Hamarosan elkészülhet az új drónszabályozás

Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A jövőben fix bírságokat szeretnének, és meghatároznák, hogy hol nem lehet drónozni.
Az Európai Unió szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó szabályozást – írja a Magyar Nemzet a hétvégi II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetéseiben és előadásaiban elhangzottak alapján. A kormányközeli lap kiemeli: a drónozókat hamarosan érinteni fogja, hogy az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya törvénymódosítást kezdeményezett a pilóta nélkül légi járművekre vonatkozó szabályok megszegőinek egységes büntetése érdekében. László Andrea rendőr alezredes szerint a törvénymódosítás része, hogy a közúti bírságokhoz hasonlóan fix összegeket határozzon meg a törvényhozó. A jelenlegi szabályozás szerint, ha valaki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik, három szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. A rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehessen kiszabni. Kivétel, amikor a drónozó más életét, testi épségét veszélyezteti, mert az már bűncselekmény. Ahogy az október közepén, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történt drónberepülések is bűncselekmények, és a rendőrség aszerint is kezeli a történteket.
László alezredes hangsúlyozta, hogy a légi közlekedési bírság 0 és 100 millió forint között szóródik. A jövőben fix bírságokat szeretnének. Az uniós szabályozás arról is rendelkezik, hogy drónt ittas vagy tudatmódosult állapotban irányítani tilos. Lovas Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetője közölte: a tárca jelenleg is dolgozik a haza drónszabályozáson, az új jogszabály várhatóan 2020 februárjára készül el, a hatályba léptetését pedig 2020. július 1-re tervezik. Az új jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy hol nem lehet drónozni, „No drón zónák” lesznek például a repülőterek környékén. Azaz ott lehet reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás (a jelenlegi szabályozás azt sorolja fel, hol lehet drónozni). A HungaroControl pedig számítógépes applikációt fejleszt ki az új törvény hatályba lépésének napjáig. Ezt az appot kell majd minden drónhasználónak alkalmaznia, és ezen keresztül kell majd bejelenteni, hogy hol, mely légtérben szeretne reptetni – teszi hozzá a lap.
Szerző

Tarlós: „Nekem mindig is többet jelentett a hatalom, mint a pénz”

Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:30

Fotó: Népszava
A volt főpolgármesternek szoknia kell, hogy nincs óriási infrastruktúra alatta, és karmesteri pálca a kezében, de azért megkönnyebbülést is érez.
Többet alszik, és felszabadultabbnak is érzi magát Tarlós István, mióta nem tölti be a főpolgármesteri tisztséget, de ugyanakkor még nem teljesen szokott hozzá új élethelyzetéhez, még mindig zenekarvezetőnek érzi magát – ám már zenekar nélkül, mondta az Indexnek adott interjúban. Tarlós arról is beszélt, hogy neki „mindig is többet jelentett a hatalom, mint a pénz” – ezt a hatalmat hosszú ideig meg is élte, most azonban vissza kell térjen régi önmagához, vannak restanciái családjával szemben is.

Voltak kommunikációs hibák

Tarlós kérdésre válaszolva elismerte, ő is követett el a hibákat a kampányban, „Elsősorban talán a kommunikáció tekintetében”, de nem bánja, hogy ilyen összetételű közgyűlés mellett, kormányzati ellenszélben nem kell újabb öt évig főpolgármester legyen. A leköszönő városvezető nem maradt munka nélkül – Orbán Viktor országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki, ami Tarlós elmondása szerint tanácsadói feladatokkal és államtitkári fizetéssel jár. Orbán új tanácsadójaként még nem szembesült konkrét feladatokkal – ha találkozik a miniszterelnökként, ezt is tisztázzák – budapesti projektekkel viszont nem foglalkozik majd. Mint elmondta, nem bánja, hogy ismét dolgoznia kell, hiszen 
„, ekkora felelősség hordozása után egyik napról a másikra otthon maradni, az a leépülés előszobája”.

Külön megköszönte a végkielégítést a szocialistáknak

A volt polgármester elismerésnek tekinti, hogy az ellenzéki túlsúlyú fővárosi közgyűlés nagy többséggel emelt végkielégítést szavazott meg neki. „Talán nem volt teljesen alaptalan” - mondta a díjazásról Tarlós, aki visszatekintve is jónak tartja a mérleget: „Azt nem gondolnám, hogy szégyenkeznünk kellene. A város stabilan működött alattunk, hitelünk csak fejlesztési van, az is sokkal kevesebb, mint amennyit mi örököltünk, és az ráadásul részben működési volt. 170 projektet valósítottunk meg, a Városházán nem volt korrupciós botrány, és a nemzetközi elismerések is hitelesítenek minket.” Tarlós István megköszönte a döntést a szocialistáknak, hiszen velük sosem tartozott egy táborba, de ők ismerik az ellenzékiek közül a legrégebben. 
Szerző

Pikó: Józsefvárosban van a legnagyobb rendőrhiány Budapesten

Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:19

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A polgármester felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten.
A fővárosban Józsefvárosban a legnagyobb a rendőrhiány – írta Pikó András VIII. kerületi polgármester a Facebook-oldalán. Pikó hozzátette: ezért rögtön az alakuló ülés másnapján felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten, melyet a Fidesz hagyott örökül. „Egy kezdő rendőr nettó fizetése 120 ezer forint körül van, ezért a legnagyobb támogatás amit az önkormányzat nyújthat, a szolgálati lakás. Jelenleg is több, mint félszáz szolgálati lakást biztosít az önkormányzat a kerületi rendőröknek, amennyiben erre lehetőségünk lesz, ezt a számot emelni szeretnénk. Közben új közbiztonsági koncepciót alkotunk, melynek célja a hatékony, a polgárok közösségeire is építő, humánus önkormányzati közbiztonsági szolgáltatások nyújtása lesz” – fogalmazott.
Szerző