Előfizetés

Steinmeier: Új falak épülnek Németországban, amelyeket le kell dönteni

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 20:42

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / dpa Picture-Alliance
Vissza kellene szerezni legalább egy részét annak a bátorságnak, jövőbe vetett bizalomnak és öntudatosságnak, amellyel az emberek 1989-ben ledöntötték a berlini, „embertelen építményt” és kiharcolták az egységet, a szabadságot és a demokráciát – mondta a német államfő.
Új falak választják el az embereket egymástól Németországban, láthatatlan falak, amelyek csalódottságból, dühből, gyűlöletből, szótlanságból és elidegenedésből állnak, ezeket a németek építették saját maguknak, és ledönteni is csak ők tudják őket – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton Berlinben a Brandenburgi kapunál több százezer ember előtt a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat legnagyobb szabású, záró eseményén. A szövetségi elnök sürgette Németország lakóit, hogy ne tétlenül szemléljék a társadalmukat megosztó új falakat és ne csupán panaszkodjanak miattuk, hanem kezdjenek hozzá lebontásukhoz. Mint mondta, az oly sok áldozatot követelő „embertelen építmény”, a berlini fal ledöntése után külső kényszer nélkül emelt új, láthatatlan falak az összetartás útjában állnak, de „az összetartást nem lehet felülről elrendelni, csak azok tartanak össze, akik összefognak”. Vissza kellene szerezni legalább egy részét annak a bátorságnak, jövőbe vetett bizalomnak és öntudatosságnak, amellyel az emberek 1989-ben ledöntötték a berlini falat és kiharcolták az egységet, a szabadságot és a demokráciát. Ez nagyszerű és büszkeséggel eltöltő örökség, „kezdjünk hát vele valamit” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier.
A legtekintélyesebb egykori keletnémet ellenzéki emberi jogi aktivista, Marianne Birthler, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériumi (Stasi) iratait kezelő hivatal volt vezetője beszédében az 1989-es békés forradalom örökségéről elmondta, hogy csak annak van erkölcsi joga 1989-re hivatkozni, aki ma is kiáll a nyitottságért és a szabadságért. Aki viszont gyűlölködik és mások életét tettekkel és szavakkal fenyegeti, nem jobb az embereket gyötrő és életüket tönkretevő Stasinál, aki pedig azt hiszi, hogy származása vagy bőrszíne miatt előbbre való másoknál, elárulja a forradalom eszméit és Németország alaptörvényét. Berlinben a hét eleje óta ünneplik a fal ledöntésének évfordulóját egy több mint 200 eseményből – kiállítások, koncertek, pódiumbeszélgetések sorából álló – rendezvénysorozattal. A záró eseményen a beszédek után a német a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tartott hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével. Az együttes Ludwig van Beethoven 5. – Sors – szimfóniájának egyes tételeit adta elő a Németország megosztottságának és újraegyesítésének témája köré szervezett műsorban, amelyben különböző zenés és táncos betétek kaptak helyet.

Több ember meghalt az iraki tüntetéseken

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 20:24

Fotó: AFP
Legkevesebb négy tüntető vesztette életét az iraki fővárosban szombaton a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban.
A biztonságiak könnygázzal, villanógránátokkal és éles lőszerrel szorították vissza a tüntetőket Bagdad belvárosában a fővárost átszelő Tigris-folyó hídjairól. A kormányzati negyedet a keleti lakó- és üzleti kerültekkel összekötő három központi híd felett a rendőrség visszaszerezte az ellenőrzést. Az oszlatásban a halottak mellett egészségügyi források szerint legalább 108-an megsebesültek. Nevük elhallgatását kérő biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint
három tüntető lőtt sebbe halt bele, egy negyedik pedig abba, hogy egy könnygáz-gránát találta el a fején.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezése érdekében. Szombaton a kormányfő a változást sürgető tüntetések jogossága mellett elismerte, hogy a politikai pártok hibákat vétettek az ország vezetésében. A többi között választójogi reformot is tartalmazó csomagot már szombat este tárgyalnák az iraki parlamentben.
„A politikai erők és pártok fontos elemei bármely demokratikus rendszernek, s bár nagy áldozatokat vállaltak, hibákat is elkövettek”

– mondta Mahdi békülékenyebb hangvételű üzenetében.

