EU-biztos;Várhelyi Olivér;

Várhelyi Olivér nyerésre áll

Kevesen merik megjósolni, hogy mi lesz az eredménye a második magyar biztosjelölt csütörtöki európai parlamenti meghallgatásának. A lapunk által megkérdezett EP-szakértők és név nélkül nyilatkozó képviselők jó esélyt látnak arra, hogy Várhelyi Olivér megkapja a szükséges jóváhagyást.

A magyar EU-nagykövet reggel nyolc órakor áll az EP külügyi bizottságának színe elé, hogy három órán keresztül válaszoljon a képviselők kérdéseire. A frakciók álláspontját képviselő szóvivők (koordinátorok) délután fognak összeülni, hogy eldöntsék, alkalmas-e az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagjának. Jóváhagyásához a szakbizottsági tagok kétharmadát képviselő koordinátorok igen szavazata szükséges. Várhelyi Olivér csak viszonylag jelentős balliberális támogatással veheti sikerrel az akadályt, a három jobb és szélsőjobb frakció egyöntetű kiállása nem elég hozzá.

“Tegnapig biztosra vettem volna, hogy a diplomata csütörtökön fennakad a szűrőn. Az EP írásos kérdéseire adott válaszaiban egyértelműen elhatárolódott Orbántól, és ez megfordíthatja a közhangulatot” — mondta lapunknak Ara-Kovács Attila, a DK európai parlamenti képviselője, a külügyi bizottság tagja.

A szocialista frakcióhoz tartozó politikus úgy tudja, hogy a magyar biztosjelölt hasonló álláspontot fogalmazott meg a képviselő-testület vezető tisztségviselőivel folytatott négyszemközti beszélgetésein is.

“Parázs vitára számítok”, nyilatkozta a Népszavának Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, aki a függetlenek között foglal helyet a külügyi bizottságban. Sokakkal egyetemben ő is összeférhetetlennek tartja, hogy a jogállam megsértése miatt uniós eljárás alatt álló Orbán-kormány embere feleljen az európai értékek érvényesítéséért a szomszédos országokban. Ettől függetlenül Gyöngyösi is lát esélyt arra, hogy Várhelyi Olivér átmenjen a rostán, főként azért, mert már a parlament nem szeretné tovább halogatni a következő Európai Bizottság hivatalba lépését.

Szerettük volna megkérdezni a külügyi bizottság harmadik magyar tagjának, Gál Kingának a véleményét is a magyar jelölt esélyeiről, de ő elfoglaltságaira hivatkozva nem nyilatkozott.

A balliberális oldalon a Zöldek és a szélsőbal egyértelműen elutasítják Várhelyi Olivért, a mostanáig kritikus szocialisták és liberálisok azonban hajlanak rá, hogy rábólintsanak biztosi jövőjére. Az Újítsuk meg Európát nevű liberális frakció nem szeretné rontani a saját jelöltje, az ugyancsak parlamenti meghallgatás előtt álló francia Thierry Breton esélyeit azzal, hogy megakasztja egy néppárti várományos diadalmenetét a biztosi poszt felé. A szocialisták pedig elégedettek, hogy sikerült engedményeket kiharcolniuk Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnöktől egyes tárcák nevének a megváltoztatására. Beszélgetőpartnereink többsége mindazonáltal úgy vélte: ha Várhelyi Olivér csütörtökön megkapja a külügyi bizottság jóváhagyását, az elsősorban azért lesz, mert a parlament belefáradt a háborúzásba Ursula von der Leyen csapatával és szeretné, ha az új Bizottság végre munkához látna. 

Várhelyi: Sem kormánytól, sem mástól nem fogok utasítást elfogadniTizenegy oldalas írásbeli választ küldött Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt az Európai Parlament által feltett kérdésekre. A bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt diplomatának azt a kérdést is feltették, hogyan értékeli a magyar miniszterelnök kijelentését a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának 7. csúcstalákozóján. Mint emlékezetes, Orbán Viktor itt közölte: “ Ha sikerül ezt a portfóliót megszereznünk, akkor örömmel állunk az Önök rendelkezésére, hogy segítsük az Önök törekvéseit.” Várhelyi Olivér diplomatikus és egy leendő biztostól elvárható választ adott: “Biztosként egyedüli célom az EU politikai prioritásainak végrehajtása lesz a bővítési és szomszédságpolitika által érintett országokban. Valódi európai szellemben szándékozom kidolgozni és végrehajtani a közös politikákat a Nyugat-Balkánon és a keleti valamint déli szomszédság államaiban” — írta.