Ennyit tud Rossi csapata

Publikálás dátuma
2019.11.20. 11:11

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
Nem tud többet a magyar labdarúgó-válogatott annál, amit a Wales ellen idegenben 2-0-ra elveszített Európa-bajnoki selejtezőn nyújtott, véli a szövetségi kapitány.
Óriási harci kedvet, maximális elszántságot és odaadást ígértek a magyar futballisták a Wales elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtező előtt. Ha sikerült volna nyerni, akkor a magyar csapat is ott lenne a jövő nyári kontinenstornán, ahol három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek Budapest ad otthont. A nagy fogadkozásból a pályán kevés valósult meg, Wales simán és megérdemelten nyert 2-0-ra. A magyar akarásnak nyögés lett a vége. 
„Képességbeli hiányosságok vannak a csapatban – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak. – A játékosok hozzáállására nem lehetett panasz, mindent megpróbáltak, de Wales jobb volt és teljesen megérdemelten győzött. A horvátok elleni idegenbeli találkozónkon a teljes középpályás sorunk hiányzott, ezúttal a védelemből estek ki kulcsemberek.”
A szakvezető iránt töretlen a bizalom, Csányi Sándor MLSZ-elnök, már a walesi találkozó előtt jelezte, hogy az eredménytől függetlenül továbbra is Rossival képzeli el a közös munkát. Az olasz szakember irányításával a nemzeti együttes a negyedik helyen végzett az ötös csoportban, ami gyengébb az előző két selejtezősorozat eredményénél. 
„Ha én vagyok az oka a sikertelenségnek, akkor lemondok, ez nekem nem jelent problémát – reagált Rossi a jövőjét firtató riporteri kérdésre. – Természetesen megvan a felelősségem az eredményekben. Viszont azt is el kell fogadni, hogy egy bizonyos szintnél nem tudunk jobban játszani.” 
A magyar válogatottnak maradt még minimális esélye az Európa-bajnoki szereplés kiharcolására. A Nemzetek Ligája rájátszásában tizenhat együttes érdekelt, közülük négyen csatlakozhatnak az Eb jelenleg húszas mezőnyéhez. Az NL-ben két találkozót kell sikerrel megvívni, a párosításokat pénteken sorsolják ki. A párharcok egy mérkőzésen dőlnek el, a résztvevők négyes csoportokba kerülnek, ahol az elődöntők győztesei vívják a finálét. A továbbjutók között sorsolás dönt arról, ki játszhat otthon a döntőben.
A korábbi eredmények alapján az biztos, hogy a magyar csapatnak idegenben kell megvívni az elődöntőt, ami nem túl jó ómen, ha figyelembe vesszük, hogy a selejtezők során csak Azerbajdzsánban sikerült győzni, a másik három találkozón (Szlovákia, Horvátország és Wales ellen) vendégként nem szerzett pontot a magyar együttes, de még gólt sem. Márpedig rúgott gól nélkül nagyon nehéz megnyerni egy idegenbeli meccset, amelynek nincs visszavágója, 0-0-ra játszani, majd az azt követő tizenegyespárbajra, ez több mint kockázatos. 
Az NL rájátszásának sorsolását nem könnyű megérteni: mind a négy divízióban rendeznek elődöntőket és finálét, de az A-ból és a B-ből szinte mindenki továbbjutott a selejtezőből. Ezért először azt sorsolják ki, hogy például a magyar válogatott eredeti helyén, a C divízióban szerepel-e, ezt követően dől el, milyen erősségű ellenfelet kap. Rivális lehet Skócia, Bulgária, de akár Izrael vagy Izland is. Persze, ha vendégként továbbra is gólképtelen marad a válogatott, akkor teljesen mindegy, ki lesz az ellenfél.

