Előfizetés

„Ne gyújts rá!” – A passzív dohányzás is okozhat érbetegséget

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 14:05

Fotó: MAY/BSIP / AFP
A dohány füstjének belélegzése is hozzájárul a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Ma van a „Ne gyújts rá” mozgalom világnapja.
Világszerte a nemdohányzók mintegy 25-30 százaléka passzív dohányos. A passzív dohányzás erekre kifejtett hatásának felmérésére számos vizsgálat készült. Az egyik nagyszabású, amerikai kutatásban közel 11 ezer középkorú személyt három éven keresztül vizsgálva figyelték az aktív és a passzív dohányzás érbetegségekre kifejtett összefüggéseit. Az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) tanulmányban a nyaki ütőérfal két belső rétegének vastagságát követték ultrahangvizsgálat segítségével. Az érfal ezen két rétegének, az úgynevezett intima-média vastagsága a szív-és érrendszeri események előrejelzője. 
Igazolták, hogy passzív dohányzás hatására növekedett az érfal két belső rétegének vastagsága, ami az akaratlan cigarettafüst és az érelmeszesedés közötti káros kapcsolatra utal. További vizsgálatok megállapították, hogy az aktív dohányzás önmagában 50 százalékkal emeli az érbetegség rizikóját. A már leszokott dohányosoknál a kockázat nagyjából a negyedére csökken. Figyelemfelhívó azonban az, hogy a passzív dohányosokban 30 százalékkal nő a szívkoszorúér-betegség kockázata a nemdohányzókhoz képest, és adatok vannak arra, hogy a kockázatnövelő hatás stroke esetében is fennáll. 

Az aktív és a passzív dohányzás is szűkíti az ereket

A passzív dohányzás a káros hatását részben a vérlemezkék aktiválásán keresztül fejti ki, mivel növeli a vérrögképződés kockázatát. Ennek kialakulásához azonban az érfalon korábban kifejlődött, meszes plakkok sérülése is szükséges. A dohányzás hatására az érfal belső felszínén is károsodások jönnek létre. Az erek legbelső felszíne, a vérrel közvetlen kapcsolatban álló „belhártya” többek között egy oldott állapotban lévő gázt, a nitrogén-oxidot termeli, amely az erek tágulását idézi elő. Aktív és passzív dohányosokban is csökken a termelt nitrogén-oxid mennyisége, ami miatt az erek összehúzódása erősödik. A vérrögképződés és az érösszehúzódás nagymértékben növeli az artériás érelzáródások, vagyis az infarktus, a stroke, vagy az érszűkület kialakulásának esélyét.
Az érfalat érintő negatív változások csak részben visszafordíthatóak, vagyis az aktív vagy passzív dohányzás megszűnése után is nagyobb marad a kockázat, mint azoknak, akik sosem voltak kitéve dohányfüstnek. Vizsgálatok ugyanakkor azt is igazolták, hogy az antioxidánsok képesek enyhíteni a passzív dohányzás érbelhártyára kifejtett káros hatásain – hangsúlyozta Kósa Éva, a Kardio Központ belgyógyásza, angiológus, érszűkület specialista. Egy évvel a passzív dohányzás abbamaradása után az érbelhártya függő értágulási folyamat javulását észlelték. 
November harmadik csütörtökjén tartják a nemzetközi „Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.  A Magyarországon körülbelül 
2,5 millió ember dohányzik, ami meghaladja az uniós átlagot. A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak.

A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet, számos káros szövődménye ismert – mondta korábban Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár, aki végzettsége szerint tüdőgyógyász. Arra buzdított mindenkit: csatlakozzon a „kihíváshoz” és egy napig ne dohányozzon, és így tegye meg az első lépést a leszokás felé. A sajtótájékozón Cselkó Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezési és módszertani osztályának vezetője elmondta, Magyarországon a dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül. A leszokási hajlandóság 50 év körül kezd el erősödni, amikor már egyéb egészségügyi probléma is jelentkezik. A leszokásban, amely egyéni döntés, nehéz vállalás, segítséget nyújt a „Gond? Egy szál se!” telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, segít fenntartani a motivációt, de arról is áttekintést kaphat a dohányzó, hogy az utolsó elszívott cigaretta után hogyan alakult az egészségi állapota, vagy mennyi pénzt takarított meg.
Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, és ennek főként a dohányzás áll a hátterében – mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba. Mint mondta, az új típusú dohánytermékek, összefoglaló nevükön a füstmentes termékek – mint az elektronikus cigaretták – káros hatása ugyanúgy megjelenik a szervezetben, mint a hagyományos cigarettáké. Ezek a termékek nem segítenek a leszokásban, hiszen a nikotintartalmuk révén fenntartják a függőséget. 

