Előfizetés

A Kúria végleg kimondta: hazudott a kormány a "nemzeti konzultációban" a Magyar Helsinki Bizottságról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 12:47

A kormany.hu nyitóoldalán 30 napig kint kell tartani a bocsánatkérést és 2 millió sérelemdíj is jár a jogvédő szervezetnek.
A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel - tudatta a jogvédő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a "nemzeti konzultáció" lebonyolítója ellen. A "Soros-tervről" szóló "kérdőívben”, az 5. kérdés magyarázataként szereplő szövegben azt írják a Magyar Helsinki Bizottságról, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda védekezése szerint ez a "kormány véleménye", ezt az érvet azonban az összes bíróság lesöpörte az asztalról, azzal, hogy ez tényállítás, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a Magyar Helsinki Bizottságot. 

A Magyar Nemzet is helyreigazított

Egy nappal a Magyar Helsinki Bizottság által kezdeményezett sajtóper kezdete előtt úgy döntött a kormánylap, bírósági ítélet nélkül beismeri, hogy hazudott a bizottság tevékenységével kapcsolatban. Ennek megfelelően helyreigazítást tettek közzé: 

A másodfokú bíróság, amely a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte (nem pedig a közügyekről való tájékoztatásnak), azt is leszögezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben.  Az ügy három bíróságot járt meg. A Fővárosi Ítélőtáblán 2018 májusában jogerős ítélet született, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. Ma a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára, a kormánynak elégtételt kell adnia. 

Megszólalt a Borkai-ügyben előállított egykori válogatott focista

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 12:11
Póczik József
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A nevét is vállalva azt mondta, a győri polgármesternek fülig ért a szája, amikor átadta neki a felvételeket.
A 24.hu elérte Póczik Józsefet, aki röviden nyilatkozott a lapnak, és hozzájárult, hogy teljes nevét nyilvánosságra hozzák. Ő az a P. József korábbi válogatott labdarúgó, majd edző, akit a rendőrség előállított a Borkai-ügy felvételeivel kapcsolatban.

Póczik József nyilatkozata

"2018 júniusában kaptam egy telefonhívást egy olyan személytől, akit nem ismertem. Titkosított telefonszámról hívott. A lényeg az volt, hogy a budapesti szálloda, a Novotel portáján hagytak a nevemre egy borítékot. Nem mondták el, hogy mi van benne, csak hogy adjam át Borkai Zsoltnak. Én ezért a borítékért aztán elmentem, azt felvettem. Azt csak a kocsiban néztem meg, hogy mi van benne. Amit akkor láttam, azon elképedtem. A felvételeket megmutattam a kocsiban ülő utastársamnak, majd Győrbe mentem, és a felvételeket átadtam Borkai Zsoltnak, aki nagyon örült ennek, fülig ért a szája. Hálálkodott. Kérdezte, hogy hálálhatná meg ezt. Én meg mondtam, hogy sehogy. Nem azért csináltam, hogy meghálálja. Átadtam neki a felvételeket, és nem kértem, nem is kaptam értük semmit."

"66 évig nem zsaroltam meg senkit, most sem tettem" – tette hozzá, majd leszögezte: a találkozó után nem maradtak nála további felvételek. Póczik még szeptemberben, az önkormányzati választás előtt újra beszélt Borkaival a felvételekről, de hogy mit, azt nem árulta el. Állítása szerint egykori csapattársával, Glázer Róbert korábbi futballistával nem beszélt a felvételekről, és nem is adta át neki azokat, és így nem beszélt azokról Glázer Róbert testvérével, Glázer Tímeával, a Demokratikus Koalíció győri polgármesterjelöltjével sem, aki végül kis különbséggel alulmaradt a botrány kirobbanása után Borkai Zsolttal szemben az önkormányzati választáson.
A Győrben róla terjedő pletykák miatt a volt labdarúgó először maga jelentkezett, hogy vallomást tegyen ártatlanságáról a Nemzeti Nyomozó Irodánál még két hete, de erre a hatóság nem kerített sort.

Ezután Pócziknál hétfő este hatkor tartottak házkutatást Győrben, a rendőrség minden adathordozót lefoglalt, Póczikot pedig Budapestre szállították. Úgy tudni, két feljelentő van az ügyben, és a nyomozók feltételezése szerint az egykori focista 10 millió forintot szeretett volna kapni a felvételekért. Ezzel kapcsolatban Póczik úgy nyilatkozott: "Ártatlannak és sértettnek érzem magam. Amivel vádolnak, nem történt meg." A Népszava is megírta, hogy két prostituáltat is előállítottak Borkai szexvideós ügyével kapcsolatban.

A gyermekek jogaiért kékül be ma több intézmény

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.20. 11:50

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az UNICEF színében, kékben úszik szerdán több intézmény is, november 20-án tartják ugyanis a gyermekjogok világnapját, és 30 éve fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt.
Többek között a Lánchíd, a Művészetek Palotája, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint debreceni, győri, zalaegerszegi intézmények is az UNICEF színének kék fényében fürdenek szerdán. A gyerekek egy napra kipróbálhatják a felnőtt szerepeket, „át is veszik át a hatalmat”, ugyanis diákok vitáznak az Országgyűlés felsőházi üléstermében, tárgyalnak az ombudsman irodájában, előadást tartanak az egyetemi katedrán, ismerkednek a rendőri munkával, szerepelnek a Madách Színház színpadán. 
A BKK és a MÁV járatain gyerekszájból, gyereknyelven mondják el az egyezmény főbb passzusait. Az ünnepi kampány központi eseménye a belvárosi Akvárium Klubban tartott rendezvény, amelyen a gyermekeket érintő fontos témákról beszélgetnek neves szakértők. Szóba kerül például a munka és az anyaság kapcsolata, a pozitív szülőség, a válás gyerekeket érintő nehézségei, a gyermekkori traumák kezelése, de a szülőség a digitális korban is. A fiatal nagykövetek olyan témákban hallatják a hangjukat, mint például a gyermekbarát városok ismérvei, az online bántalmazás vagy a klímaváltozás hatása a jövőjükre.
A gyermekjogok világnapján, november 20-án ünnepli a világ a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóját is. Az egyezmény azonos jogokat biztosít minden gyermek számára Ugandától Kanadáig, Kínától Franciaországig. Az UNICEF Magyarország harmadik alkalommal kapcsolódik Gyerekhang elnevezésű kampányával a nemzetközi eseménysorozathoz.     
Az UNICEF évfordulóra készített jelentésében azt írta, az elmúlt három évtizedben ugyan jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, a legszegényebb, legsebezhetőbb gyerekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen. Továbbra is a szegénység, a diszkrimináció és a fegyveres konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre. Jelenleg 41 millió gyermek szorul azonnali segítségre a világban, sok millióan nem élhetnek az egyezményben elvileg biztosított olyan alapjogaikkal sem, mint például a biztonságos környezet vagy a tiszta ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz való hozzáférés. Az UNICEF közel 38 millió gyermek számára próbál idén ivóvizet biztosítani, 10 millió gyereket olt be kanyaró ellen, valamint életmentő segítséget nyújt 4,2 millió veszélyesen alultáplált gyereknek – olvasható az UNICEF Magyarország honlapján.