Előfizetés

Tarlós: „Nekem mindig is többet jelentett a hatalom, mint a pénz”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:30

Fotó: Népszava
A volt főpolgármesternek szoknia kell, hogy nincs óriási infrastruktúra alatta, és karmesteri pálca a kezében, de azért megkönnyebbülést is érez.
Többet alszik, és felszabadultabbnak is érzi magát Tarlós István, mióta nem tölti be a főpolgármesteri tisztséget, de ugyanakkor még nem teljesen szokott hozzá új élethelyzetéhez, még mindig zenekarvezetőnek érzi magát – ám már zenekar nélkül, mondta az Indexnek adott interjúban. Tarlós arról is beszélt, hogy neki „mindig is többet jelentett a hatalom, mint a pénz” – ezt a hatalmat hosszú ideig meg is élte, most azonban vissza kell térjen régi önmagához, vannak restanciái családjával szemben is.

Voltak kommunikációs hibák

Tarlós kérdésre válaszolva elismerte, ő is követett el a hibákat a kampányban, „Elsősorban talán a kommunikáció tekintetében”, de nem bánja, hogy ilyen összetételű közgyűlés mellett, kormányzati ellenszélben nem kell újabb öt évig főpolgármester legyen. A leköszönő városvezető nem maradt munka nélkül – Orbán Viktor országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki, ami Tarlós elmondása szerint tanácsadói feladatokkal és államtitkári fizetéssel jár. Orbán új tanácsadójaként még nem szembesült konkrét feladatokkal – ha találkozik a miniszterelnökként, ezt is tisztázzák – budapesti projektekkel viszont nem foglalkozik majd. Mint elmondta, nem bánja, hogy ismét dolgoznia kell, hiszen 
„, ekkora felelősség hordozása után egyik napról a másikra otthon maradni, az a leépülés előszobája”.

Külön megköszönte a végkielégítést a szocialistáknak

A volt polgármester elismerésnek tekinti, hogy az ellenzéki túlsúlyú fővárosi közgyűlés nagy többséggel emelt végkielégítést szavazott meg neki. „Talán nem volt teljesen alaptalan” - mondta a díjazásról Tarlós, aki visszatekintve is jónak tartja a mérleget: „Azt nem gondolnám, hogy szégyenkeznünk kellene. A város stabilan működött alattunk, hitelünk csak fejlesztési van, az is sokkal kevesebb, mint amennyit mi örököltünk, és az ráadásul részben működési volt. 170 projektet valósítottunk meg, a Városházán nem volt korrupciós botrány, és a nemzetközi elismerések is hitelesítenek minket.” Tarlós István megköszönte a döntést a szocialistáknak, hiszen velük sosem tartozott egy táborba, de ők ismerik az ellenzékiek közül a legrégebben. 

Pikó: Józsefvárosban van a legnagyobb rendőrhiány Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:19

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A polgármester felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten.
A fővárosban Józsefvárosban a legnagyobb a rendőrhiány – írta Pikó András VIII. kerületi polgármester a Facebook-oldalán. Pikó hozzátette: ezért rögtön az alakuló ülés másnapján felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten, melyet a Fidesz hagyott örökül. „Egy kezdő rendőr nettó fizetése 120 ezer forint körül van, ezért a legnagyobb támogatás amit az önkormányzat nyújthat, a szolgálati lakás. Jelenleg is több, mint félszáz szolgálati lakást biztosít az önkormányzat a kerületi rendőröknek, amennyiben erre lehetőségünk lesz, ezt a számot emelni szeretnénk. Közben új közbiztonsági koncepciót alkotunk, melynek célja a hatékony, a polgárok közösségeire is építő, humánus önkormányzati közbiztonsági szolgáltatások nyújtása lesz” – fogalmazott.

Ne lepődjön meg, ha páncélosokat lát a szlovák-magyar határon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 09:48
Könnyűpáncélosok érkeznek vissza a héten a Slovak Shield 2019 nemzetközi hadgyakorlatról
Fotó: Facebook/ MH 25. Klapka György Lövészdandár
Nemzetközi hadművelet zajlott a szomszédban, több autópályán is áthalad a visszatérő magyar alakulat.
Páncélos különítmény dübörög át majd 13-án és 14-én (szerdán és csütörtökön) a sztrádákon. AHonvédelmi Minisztérium bejelentése szerint a Slovak Shield 2019 nemzetközi gyakorlaton részt vett katonák és technikai eszközök visszacsoportosítása zajlik, ezért megnövekedett katonai járműforgalom várható a Parassapuszta határátkelő - 2 sz. út - M2 - M1 - M0 - Tata útvonalon - írja az MTI.
Bár a közleményben nem teszik hozzá, a V4-es és NATO-erők részvételével tartott hadgyakorlaton hazai oldalról az MH 25. Klapka György Lövészdandár  páncélosai és teherautói vettek részt, tehát az ő BTR-jeiket láthatjuk majd visszatérni.