Az Eb-selejtezős csoport végeredménye

1. Horvátország 8 5 2 1 17-7 17 2. Wales 8 4 2 2 10-6 14 3. Szlovákia 8 4 1 3 13-11 13 4. Magyarország 8 4 - 4 8-11 12 5. Azerbajdzsán 8 - 1 7 5-18 1

Frissítve: 2019.11.20. 21:30

Wales megérdemelten nyert és kijutott az Eb-re

Publikálás dátuma
2019.11.19. 20:30

Fotó: Kovács Tamás / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A továbbjutás a tét a magyar labdarúgó-válogatott utolsó Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésén Cardiffban Wales ellen. Ha nyernek a magyarok, akkor kijutnak az Eb-re. Kövesse a találkozó alakulását percről percre!
Ha nyernek a magyarok, akkor nem kell számolgatni, a második helyen továbbjutnak a csoportból. Walesi siker esetén a hazaiak lehetnek ott az Eb-n. Lehet döntetlen is a vége, ha Szlovákia legyőzi Azerbajdzsánt, akkor a szlovákok utaznak a kontinenstornára. Amennyiben a szlovákok nem nyernek (erre minimális az esély), akkor a walesi döntetlen magyar Eb-részvételt jelent. A magyarok az alábbi összeállításban kezdik a mérkőzést: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Lang Ádám, Nagy Zsolt - Pátkai Máté, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland - Szalai Ádám.
Az Eb-részvételről döntő mérkőzést a román Ovidiu Hategan vezeti. A 39 éves bíró még sosem működött közre magyar érdekeltségű találkozón, a Bajnokok Ligájában azonban rendszeresen kap feladatot és vezetett meccseket a 2012-es és 2016-os Európa-bajnokságon is. Napra pontosan egy évvel a ma esti cardiffi meccs előtt Hategan fújta a sípot a német-holland (2-2) Nemzetek Ligája-találkozón. A játékvezető a mérkőzés szünetében értesült arról, hogy elhunyt az édesanyja. Hategan nem kért cserét, végig vezette a találkozót, majd a lefújás után zokogásban tört ki a pályán, a két csapat játékosai vigasztalták és kísérték be az öltözőbe.
Wales válogatottja 2011 óta nem szenvedett vereséget hazai pályán Európa-bajnoki selejtezőn. Tétmérkőzésen is csupán kétszer kapott ki otthon az elmúlt öt évben.
Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekinti meg az összecsapást.

1.p.

A magyarok kezdték a mérkőzést. 

6.p.

Mindkét csapat letámad az ellenfél tizenhatosánál is, veszélyes helyzet még nem alakult ki. Egyelőre 0-0 az eredmény a Szlovákia-Azerbajdzsán mérkőzésen is.

9. p.

Nagy Zs. veszítette el a labdát a felezővonalnál, Bale előreívelt, Ramsey tizenhat méterről fejelte tovább a labdát, amit Gulácsi könnyedén megfogott.

13.p.

Bale a tizenhatos jobboldali sarkáról csavarta kapura a labdát, pontosan Gulácsi kezébe.

15. p. - GÓL

Bale ívelte be a labdát a jobb oldalról Lang mellett, Ramsey pedig öt méterről a hálóba csúsztatott. 1-0

19.p.

Szlovákia 1-0-ra vezet Azerbajdzsán ellen, ez azt jelenti, hogy a magyaroknak muszáj nyerniük az Eb-részvétel kiharcolásához. Jelenleg Wales a másik továbbjutó a csoportból Horvátország mögött.

26.p.

Dzsudzsák ívelt be szabadrúgást a walesi tizenhatoson belülre, Baráth fejese két méterrel ment mellé és fölé. Ez volt eddig a legkomolyabb magyar helyzet.

30.p.

Szoboszlai cselezte be magát a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőhetett volna, leszerelték, az ellentámadásnál Bale beadása után Moore fejelte kevéssel a magyar kapu mellé a labdát.

34.p.

A mérkőzés eddigi legnagyobb helyzetét hagyta ki a magyar csapat: Szalai középre fejelt labdáját Szoboszlai 10 méterről a kapusba lőtte, a kipattanó Sallai elé került, de hat méterről ő is a földön fekvő hálóőrt találta el.

38.p.

Davies tört előre nagy lendülettel, tizenhat méterről lőtt, de a labda elakadt a jó ütemben közbelépő Baráthban.

39.p.

"A csodálatos magyar szurkolótábor" Szlovákiát gyalázó rigmusokkal szórakoztatja magát. Az MLSZ ingyen buszokat biztosít a drukkerek számára, hogy eljussanak a meccs után a cardiffi repülőtérre...

43.p.