Hozzátette: a tüntetések a politikai változás legális motorjai. A kormányfő ugyanakkor felszólította a megmozdulások résztvevőit, hogy nem zavarják meg az ország „mindennapi életét”. Kijelentette: a hatóságok be fogják tiltani a tüntetők halálával gyanúsított nem állami fegyveres csoportok fegyverviselési jogát. Mahdi egyben vizsgálatot jelentett be a tüntetők halála ügyében. Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken békés megoldásra sürgette a politikai elitet, a biztonsági erőket pedig felszólította, kerüljék a további erőszakot.
A dél-iraki Umm-Kaszr kikötővárosban szombaton tíz nap ülősztrájkot követően helyreállt a rend. A helyi hatóságok szerint az élelmiszerimportra ráutalt Irak kikötője ismét fogad gabona, cukor és étolaj szállítmányokat. Napokig tartó megbeszéléseket követően az egymással torzsalkodó iraki politikai erők megállapodtak abban, hogy kiállnak a tüntetéssorozat miatt erős nyomás alá került miniszterelnök mellett. Magas rangú politikusok szerint egyezség született a reformok végrehajtásában, s abban is, hogy le kell állítani a tiltakozási hullámot. A dpa német hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Kászim Szolejmáni, az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz brigád parancsnoka az iraki Nadzsaf városában folytatott tárgyalásokon két fontos támogatót nyert meg Mahdi kormányának: a befolyásos Moktada az-Szadr síita vallási vezetőt és Szisztáni ajatollah fiát, Mohammed Reda Szisztánit. Az értesülés szerint a kormányt támogató politikai erők ezzel szabad kezet kaptak, hogy „minden eszközzel” véget vessenek a tüntetéseknek. Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 270-en vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek. A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori diktátor 2003-as bukása óta.

Lavinaomlás okozta két holland síelő halálát Tirolban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 18:05
Illusztráció
Fotó: JAKOB GRUBER / AFP / APA-PictureDesk
Pénteken a téli sportot űzőket és a hegymászókat fokozott figyelemre intették, mert sok friss hó esett a térségben, s a viharokat követő időjárás javulás miatt megnövekedett a balesetek lehetősége.
Lavinaomlás okozta két ember halálát szombaton az ausztriai Tirol tartományban található Sölden városának térségében egy sípálya mellett – közölte az osztrák rendőrség. A hatóságok szerint a két holland síelőt már csak holtan tudták kiemelni a hótömegek alól. Az APA osztrák hírügynökség közölte, hogy az idei évben nagyon korán jelentkezett az első, halálos áldozatokat követelő lavina, tekintettel a következő hetekben induló síszezonra. A naponta frissülő, lavinaveszélyre figyelmeztető rendszer sem üzemel még teljes körűen, a szolgáltatás jelenleg csak eseti jelleggel ad ki riasztást. Pénteken a téli sportot űzőket és a hegymászókat fokozott figyelemre intette, mert sok friss hó esett a térségben, s a viharokat követő időjárás javulás miatt megnövekedett a lavinabalesetek lehetősége. Az APA felidézte, hogy tavaly az első, halálos áldozatot követelő lavinaomlás december 13-án volt a zillertali Tux település közelében. A baleseti sérülések és halálozások száma valamelyest csökkent az alpesi térség 2018-2019-es téli szezonjában. Míg az azt megelőző, 2017-2018-as szezonban 102-en vesztették életüket, addig 2018. november 1-jétől 2019. március 24-ig terjedő időszakban 93-an. A lavinák okozta halálozások száma azonban 15-ről 19-re gyarapodott az említett időszakokban.