Széttört horogkereszt - ellentüntetők fogadták a Mi Hazánk Horthy-menetét

Publikálás dátuma
2019.11.16. 18:48

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lovas-fáklyás felvonulást rendezett a szélsőjobboldali párt, antifasiszta tiltakozók dudálása kísérte a menetet.
Mintegy háromszázan vettek részt a Mi Hazánk Mozgalom szombati, budapesti Horthy-felvonulásán, mellyel radikális jobboldali párt a kormányzó száz évvel ezelőtti fővárosi bevonulására emlékezett - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az egyik irányban lezárt Bartók Béla úton rendőri felvezetéssel indult el a menet, elől kötőszáron vezetett (majdnem) fehér ló ballagott. Katonai nóták, indulók szóltak, a Betyársereg egyik különítménye is feltűnt. A Szent Gellért téren mintegy száz antifasiszta ellentüntető várta a vonulókat; uniós és magyar zászlókat lengettek, és egy ököllel széttört horogkeresztet ábrázoló transzparenst emeltek a magasba. Szirénával, dudával, sípszóval tiltakoztak, "Mocskos nácik"- skandálták.  
Eddigi tudomásunk szerint komoly atrocitás nem történt, de egy kisebb incidens igen. Az ellentüntetők közül két fiatal nő a szélsőjobboldali demonstrálók közelébe ment. "Ba...meg Horthy!" - kiabálták. Egyikük lapunknak elmondta, hogy erre "egy bátor férfi arcon köpött". A rendőrök a köpködő Horthy-rajongót és a két ellentüntető nőt is igazoltatták.

Karácsony Gergely undorral fogadta a Horthy-menetet

„Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban” - írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.
A főpolgármester szerint „a budapestiek akkor se lelkesedtek érte, ma pedig nem tűrik, ha bárki magas lóról beszél hozzájuk. A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is”

Nem bűnös, hanem bűvös város

Karácsony szerint Horthy mai követői is vallják, hogy Budapest bűnös város – ám másoknak ez inkább bűvös város: sokszínű, európai, szabadságszerető. Ezzel arra utalt, hogy a 1919 november 16-én lóháton bevonuló Horthy Miklós bűnös, vörös rongyokba öltözött városnak nevezte Budapestet a vörösterror és a kommün bűnei miatt. A kormányzó ugyanakkor nem beszélt a fehérterror, a Prónay-alakulatok általa hallgatólagosan elfogadott bűneiről.

Mellszobrot állítanának a kormányzónak

A Mi Hazánk rendezvényén bemutatták annak a mellszobornak a gipszmintáját is, amit a szélsőjobboldali párt a kormányzó tiszteletére állítana. A párt ugyanakkor azt is szeretné elérni, hogy Horthyt válasszák Budapest díszpolgárává. A vonulás és a szoborállítás terve ellen szombat délután több  baloldali ellenzéki párt, így az MSZP, a DK és a Párbeszéd is tiltakozott a Szent Gellért téren. Mint az MTI írja, szerintük az újhorthyzmus írmagját is ki kell irtani, és tiltakozni kell az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulóján "masírozik" Újbudán.   Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke kiemelte: ha 2022-ben a köztársaságpártiak bizalmat kapnak Magyarországon, akkor a vörösterror áldozatainak emlékműve mellé azonnali hatállyal felállítják a fehérterror áldozatainak emlékművét is.    "Horthy elutasította a köztársaságot, a demokráciát, és regnálása alatt végig Budapest-ellenes politikát folytatott. Olyan rendszert hozott létre, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz ma vállaltan példának és mintának tekint, és amely egyre inkább hasonlít a mai Magyarország világára" - mondta. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.16. 18:59

„Az úgy történt, hogy a vaddisznó nekem jött”: gyanúsított lett Fertőd fideszes polgármestere