Szlovákia továbbra is 1-0-ra vezet Azerbajdzsán ellen, de amíg hátrányban van a magyar válogatott, addig ennek nincs jelentősége.

45.p.

Vége az első félidőnek. Kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, a két csapat között annyi a különbség, hogy a walesiek kihasználták egyetlen komoly helyzetüket, a magyarok viszont nem.

46.p.

Elkezdődött a második félidő, egyik oldalon sem volt csere a szünetben.

47.p. GÓL

Nagy bajban a magyar válogatott, bal oldali szabadrúgás után az ötös sarkán egyedül hagyott Ramsey elé került a labda, a hazaiak támadója pedig a léc alá bombázott. 2-0

50.p.

Morrell helyett Ampadu lép pályára a hazaiaknál.

53.p.

Bale 18 méterről elvégzett szabadrúgása után a labda centiméterekkel kerülte el a bal felső sarkot.

56.p.

Egy perce passzolgatnak egymással a hazaiak, minden átadást ollézással ünnepelnek a szurkolók.

59.p.

Cseréltek a magyarok, Nagy Ádám helyére Kovács István jött be.

63.p.

Davies kapu elé ívelt szabadrúgása után Gulácsi magabiztosan húzta le a labdát.

66.p.

James 15 méterről a bal felső sarok mellé csavarta a labdát. 

67.p.

Pátkai rúgta meg Ramsey-t, a magyar játékos megkapta a találkozó első sárga lapját.

70.p.

Kovács rúgott bele teljesen fölöslegesen és alattomosan a felezővonalnál Ampaduba, ő is megkapta a sárga lapot.

71.p.

Lockyer rántotta le Szalait, neki is járt a sárga lap.

72.p.

Dzsudzsák helyett Varga Roland folytatja a játékot a magyar csapatban.

74.p.

James futott el a bal szélen az alapvonalig, lapos beadása után a labda Baráthról Ramsey elé pattant, a támadó kapáslövését Gulácsi bravúros mozdulattal, lábbal védte.

78.p.

Varga adta be a labdát a jobb szélről, amit Hennessey húzott le a levegőből a berobbanó Sallai elől.

81.p.

Pirotechnika a magyar drukkerek szektorában. Úgy látszik vannak, akik semmiből sem tanulnak, nem volt elég a zárt kapus büntetés a szlovákok elleni mérkőzés után...

83.p.

Sallai helyett Holender Filip lépett pályára.

87.p.

Szoboszlai lépett be James elé, a hazai játékos lebirkózta a magyar középpályást. James sárga lapot kapott.

88.p.

Bale helyett Wilson állt be a hazaiaknál. Szlovákia már 2-0-ra vezet Azerbajdzsán ellen.

90.p.

Három perc hosszabbítást jelzett a negyedik játékvezető.

92.p.

Wilson 25 méterről lőtt kapura, Gulácsi megfogta a középre tartó labdát.

93.p.

Vége a mérkőzésnek. Kiegyenlített első félidő után a második felvonásban a hazaiak jobban játszottak a magyaroknál és megérdemelten nyertek 2-0-ra. A magyaroknak nem volt kapura lövésük a második 45 percben, így nem lehet meccset nyerni. Wales kijutott az Európa-bajnokságra, Magyarországnak a Nemzetek Ligája rájátszásában lesz erre lehetősége márciusban. A párosítást pénteken sorsolják ki. 
Frissítve: 2019.11.19. 22:37

Zsarolás miatt nyomoznak egy volt válogatott focista ellen

Publikálás dátuma
2019.11.19. 19:25
illusztráció
Fotó: Népszava
Az eljárás összefügg a Borkai Zsoltról készült erotikus felvételekkel - állítja a Nemzeti Sport.
Hétfőn zsarolás és más bűncselekmények gyanúja miatt több személyt, köztük a korábbi válogatott labdarúgót, P. Józsefet is előállította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A lap megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata szűkszavú válasszal szolgált: 
„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az eljárásban több gyanúsított van. A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

A Nemzeti Sport információja szerint az eljárás összefügg a Borkai Zsoltról készült erotikus felvételekkel. A lap P. Józsefet nem tudta elérni, viszont védőjét, Plenter Nándor ügyvédet igen, aki megerősítette az információt, s elmondta, ügyfele egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.19. 19:26