Tragédia Szlovákiában - Legalább 12-en meghaltak, sokan súlyosan sérültek egy buszbalesetben Nyitragerencsérnél (fotók)

Publikálás dátuma
2019.11.13. 16:06

Fotó: @Policia SR / Twitter
Egy túlterhel kamion megcsúszása vezethetett a balesethez.
Tucatnyi áldozatot követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség legkevesebb 12 halottról és sok sebesültről, köztük tíz súlyos állapotban lévő személyről tud, a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség már 13 halottról és közel 20 sebesültről, számolt be. Végül este hat körül azt írta a Bumm.sk:
nem találtak több áldozatot a baleset helyszínén a tűzoltók, tehát 12 ember vesztette életét és összesen 20-an sérültek meg.

A tragikus kimenetelű baleset során egy kamionnal ütközött össze az autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult. A buszban főleg középiskolás fiatalok utaztak, írja a szlovák Markiza kereskedelmi televízió nyomán a Reuters. Ugyan a baleset oka hivatalosan még nem ismert, de a Markiza értesülései szerint a teherjármű volt az, ami a másik oldalába rohant:
a kamion meginogott, áttért a szemközti sávba, majd oldalával elsodorta a buszt, ami hiába próbálta elkerülni az ütközést.

A belügyminiszter elmondása szerint a balesetben érintett kamion valószínűleg túlterhelt volt.
A tűzoltóság arról tájékoztatott, hogy 15.30 órakor már egy sérült személy sem volt a helyszínen, közülük mindet kórházba szállítottak. A Bumm.sk szerint két személyhez riasztották a légimentőket, egy 15 és egy 61 éves sérültet szállítottak helikopterrel kórházba.
A Cipruson munkalátogatáson lévő Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a baleset hírére reagálva bejelentette: megszakítja külföldi útját és azonnal hazarepül. Martina Lubyová, oktatásügyi miniszter őszinte részvétét fejezte ki a családtagoknak a szerdai tragédia után, egyúttal arról tájékoztatott, hogy meglátogatja a sérülteket és a balesetben érintett középiskolások iskoláit is.
A mostanihoz hasonló súlyú baleset utoljára 2009-ben történt az országban: akkor egy vonat ütközött egy busznak, 12 embert megölve.
Frissítve: 2019.11.13. 21:29

Népszavazással dönt az eutanázia legalizálásáról Új-Zéland

Publikálás dátuma
2019.11.13. 14:47

Fotó: Shutterstock
Előrejelzések szerint az új-zélandiak többsége az eutanázia mellett szavaz majd a jövő évi referendumon.
Két évig tartó vita után 69-51 arányban megszavazták az új-zélandi parlamenti képviselők szerdán az eutanáziát legalizáló törvényjavaslatot, írja az Euronews. A törvény viszont csak akkor léphet hatályba, ha a választópolgárok többsége is támogatja az intézkedést. Előrejelzések szerint az új-zélandiak többsége az eutanázia mellett szavaz majd a jövő évi referendumon.
A tervezett jogszabály értelmében az eutanáziát olyan gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens kérheti majd, aki nagy valószínűséggel nem él már tovább 6 hónapnál, és akinek a megromlott egészségi állapota visszafordíthatatlannak számít, illetve olyan "elviselhetetlen szenvedést" kell kiállnia, amelyet az orvosok már nem tudnak enyhíteni.
Szerző

Államfőnek nyilvánította magát a szenátus elnöke, de tovább tart a káosz Bolíviában

