Komoly meglepetést okozott a magyar GDP

Publikálás dátuma
2019.11.14. 17:21

Fotó: Shutterstock
Mindenki lassulást várt, ehelyett még gyorsult is kicsit.
A várt lassulással szemben még hajszálnyit gyorsult is a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben. A KSH közlése szerint a nyers adatok szerint kerek öt százalékkal nőtt a magyar bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévi 4,9 százalékhoz képest. Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva  - az idei második negyedévi 5,2 százalékhoz képest enyhe lassulást mutatva -, 4,8 százalék volt a növekedés. Az idei átlagosan 5,1 százalékos növekedés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. Az Eurostat szerint a munkanaphatással és szezonális kiigazított 4,8 százalékos index messze a leggyorsabb a Európában, miután az EU-28-ak átlagosan 1,3 százalékos növekedést produkáltak a harmadik negyedévben. A KSH kommentárja szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, a részletes adatokat majd november 29-én publikálják. Varga Mihály pénzügyminiszter is értékelte az adatokat, ő a negyedik negyedévben 4,7 százalékos bővülésre számít, míg az egész éves növekedés 4,8 százalék lehet. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság belső motorjai annyira erősek jelenleg, hogy markánsan ellensúlyozni tudják a külső környezet, elsősorban a német gazdaság lassulásának hatásait. Az elemző szerint jövőre mérséklődik a növekedés, vélhetően a 3-3,5 százalékos sávba kerül. A háztartások fogyasztásának alakulása a jövő évi növekedés esetében is inkább felfelé mutató kockázatot jelent, bizonytalanságot hordoz azonban, hogy mennyire lassulnak a beruházások 2020-ban, hiszen az EU-források támogató szerepe lényegesen csökkenhet jövőre. A Takarékban vezető elemzője elemzője, Suppan Gergely szerint a következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a gazdasági növekedés dinamikája, de nem várnak látványos visszaesést, mivel a munkaerőhiány, a minimálbéremelések, valamint a régiós bérverseny miatt továbbra is gyors bérkiáramlásra számítanak, így a fogyasztás tartós támasza marad a növekedésnek. A beruházások dinamikája ugyan lassulhat, de a növekedés szinte minden területen folytatódik. a elemző idén továbbra is 4,9 százalékos növekedést vár, ami 2020-ban 3,7 százalékra lassulhat.  
Szerző
Témák
GDP

Varga Mihály elismerte, hogy valami lesz a katával

Publikálás dátuma
2019.11.14. 16:04

Fotó: Népszava
A kamara módosítana az egyszerűsített adónemen, a pénzügyminisztérium vizsgálatba kezd.
Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt, mivel egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően csütörtökön az MTI-nek. A kamarának olyan javaslatai vannak, amelyekkel módosítani kívánják a kata adózást és versenyképességet rontó elemeit, továbbá amelyek megakadályoznák az adónem visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatás terén - tette hozzá. A minisztérium korábban csak a vállalkozások gyakorlatának ellenőrzéséről beszélt, miután napvilágot látott egy szakmai anyag, amely szerint ugyan a befizetendő havi összeget nem emelnék meg, de számos bevételi forrás esetében 40 százalékos plusz adót vetne ki, és a katázás feltételeit is szigorítaná.
Szerző

A Facebook és a Twitter riválisának szánt oldalt indított a Wikipedia társalapítója

Publikálás dátuma
2019.11.14. 12:28
Jimmy Wales
Fotó: Niklas Halle'n / AFP
A WT:Social nevű portál már pár hete működik, de Jimmy Wales csak szerdán számolt be róla a nyilvánosság előtt.
Jimmy Wales, a Wikipédia nevű internetes lexikon társalapítója hosszú hónapok tervezgetése után megindította a Facebook és a Twitter riválisának szánt internetes közösségi portált. Wales szinte titokban, már pár héttel ezelőtt megindította a WT:Social nevű portált, de csak szerdán számolt be róla a nyilvánosság előtt. Az 53 éves internetes vállalkozó újságíróknak elmondta:
a Facebook és a Twitter felületessége késztette egy új fórum beindítására, s azt reméli, hogy az új portál „legyőzi” majd a szerinte kattintásvadász és félrevezető hírekkel megtűzdelt Facebookot.

Úgy fogalmazott: az emberek „torkig vannak az ócska hírekkel és az álhírekkel”. Az új szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy cikkekhez, elemzésekhez, információkhoz vezető linkeket osszanak meg, beszélgetéseket és vitákat nyissanak. A politikától a műszaki újdonságokig és a méhészetig mindenről lehet szólni, és mindenhez lehet hozzászólni. A hírek áramlása a Facebookon megjelenő hírfolyamhoz hasonló, de csak formailag. Míg például a Facebookon azok a bejegyzések kerülnek az élre, amelyet a legtöbben osztanak meg vagy kommentálnak, a WT:Social a legfrissebb híreket helyezi az élre. A tervek szerint nemsokára bővülnek is a szolgáltatások: egy gomb megnyomásával a felhasználók javasolhatnak majd értékes, minőségi tartalmakat. Az új közösségi média működtetésére Wales új céget hozott létre, amelynek semmiféle kapcsolata nincs a Wikipédiával. Az üzleti modell azonban az internetes lexikontól származik: a WT:Social a felhasználók adományaira épít annak érdekében, hogy elkerülje hirdetések közzétételét. Jimmy Wales meggyőződése szerint ugyanis a tartalmak minőségi romlásáért és a közösségi média vitatható vagy egyenesen rossz irányaiért a reklámok a felelősek.
„A közösségi médiát működtető vállalatok üzleti modellje a reklámok miatt eléggé problematikus”

– fogalmazott Wales szerdán.

Alapítója szerint a WT:Social nem lesz különösebben jövedelmező, de fenntartható marad. A működtető csapat kis létszámú: kevés adminisztrátorból és néhány fejlesztőből áll. Az október óta működő új közösségi médiának eddig csak mintegy 50 ezer látogatója van, szemben a Facebook kétmilliárdos táborával. Wales szerint a cél utolérni és meghaladni a Facebook látogatottságát.
Szerző