Előfizetés

December 6-án indul a Pesti Hírlap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.19. 18:06

Fotó: Vojnich Pál / Fortepan
Az új fővárosi ingyenes napilap első számát rikkancsok is terjesztik majd, de a terjesztés januártól válik teljesen rendszeressé - írja a Media1.
A portál több forrásból is megerősített értesülése szerint idén december 6-án jelenik meg a Pesti Hírlap című új ingyenes, fővárosi terjesztésű napilap első évfolyamának első száma. Az új újságot az elmúlt években külföldön élő Milkovics Pál médiavállalkozó indítja, illetve az érdekeltségében lévő Scwartz Capital Group által újonnan létrehozott létrehozott vállalkozás, a Global Post Hun Kft. 
A lap tulajdonosának tervei szerint már rikkancsok terjesztik majd. Rendszeressé a terjesztés 2020. január 13-tól válik. Első száma 24 oldalas lesz, a későbbiekre, azaz januártól 16 oldalas terjedelmet terveznek. Mint kiderült, Szekeres Tamás, a Bors egykori főszerkesztője a Kreatívban októberben megjelentekkel ellentétben végül mégsem csatlakozik a stábhoz főszerkesztő-helyettesként az új hírlaphoz. Nincs viszont változás a másik főszerkesztő-helyettesi poszton, amit arra a Makai Józsefre bíztak, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli majd. Szekeres helyett a másik főszerkesztő-helyettest még keresik. 

Borús, esős időt hoz a szerda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.19. 18:00

Fotó: Shutterstock
Helyenként a szél is megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán fokozatosan mindenhol megvastagszik a felhőzet, és délnyugat felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Eleinte keleten, északkeleten még szűrt napsütés is lehet, ott a csapadék csak délután, este várható. A keleti, délkeleti szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Miközben sporttá váltak a választási visszaélések, felderítésük erősen lehangoló képet mutat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.19. 15:19
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Durván megugrott a kamupártok és választási csalások miatt indított nyomozások száma, de ítélet csak az esetek töredékében született eddig – derült ki a Polt Pétertől kért adatokból.
Lehangoló képet mutat a választási visszaélések felderítéséről a Szél Bernadett és Polt Péter közötti levélváltás. A független képviselő arra volt kíváncsi, hogy állnak azok eljárások, amiket a 2014-es és 2018-as országgyűlési választások kapcsán, szabálytalan kampánytámogatás vagy ajánlóívekkel történő visszaélés miatt indítottak a hatóságok. A legfőbb ügyész részletes válaszleveléből kiderül, hogy 
háromszorosára nőtt az eljárások száma mindkét visszaélési típus miatt, a felelősségre vonás azonban eddig csak az esetek töredékében történt meg eddig.

Felpörgött a kampánypénz-szivattyú

A kampánypénzek– főként kamupártokra jellemző – szabálytalan felhasználása miatt 2014-ben összesen 17 nyomozást indított a rendőrség. Ezek közül 11 ügy jutott el vádemelésig, míg 3 esetben (öt év elteltével) még tart a büntetőeljárás. Hogy hány eset zárult bírósági döntéssel, azt nem árulta el Polt Péter – csak annyit jegyzett meg, hogy összesen 17 személlyel szemben hoztak jogerős ítéletet. 
Ehhez képest tavaly már 47 nyomozás indult az egy százalékos támogatással sem bíró pártok kampánypénzköltése miatt; aztán bűncselekmény hiányában 2 esetben, bizonyítottság hiányában 1 esetben meg is szüntették nyomozást. A rendőrségi eljárások közül idáig 8 eset folytatódott vádemeléssel, utóbbiak közül pedig 4 ügy zárult aztán jogerős ítélettel, melyekben 6 személyt ítéltek el - folytatta Polt. A maradék 36 rendőrségi eljárás még folyamatban van.

A nyomozások fele lyukra futott

Tömegessé váltak az ajánlóívekkel történt visszaélések is. Mint legfőbb ügyész közölte, a 2014-es választások kapcsán 61 rendőrségi nyomozás indult, melyek mára lezárultak, és csak a vizsgált ügyek ötödében, 11 esetben emelt vádat az ügyészség. A vádemeléseket 10 esetben bírósági ítélet is követte, míg egyben még bírósági szakaszban tart az eljárás. 2018-ban viszont 208 nyomozás indult az ajánlóívek meghamisítása miatt. A rendőrségi eljárásokból Polt tájékoztatása szerint 96 még folyamatban van. A már befejezett nyomozások után azonban csak 10 esetben emelt vádat az ügyészség – és ezek közül 8 ügy ért véget bírósági ítélettel, kettő pedig még bírósági szakaszban van.
Vagyis a a nyomozások mintegy felében, 102 esetben vádemelésig sem jutott az eljárás.

A rendőrség a jelek szerint változó elánnal folytatja a nyomozásokat: vannak olyan gyanús Békés megyei ügyek, amikben akár 150 embert is berendelhetnek tanúként – de sokszor akkor is felfüggesztették a vizsgálódást, ha egyértelmű volt a jogsértés. Ráadásul a NAV sem teper a kamupártok okozta károk rendezéséért: a pártok 2,6 milliárddal tartoznak, az adóhivatal azonban februárig csak nyolcezer forintot gyűjtött be tőlük.