miután robbanás történt egy Berlinhez közeli német bányában, írja a DW.com. A Teutschenthal bánya munkásai közül legalább ketten meg is sérültek - egy lengyel és egy német állampolgár. Egyikük állapota súlyos. A rendőrségi közlemény szerint
ugyan sikerült a bányászoknak egy biztonsági helységbe menekülnie, ám még ez is 700 méterrel a felszín alatt volt.

Órákig tartott, mire mindenkit biztonságosan a felszínre tudtak hozni. A hatóságok előzetes vizsgálatok alapján azt gondolják, hogy deflagrációs - azaz a detonáció nevű robbanásnál jóval lassabb lángterjedésű - robbanás történhetett, valószínűleg a levegőbe került hidrogén gyulladt be. A munkálatok mindenesetre leállnak a bányában, amíg teljes körűen ki nem vizsgálják az esetet.
A Berlintől mintegy 160 kilométerre lévő, leginkább Halle városához közeli létesítmény 1982-ig sóbányaként működött. Jelenleg úgy hasznosítják, hogy bányászati hulladékkal töltik fel a nyolc évtizedes működés alatt ásott tárnákat.