Előfizetés

Az egészségügyi államtitkár bejelentette: visszavonták a létszámstopot a kórházakban

D. A.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:26
Képünk illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hivatalosan is értesítették péntek reggel a kórházakat arról, hogy az egy hete elrendelt létszámstopot visszavonták.
"Ezúton tájékoztatom t. Főigazgató Asszonyt/Urat, hogy az új jogviszonyok létesítésének korlátozása az egyéb szervek tekintetében visszavonásra került."

A kórházfenntartó levele nagyjából akkorra érkezhetett oda az intézményekbe, amikor az egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó a Magyar Kórházszövetség kongresszusán a főigazgatóknak megnyitó beszédében arról beszélt, hogy mindig kerülhet homokszem a gépezetbe. Mint mondta: az egyik háttérintézmény vezetője múlt pénteken elküldött egy levelet, aminek tartalma nem volt igaz. Hozzátette: örül, hogy vége van ennek az egyhetes riadalommal és sikerült érdemben fellépniük a létszámstop ellen. Horváth Ildikó megköszönte az intézményvezetőknek hogy akkor is dolgoznak, ha az nagyon nehéz. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke megköszönte, hogy nem kell komolyan venni a létszámstopot.

Megvannak a ferencvárosi alpolgármesterek - a Momentum nagy bánatára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:13

Fotó: Youtube/9.tv
Baranyi Krisztinának úgy ment neki a Momentum hoppon maradt javasoltja, hogy még a Fidesz is "csak csatlakozni tudott" hozzá.
Csütörtökön tartotta alakuló ülését a ferencvárosi képviselő testület, ahol döntöttek az alpolgármesterekről is. Az ülésről beszámoló hvg.hu azt írja, Baranyi Krisztina polgármester két embert jelölt, Döme Zsuzsannát, aki a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tagja, és Reiner Roland LMP-s képviselőt, aki bent ül a testületben. Döme külsősként segíti majd.
  • Reinert 10 igen szavazattal megválasztották, 1 nem és 7 tartózkodás mellett,
  • Döme 10 igen szavazattal ment át, 7 nem és 1 tartózkodás mellett.
A Momentum mást, Jancsó Andreát szerette volna Döme helyett, akit előzőleg polgármesternek is jelöltek, ám asz előválasztáson alul maradt. Azonban Baranyi ezt nem támogatta, előbb egy másik momentumos képviselőt, Mátyás Ferencet kérte fel, de ő visszamondta a megbízást. Az ülésen az ő javasoltjuk, Takács Krisztián "füstös hátsó szobákban megtett ígéretek" szolgálásával vádolta Baranyit, a fideszes képviselő helyeslésétől kísérve.
Baranyi beszélt arról is, hogy a választás utáni hetekben a hivatali ügyek átvétele volt a legsürgetőbb feladat, folyamatosan dolgozzák fel a dokumentumokat, a korábbi ellenzéki polgármester, Gegesy Ferenc segítségével.
242 szerződés átvizsgálása zajlik folyamatosan, Baranyi szerint több mint 20 olyan szerződést találtak eddig, amellyel több 10 millió forint értékben szivattyúztak ki közpénzt, ami kárt okozott.

Ezekről nem hangzott el több csütörtökön, de a polgármester napközben nyilvánosságra hozott egy olyan dokumentumot, amely alapján az egyik ügyvédi iroda 6 éve nem számol el a kerület felé 17 millió forinttal. Baranyi jövő hétre rendkívüli ülést hívott össze a parkolási rendelet módosítása érdekében, ezzel kapcsolatban azt mondta: "véget vetünk annak, hogy a Fideszhez kapcsolódó magánvállalkozók és oligarchák kezébe kerüljenek a parkolóórákba bedobott forintok."
Baranyi eredetileg csak az alpolgármesterekről illetve a fizetésekről szavaztatott volna, azonban az ellenzéki képviselők összefogva több módosító javaslatot nyújtottak be a napirendhez. Így végül szavaztak például arról, hogy kérik a kézilabdacsarnok építésének felfüggesztését, amíg a képviselők nem látják a részleteket - itt Baranyi nemmel szavazott, szerinte ez a multifunkciós csarnok 15 éves adóssága Budapestnek. Az atlétikai centrumról más volt a polgármester véleménye: támogatta azt az ellenzéki előterjesztést, amely felkéri a kormányt és a kiemelt kormányzati beruházások központját, hogy a képviselő-testületnek adjon részletes tájékoztatást a beruházásról, mutassa meg a terveket. Az "Ez a minimum" átláthatósági javaslat is átment

Alaposan összezavarták a kórházigazgatókat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.15. 08:40

Fotó: Népszava
Gulyás Gergely szerint nincs létszámstop az egészségügyben, az ezt elrendelő utasítást viszont nem korrigálták.
Hiába jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, hogy az egészségügyre nem vonatkozik a közigazgatásban elrendelt létszámstop, a kórházfenntartó cikkünk megjelenéséig nem korrigálta az intézményeknek kiadott korábbi utasításait. Így formailag érvényben van a pénteki levél, amely 4116/2019-es kormányhatározatra hivatkozva elrendelte a felvételi zárlatot, valamint az annak egységes értelmezésére kiadott későbbi utasítás is. Utóbbiban azt közlik az igazgatókkal, hogy keddtől valamennyi álláspályázó anyagát el kell juttatniuk e-mailben az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK), azaz az önéletrajzukat és a betölteni kívánt munkakör leírását is annak érdekében, hogy a jóváhagyást „személyre szólóan és azonnal” visszaküldhessék. A Gulyás Gergely által elmondottak azt is nyilvánvalóvá tették, hogy Állami Egészségügyi Ellátó Központ pénteken hamisan hivatkozott a közszférára létszámstopot elrendelő határozatra, ám ez eddig nem derülhetett ki, miután a nem nyilvános határozat tartalmát az érintett főigazgatók nem ismerhették meg. Be kellett érniük azzal amit a fenntartójuk, akitől egzisztenciálisan is függenek, arról mesélt nekik. Gulyás Gergely csütörtöki tájékoztatása után megkérdeztük a kórházfenntartót, visszavonták-e a múlt pénteki létszámstopról szóló utasításukat, illetve érvényben van-e még, hogy valamennyi újonnan belépő személyi anyagát az ÁEEK-nek kell továbbítani? A szaktárcánál pedig arról érdeklődtünk, ők utasították-e a kórházfenntartót egy kifejezetten egészségügyi létszámstop elrendelésére? Egyiküktől sem kaptunk választ. A Népszava által megkérdezett kórházigazgatók egyike sem tudta ezek után megmondani, hogy hogyan vehet fel új embert, ha úgy hozza a szükség. Volt, aki úgy vélte, hogy közalkalmazottnak csak előzetes központi jóváhagyással vehet fel bárkit. Volt, aki azt mondta egyelőre nem vesz fel senkit: kivár, míg eldől, mi is a helyzet. A fővárosban néhányan örültek a kialakult helyzetnek, mert mint mondták, ez a kalamajka kissé lefékezheti a kórházak közötti „orvosrablást”. A hiányszakmák orvosai miatt jó ideje egyfajta bérspirálba kerültek az intézmények, mert az érintettek rendre oda mentek, ahol többet ígértek a munkájukért. Ahol kiürült az osztály, ott kénytelenek voltak még többért visszacsábítani a gyógyítókat. Most viszont azt remélik, hogy a kialakult helyzet miatt majd mindenki jobban meggondolja, lépjen-e.