Kamu-Népszabadsággal házalnak a fővárosi szerkesztőségeknél

Publikálás dátuma
2019.11.12. 17:39

Fotó: Népszava
A láthatóan profin szerkesztett és gyakorlott tollforgatók által megírt pamfletben megjelenő irományok egyértelműen politikai provokáció célját szolgálják.
A megszüntetett Népszabadság logóját használó, az egykori napilapra tördelésében erősen emlékeztető nyomtatványt hordott szét motoros futár több fővárosi szerkesztőségbe. A feladó ismeretlen volt, ahogy az újságszerűségnek sincs impresszuma, a szerzői fiktív nevek. A láthatóan profin szerkesztett és gyakorlott tollforgatók által megírt pamfletben megjelenő irományok ugyanakkor egyértelműen politikai provokáció célját szolgálják, a Fidesz és a szélsőjobb ellenzékkel szembeni propagandáját tükrözik. Így az „újság” hátlapján Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Soproni Tamás a rég megszűnt SZDSZ logója alatt szerepelnek, a címlapon a második cikk címe: a „migráció az egyetlen esélyünk”, szövegkiemelésben a „terrorizmus a nagyvárosi lét szerves része” állítás szerepel, de az „olvasói levelek” rovatnál a „levélíró” a kommunista népbíróságok újraindítása mellett érvel. Az ügyben megkerestük a Népszabadságot bezáró és a logót és a névhasználatot azóta is tulajdonoló Mediaworks-öt, hogy tudnak-e erről az akcióról. Csermely Péter, a Mediaworks Hungary vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta: nem tudtak erről az akcióról, a Népszabadság nevének, logójának a használatára senki sem kért tőlük engedélyt, „nem is kapott volna” – tette hozzá Csermely Péter, leszögezve: ha szükséges, a Mediaworks jogi eszközökkel fog fellépni az ügyben. Az NMHH-hoz eddig nem érkezett bejelentés a Népszabadság bárminemű újabb megjelenésével kapcsolatban – közölte megkeresésünkre a hivatal kommunikációs igazgatósága. Ugyanakkor leszögezték: a médiatörvény értelmében Magyarország területén bárki adhat ki sajtóterméket, a kiadást követő hatvan napon belül pedig köteles bejelenteni a hivatalhoz, nyilvántartásba vétel céljából. A nyilvántartásba vétel nem feltétele a szolgáltatás megkezdésének.
Frissítve: 2019.11.13. 09:05

Az Alkotmánybíróság három év után közölte: nincs gond azzal, ha 4400 forintos óradíjat kérnek közérdekű adatokért

Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:53

Fotó: Népszava
„A jelenlegi, Alkotmánybíróság által helybenhagyott jogszabály az információszabadság megcsúfolása” – közölte Tóth Bertalan.
A Facebook-oldalán közölte közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy levelet kapott az Alkotmánybíróságtól. Keddi bejegyzésében azt írja,
a szervezet most – három évvel a kezdeményezésük után – tájékoztatta arról, hogy rendben van az, ha a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek akár 4400 forintos óradíjat kérhetnek azért, hogy megmondják, hogyan gazdálkodnak a közpénzekkel.

„Mi pedig nyilvánvalóan félreértjük a fideszes hatalom szándékát, hiszen ez a rendelkezés nem ellenünk, hanem értünk van, ezzel ugyanis nem kérhetnek magasabb óradíjat a rendeletben meghatározottnál” – fogalmazott. Hozzátette: a tapasztalata az, hogy a fideszes hatalom úgy „biztosítja” a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét, hogy 
  • többszöri törvénymódosítással egyre szűkíti az információhoz jutás lehetőségét,
  • visszaélésszerűnek minősíti az adatigénylést,
  • egyszerűen azt mondja a közérdekű adatra, hogy az nem közérdekű adat,
  • üzleti titokra való hivatkozással próbálja eltitkolni,
  • letagadja, hogy megvan az információ,
  • folyamatban lévő pereknél az időközben megváltozott jogszabályra hivatkozva nem ad ki adatot,
  • húzza az időt, például nem hajlandó átvenni a küldeményt, amíg nem lép hatályba a legújabb törvénymódosítás,
  • mondvacsinált okokkal húzza-halasztja a pert, ami így négy-öt évig is eltart,
  • megfizethetetlen adatkezelési és -feldolgozási díjakat szab ki a saját kormányrendelete alapján (2016-ban a Magyar Posta 70 millió forintot kért az általam igényelt közérdekű adatokért).
„A jelenlegi, Alkotmánybíróság által helybenhagyott jogszabály az információszabadság megcsúfolása” – vélekedett.
Szerző
Frissítve: 2019.11.12. 19:04

Másfél milliárddal drágábban is kell sportközpont a Szent Imre Gimnáziumnak

Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:32

Az ciszterci apátságnak beleférhetett a magasabb ár, hiszen az állam bőkezűen támogatta őket: 4,5 milliárd forintért épül sportkomplexum a budai iskolában.
Négyszintes, 1441 fő befogadására alkalmas sportközpontot építtetne a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. 

Állami támogatással beleférhet

Először egy „szerényebb”, hárommilliárdos kivitelezési költségben gondolkodtak, ám egyházi fenntartójuk, a Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága szemrebbenés nélkül elfogadta a vártnál jóval magasabb árajánlatot, és november 4-én aláírták a szerződést. Így 4,497 milliárd forintért épülhet meg a létesítmény – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.
Az apátság nagyvonalúsága persze egyből érthetőbb, ha tudjuk, hogy a kormány a 2017-2019-es időszakra több mint 4,8 milliárd forintos támogatást ítélt meg nekik

egy határozat keretében, ebből közel 813 millió forintot pedig kimondottan a Szent Imre Gimnázium bővítésére szántak.

Tornaterem helyett sportközpont dukál

Az uniós közbeszerzési dokumentum alapján egy high-tech sportkomplexumot képzelhetünk el, amiben elektromos vezérlésű térelválasztó elemek és kosárlabdaállványok is lesznek, a világítást felülvilágító kupolák sora és 453 led-lámpa biztosítja, a küzdőteret pedig egy 150 férőhelyes lelátóról lehet figyelni. Érdekes részlet, hogy a gimnázium szervezeti és működési szabályzata alapján az engedélyezett tanulói létszáma 900 fő, a sportközpontot azonban ennél jóval nagyobb létszámra terveznék. A beruházás során többek között átalakítják a gimnázium belső tereit – az iskolának ugyan korábban is volt egy nagy tornaterme, de ezt majd 180 férőhelyes kantinná alakítják át. 

Felbukkan Mészáros bizalmi embere is

Az egyházi közbeszerzést a kecskeméti Horváth Építőmester  Zrt. és a bicskei székhelyű Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft párosa nyerte el; a pályázaton indult a Laterex is, ám ajánlatuk nem felelt meg a formai elvárásoknak. A Possibuild tulajdonosa a milliárdos bicskei nagyvállalkozó, a korábban Mészáros Lőrinc bizalmi emberének, sőt, egy ideig tévesen vőjelöltjének tekintett Pálffy Balázs, aki 29 évesen a Magyar Építő Zrt. igazgatóságában is helyet kapott.
Szerző