Publikálás dátuma
2019.11.13. 11:57
Jeanine Anez
Fotó: AIZAR RALDES / AFP
A megbékélést kívánja elősegíteni a latin-amerikai ország új elnöke, Jeanine Ánez, ám egyelőre semmi ok az optimizmusra.
Elviekben megszűnt a hatalmi vákuum Bolíviában azt követően, hogy lemondásra kényszerítették, majd mexikói száműzetésbe vonult a volt elnök, Evo Morales. Ideiglenes államfőnek hirdette ki magát ugyanis a szenátus elnöke, Jeanine Ánez, kérdés azonban, olyan integráló személyiség lesz-e, akinek sikerül egységesítenie a társadalmat, lehűtenie a kedélyeket? „Az államfő és az alelnök távollétében, az alkotmány előírásának megfelelően, a szenátusi kamara elnökeként én veszem át azonnali hatállyal az államfői teendőket” – jelentette ki Ánez az ellenzéki honatyák tapsvihara közepette. Mint mondta, azért is volt szükség erre a lépésre, hogy létrejöjjön a társadalmi béke. „Minden eszközt bevetek ezért” – ígérte a politikus és mielőbbi parlamenti választásokat helyezett kilátásba. A Demokratikus Szociális Mozgalom nevű párt politikusának elnöksége szintén azt jelzi, 180 fokos politikai fordulat várható a dél-amerikai országban. Ánez ugyanis Evo Morales egyik legnagyobb ellenfele volt. A gyors politikai változásokat jól jelzi, hogy nemrégiben még csak az ötödik helyen állt az esetleges trónkövetelők rangsorában, ám annyi politikus távozott, illetve menekült el az elmúlt napokban az Bolíviából, hogy már ő következett. Elnökségének kezdete azonban nem sok jót ígér, egyelőre nyoma sincs társadalmi megbékélésnek. Mivel Morales pártja, a MAS képviselői bojkottálták a parlamenti ülést, amelyen Ánezt államfőnek nevezték ki, az nem is volt határozatképes. Később az alkotmánybíróság mégis azt közölte, kinevezése nem ütközik az alaptörvénybe, így ő tekinthető az ország új, törvényes elnökének. A taláros testület indoklásában kifejtette, biztosítani kell a végrehajtó hatalom működését. Morales mexikói száműzetéséből ítélte el a hazájában történt fejleményeket. Szerinte ez volt az ország történetének legveszélyesebb hatalomátvétele. Mint fogalmazott, egy jobboldali puccsista kikiáltotta magát elnöknek anélkül, hogy kellő többsége lett volna, miközben „a népet elnyomó rendőrség és hadsereg egyes személyiségei vették körbe”. A volt elnök hívei nem is nyugodtak bele a döntésbe. La Pazban ezrek tüntettek a volt államfő visszatéréséért, köztük sok indián. Evo Morales volt ugyanis a dél-amerikai állam első indián, ajmara származású elnöke, ma is rengeteg híve van az országban. Az október végén megrendezett választást ugyan vélhetően elcsalta környezete, de ettől még tény: sokan továbbra is benne bíznak, elnöksége alatt felzárkóztatta a szegényebb rétegeket. Mint a francia L’Express című lap riportjában írta, a Titicaca-tó környékén élő ajmarák Morales visszatérését követelik, s ők is puccsról beszélnek. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a lakosság több mint a fele indián (30,7 százalék kecsua, 25,2 százalék ajmara), így emiatt sem várható, hogy hamar béke köszönt be Bolívia életébe.
Morales-párti tüntetők La Pazban
Fotó: GASTON BRITO / AFP
La Pazban jelenleg polgárháborús állapotok uralkodnak. A rendőrség és a hadsereg elvágta a külvilágtól a kormányzati negyedet, s a légierő gépei repkednek a város felett. Az internetre felkerült videofelvételek tanúsága szerint összecsapások voltak a fővárostól délkeletre fekvő Cochabambában a Morales-párti tüntetők és a rendőrség között. A brit Guardian arról számolt be, hogy üzleteket is kifosztottak. Az Egyesült Államok felszólította polgárait, lehetőleg kerüljék el Bolíviát. Egyúttal Washington csökkentette La Paz-i külképviseletének létszámát. Mario Abdo paraguayi elnök bejelentette, hazája is kész lett volna befogadni Moralest függetlenül attól, hogy országa szerint Bolíviában nem puccs zajlott le.