Miniszterelnökség: a szabad véleménynyilvánítás része, hogy Kövér hülyeségnek nevezze a fékek és ellensúlyok rendszerét

Publikálás dátuma
2019.11.12. 18:33

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Tóth Bertalan a belügyminiszter véleményére volt kíváncsi, valamiért mégis a Miniszterelnökség államtitkára oktatta ki a szocialista pártelnököt.
A fékek és ellensúlyok hiányának iskolapéldája lehetne az MSZP elnöke és a Miniszterelnökség közötti levelezés. Tóth Bertalan Pintér Sándor belügyminisztertől szerette volna megkérdezni: miután Kövér László a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) hallgatók és volt alkotmánybírók előtt kifejtette –  
„A fékek és egyensúlyok rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához” (…) egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt”

– hogyan fogják oktatni ezentúl az NKE-n a fékek és ellensúlyok rendszerét. Utóbbi jól működő demokráciákban az egymástól független és egymást ellenőrző, korrigáló hatalmi ágak (a törvényhozás, a végrehajtás, és az igazságszolgáltatás) közös munkáját jelenti.

Pintért kérdezték, a központ válaszolt

Egyetért-e azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó oktatás során a „fékek és egyensúlyok rendszere” intézményét abban a formában oktassák, hogy az egy olyan hülyeség, ami csak fékezni igyekszik a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt – kérdezte Tóth, levelére azonban nem a címzett – tehát a végrehajtó hatalmat képviselő belügyminiszter –, hanem Orbán Balázs, a törvényhozást képviselő Miniszterelnökség államtitkára válaszolt.
Orbán hosszas kioktatással indított, amiben azt fejtegette, hogy Tóth Bertalan „pártjának jogelődje a hatalom teljes koncentrációjában hitt. Az állampártban hittek”. Szép visszavágás ez egy fideszes politikustól, akinek pártja kétharmados döntésekkel, az ellenzéki álláspont szinte teljes figyelmen kívül hagyásával, erőből kormányozta végig az elmúlt kilenc évet – de Orbán Balázs nem áll meg itt. A később is az MSZP jogelődjét, a 30 éve feloszlatott MSZMP-t emlegető államtitkár azt is hangsúlyozza:  
„Mi hiszünk (…) abban, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet – ebbe az Országgyűlés elnöke is beleértendő.”

Hogy Kövér László is mélyen hisz a szabad véleménynyilvánításban, azt mi sem mutatja jobban, hogy házelnökként 329 ezer forintra büntette az Orbán Viktort a parlamentben táblákkal kritizáló Hadházy Ákost. 

Rétvári látja a párhuzamot migráció és az Egri csillagok között

Kövér Lászlónak nem ez volt az egyetlen erős mondata az NKE campusán: azt is kifejtette, hogy „A migráció veszély, halálos veszély”, ennek megértéséhez pedig elég elolvasni az Egri csillagokat. Tóth Bertalan ezzel kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert kérdezte: „Egyetért-e azzal, hogy az Egri csillagok című regényben is megjelenő XVI. századi iszlám hódító háborúkat azonosítani lehet napjaink menekültügyével?” – és ha igen, ez az álláspont megjelenik-e majd az irodalomórák tananyagában is. A kérdés már csak azért is aktuális lehet, mert a napokban Budapestre látogató török elnök épp most gerjeszt újabb menekültválságot az észak-szír területek elfoglalásával. 
Kásler helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szerinte pedig jogos a párhuzam a várvédő hősök és a déli határt őrző rendőrök között:
„Az Egri csillagok kapcsán a fiatalok az önfeláldozó, hazafias helytállás sikeréről olvashatnak, amely megerősíti a nemzeti öntudatot. Más helyzetben, más eszközökkel, de ugyanúgy a hazát védi, aki ma a tömeges, illegális bevándorlás megállításáért dolgozik. Büszkék vagyunk az egri várvédő hősökre, és büszkék vagyunk a déli határt védő rendőrökre és katonákra is.

Arra az aprócskának nem nevezhető különbségre Rétvári már nem tért ki, hogy Eger ostromakor a jelentős túlerőben lévő, több tízezres török haderő harcolt az alig 1800 várvédővel – míg most háború vagy diktatúrák elől menekülő civilek próbálnak átjutni illegálisan Magyarországon; többnyire azután, hogy elutasították menekültkérelmüket. 
Szerző

Szúrós szagú gáz szivárgott a Mátrai Erőműben

Publikálás dátuma
2019.11.12. 18:21
A Mátrai Erőmű
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A műszeres mérések azt mutatták ki, hogy egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – közölte a katasztrófavédelem.
Kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött a Mátrai Erőműben – tudta meg az Index. A portálnak egy olvasója azt írta:„kén-hidrogén-szivárgás” volt, és a dolgozók csak „egy darab A/4-es tájékoztatót” kaptak. Arra is kitért, hogy több dolgozó is légcső- és szájirritációt észlelt, többeknél nagyon erős fejfájás jelentkezett. Megkeresésükre a katasztrófavédelem közölte: „a mai napon lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén veszélyes anyag került a környezetbe. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja haladéktalanul a helyszínre ment és ott méréseket végzett.”
A műszeres mérések azt mutatták ki, hogy egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt

– tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint a felszabaduló gáz erőteljes szagú, de a lakosságra nézve nem jelent veszélyt.
Szerző

Feloszlatták a Fidelitas pécsi csoportját

Publikálás dátuma
2019.11.12. 18:20

Fotó: Fidelitas Pécs Facebook odala
Hogy miért, azt a Szabad Pécs információi szerint nem közölték a tagokkal.
A Fidelitas Központi Irodája a napokban e-mailben tájékoztatta az ifjúsági politikai szervezet pécsi csoportjának tagjait, hogy a csoportot november 6-ai ülésén feloszlatta az országos elnökség – tudta meg a Szabad Pécs. Hogy miért, azt a portál információi szerint nem közölték ebben a levélben a tagokkal. A Szabad Pécs telefonon kereste meg Beke Zoltánt, akiről úgy tudják, hogy a Fidelitas dél-dunántúli régióvezetője. Jelezték neki, hogy a pécsi Fidelitas-csoport feloszlatásáról tennének fel kérdéseket. Annyit mondott, hogy erről később szeretne nyilatkozni. Hivatalos e-mail címére kérdéseket is küldtek, választ egyelőre nem kaptak. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak: a feloszlatásnak köze van-e ahhoz, hogy a Fidesz rossz eredményt ért el az október 13-ai önkormányzati választáson Pécsen. Péterffy Attila 6300 szavazattal verte Vári Attilát, a párt a 18 egyéni választókerületből kettőt nyert meg, de azokból sem a Fidesz, hanem az ÖPE jelöltjei jutottak be a közgyűlésbe. Az új, kétharmados ellenzéki többségű testületben mindössze öt fideszes politikus ül, mindannyian a kompenzációs listáról jutottak mandátumhoz. A fidelitasos Beke Zoltán a kertvárosi 16-os választókerületben indult, ahol a későbbi alpolgármester, Bognár Szilvia győzte le.
Szerző
Témák
Fidelitas Pécs