Előfizetés

Chow Tsz-lok, egyetemista, élt 22 évet - a hongkongi tüntetések első halálos áldozata

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.09. 17:02
Több ezren emlékeztek a pénteken elhunyt egyetemistára
Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
A fiatal férfi egy összecsapás idején, egy parkolóházban zuhant le a 3. emeletről a 2-ra, a rendőrséget a mentők késleltetésével vádolják.
Egy 22 éves hongkongi egyetemi hallgató november 3-án, vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett, miután egy tiltakozás helyszínéhez közeli parkolóban lezuhant egy emeletet. A sérülés után 5 napig volt kómában, és november 8-án, pénteken reggel leállt a szíve. Chow Tsz-lok halálhírét a kórházi hatóságok még aznap megerősítették - írja a CNN. A helyi rendőrség szerint Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemista egy lakónegyedben található parkolóház 3. emeletéről zuhant le a 2. emeletre. Amikor az eset történt, a közelben a rendőrség tüntetők nagyobb csoportjával csapott össze, és nincs arra utaló jel, hogy Chow részt vett volna az összecsapásban.
Azonban kormányellenes tüntetők haragját így is még jobban feltüzelte a haláleset, ugyanis szerintük a rendőrségi akció miatt nem értek oda időben a mentők Chow-hoz.

A rendőrség tagadja, hogy felelőssége lenne az egyetemista halálában, a hivatalos közlemény szerint sehol nem akadályozták sem a mentőket, sem a tűzoltókat Chow segítésében.
Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemista, a tüntetéshullám első halálos áldozata
Fotó: AFP
A mentőket helyi idő szerint 11:11-kor hívták ki, és kb. 19 perccel később, 11:30-kor érkeztek a helyszínre. A hongkongi mentők hivatalos maximális szintidejét azonban a hívástól számított 12 percben határozzák meg. A tragédia következtében tovább nőhet a feszültség a félig autonóm kínai városban.
A kormányellenes civil erők Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemistát a tüntetések első halálos áldozatának tartják, hősként tisztelik, rengetegen emlékeznek rá.

Az egyetemista halála után több ezren emlékeztek gyertyákkal, virágokkal és üzenetekkel a tragédia helyszínén.   Mint ismert, a hongkongi tüntetések alatt a helyi rendőrség használt már éles lőfegyvert is a kormányellenes civilek ellen, sőt számos újságíró is megsebesült, de halálos áldozata eddig nem volt a hónapok óta tartó tüntetéseknek. Itt elolvashatja a témával foglalkozó összes cikkünket.

Lengyel turistabusz szenvedett balesetet Németországban, 32 ember megsérült

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 17:01

Fotó: Daniel Bockwoldt / AFP / dpa Picture-Alliance
A jármű letért az úttestről, nekihajtott a szalagkorlátnak, majd egy útszéli árokban az oldalára fordult.
Lengyel turistabusz szenvedett balesetet Hamburg térségében szombatra virradóra az A1-es autópályán, a 48 utasból 32-en megsérültek, őket kórházba szállították – közölte a német rendőrség. Előzőleg súlyos sérültekről is voltak értesülések, de utólag ezt nem erősítették meg. A busz egyelőre ismeretlen okból tért le az úttestről, nekihajtott a szalagkorlátnak, majd egy útszéli árokban az oldalára fordult. A helyszínelés és a romeltakarítás idejére az autópályát az érintett útszakaszon részlegesen lezárták, ami kilométeres hosszú forgalmi dugót eredményezett Hamburg irányába.

Juhpásztort ölt meg egy medve Maros megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.09. 14:04
Képünk illusztráció
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Egy hónapon belül ez a második halálos medvetámadás a környéken.
Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, Oláhkocsárd (Cucerdea) és Gyulas (Giuluş) közötti erdő környékén - közölte a Maros megyei rendőr-főfelügyelőség - írja az MTI. A közeli Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor értesítette szombaton arról, hogy holtan találta egy erdő mellett 63 éves kollégáját, akit előző este óta nem láttak. A férfi testén talált külsérelmi nyomok alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfi medvetámadás áldozata lett. A halál okát körülményeit a marosvásárhelyi igazságügyi orvostani intézetben végzendő boncolás és helyszíni vizsgálat nyomán fogják megállapítani. Az esetről értesítették az illetékes erdőőrséget, környezetvédelmi ügynökséget és vadásztársaságot. Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében. Október közepén egy horgászt - Nyárádmagyarós jegyzőjét - sebesített meg halálosan a medve a Maros megyei Vámosudvarhelyen, a településtől hatszáz méternyire a Kis-Küküllő partján. Két hete is medvetámadás történt Romániában: Bákó megyében halállal végződött az eset, Beszterce megyében sebesülésekkel megúszta egy férfi.