Publikálás dátuma
2019.11.16. 16:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bognár Zoltán vadászati zónán kívül lőtt le egy vaddisznót, bár állítja, hogy csak az életét védte. Mégis eljárás indult ellene.
Orvvadászattal gyanúsítja a rendőrség Bognár Zoltán fideszes fertődi polgármestert – érkezett a füles a Népszavához. Utánajártunk az ügynek, vagyis megkerestük az érintettet. A város hivatalos honlapján két, Bognárhoz köthető alapítványi telefonszám is szerepel – ezek egyikét az alpolgármester vette fel, aki szerint csak városi legendáról van szó a polgármester nem követett el ilyet. A másik számon magát Bognárt értük el, aki már nem tagadta ilyen határozottan a hírt.  
„Volt egy eset, bár ezt nem gondolnám orvvadászatnak”

- kezdte Bognár Zoltán, hangsúlyozva, hogy hivatalos vadásztársasági tag a Hegykői Sólyom Vadásztársaságban, van fegyvertartási engedélye is. Elmondása szerint az eset csütörtök éjjel történt; egy családtaggal vadászgatott a társaság területén a Lés-erdőben, majd - amikor visszaindultak autójukhoz – útközben átvágtak a vadászati zónán kívül eső parkos erdőrészen is. Ekkor rontott rá és társára egy háromtagú vaddisznó csapat, e Bognár szerint egyértelműen támadó szándékkal.
Isteni szerencsének tűnhet, hogy a polgármester kézügyében maradt a puska, amit – saját bevallása szerint is szabálytalanul - nem tett vissza a tokjába a vadászterületen kívül.

így még időben le tudta lőni a feléjük rohanó vaddisznók közül az elsőt, ami alig húsz méterre közelítette meg őket – a két másik állat pedig elfutott. Bognár Zoltán szerint mindebből úgy lett eljárás, hogy valakik, akiket nem szeretne megnevezni, kihívták a rendőröket, és mivel tényleg vadászövezeten kívül lőtt, a rendőrségnek is lépnie kellett. A polgármester azt is elismerte, hogy gyanúsított lett az eljárás során – ám hangsúlyozta, hogy kihallgatása során mindenről beszámolt, és kísérője is tudja tanúsítani, hogy igazat mondott. Hogy a rendőrök orvvadászattal gyanúsítanák, azt nem tudta megerősíteni, igaz, elmondása szerint azt sem tudja pontosan, hogy milyen jogcímen zajlik ellene eljárás.  

Mégis csak orvvadászattal gyanúsítják

Megkerestük a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot is: válaszuk szerint a főkapitányság  november 15-én, orvvadászat bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a fertődi ügyben. A folyamatban lévő eljárásra való tekintettel azonban nem árultak el több részletet a történtekről.
Szerző
Frissítve: 2019.11.16. 17:58

Átadták az idei Hazám-díjakat

Publikálás dátuma
2019.11.16. 14:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő és Radnóti Zsuzsa dramaturg nyerték el idén a Hazám-díjat; a XXI. Század Társaság elismerését szombaton adták át Budapesten A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor akadémikus. A kuratórium további tagjai: Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Romsics Ignác történész, Tompa Andrea író, színikritikus, Varga Gyula közgazdász, valamint a a XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor. Az indoklás szerint Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító szülőföldje magyar irodalmának ápolásával, tudományos tevékenységével érdemelte ki a díjat. Fischer Ádám karmester szerte a világban az egyetemes zenekultúra és a magyar zene üzenetét hirdeti. Kulka János színművész sokoldalú és kimagasló művészi teljesítményért, Losonczi Ágnes szociológus tudományos munkájáért kapta meg az elismerést. Németh Miklós közgazdász, politikus a zsűri indoklása szerint a menekülő idegenek megsegítésével nemzetközi rokonszenvet szerezve szolgálta a Magyar Köztársaságot és Európát. Parti Nagy Lajos költő, író, szerkesztő, kritikus főként humoros, kritikai észrevételeivel, gazdag költői és prózaírói munkásságával szolgált rá a Hazám-díjra. Radnóti Zsuzsa dramaturgnak több évtizedes munkásságáért, ítélték oda a díjat - áll a közleményben.
Szerző
Témák
Hazám-díj
Frissítve: 2019.11.16. 15:04