Károsíthatja a magzat agyát a zsírban gazdag étrend

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 12:02

Fotó: Shutterstock
Kutatók szerint figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, skizofrénia és szorongásos rendellenességek lehetnek a következményei az anya terhesség alatti zsírban gazdag étrendjének, amelyeket a születés utáni egészséges táplálkozással sem lehet helyrehozni.
Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és életen át tartó zavarokat okozhat - állapította meg a Bécsi Orvosi Egyetem Agykutató központjának kutatócsoportja sejtmodellekkel és egerekkel végzett kutatások alapján. A kutatók tanulmányukat a Molecular Psychiatry című szaklapban mutatták be.
Az anyai organizmusok telítetlen zsírsavak megnövekedett bevitele esetén a várandósság teljes ideje alatt túl nagy mennyiségű endokannabinoidot termelnek, amellyel túlterhelik a magzat agyában a kannabinoid-receptorokat és korlátozzák az egészséges agyi hálózat fejlődését. Az agysejtek nem tudnak többé megfelelően integrálódni az agyba és ellátni a hozzájuk rendelt feladatot. Ennek következményei olyan betegségek, mint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a skizofrénia vagy a szorongásos rendellenességek. A kutatók szerint valószínűtlen, hogy ezeket a károkat később a táplálkozás megváltoztatásával helyre lehessen állítani.
Az endokannabinoidok, amelyeket a test maga állít elő, a felnőtt agyban csökkentik az idegsejtek közötti kémiai kommunikációt azáltal, hogy neurotranszmissziót a kannabinoid-receptorokhoz kötik. Az endokannabinoidok a fejlődő agyban meghatározzák, melyik helyre pozicionálják magukat az idegsejtek, milyen módon alakítsanak ki kötődéseket. Ez azt jelenti, hogy minden anyag, amely befolyásolja a kannabinoidok működését, az agyi fejlődést is megváltoztatja – hangsúlyozták a kutatók.
„Ezeket a patológiai módosulásokat az idegsejtek epigenetikájában nem olyan egyszerű visszafordítani” – idézi az egyetem a kutatást vezető Harkány Tibort. A szakértő szerint a születés utáni egészséges, zsírban szegény táplálkozás sem segít. Bár az eredmény állati modellek alapján született, a kutató szerint a vizsgálat hasonló hatásmechanizmust állapítana meg emberek esetében is.

Jelek, amelyek szöveggé alakulnak át

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:20

Gyerekek tesztelték a siketek és hallók kommunikációját forradalmasító magyar fejlesztésű technológia oktató modulját, a Learn ASL-t.
A SignAll projekt húsz fős csapata az utóbbi 3-4 évben hozta létre a működő prototípusát annak a technológiának, amely forradalmasíthatja a kommunikációt a siketek és a hallók között. Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat angol nyelvre le is fordítja. Eddig a felnőtt korosztály volt a fókuszban, a fejlesztők most a Funside School délutáni iskolában programozást és angolt tanuló gyerekeket hívták meg a jelnyelvet oktató modul tesztelésére. A jelelést tanító oktatóprogram egyszerű kifejezéseket tanított a gyerekeknek, akik aztán maguk mutatták meg, hogy mit hogyan jelelnének el. A technológia helyes működéséhez egyelőre elengedhetetlen egy színes kesztyű viselése – ebből képes a szerkezet kitalálni, hogy milyen pozíciót vesz fel a kéz egy-egy jelelés során. A tesztelést nyomon követték a SignAll kutatói, feljegyezték milyen jeleket milyen pontossággal ismer fel a rendszer, miben kell finomhangolni a fejlesztést. A rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag helyes, értelmes (angol) mondatokra fordítani. A szoftver kamerák segítségével érzékeli a jeleket, és egy chatfelületen szöveggé alakítja, hogy a jelnyelvet nem beszélők elolvashassák. A másik oldalon pedig a halló fél beszédét beszédfelismerő technológia segítségével dolgozza fel a rendszer, és szintén írott szöveggé konvertálja, amelyet a siket fél elolvashat. A fejlesztés megoldásának összetettségét az adja, hogy a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata, hanem olyan további szempontok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, a testtartás vagy a tér használata – a SignAll rendszere pedig képes ezeket is figyelembe venni.   A fejlesztés egyelőre az amerikai jelnyelv (ASL) angol hangzó nyelvre történő fordítására képes, de folyamatban van a fordított irányú, azaz hangról jelnyelvre történő fordítás megoldása is, valamint tervezik a projekt kiterjesztését a magyar jelnyelvhasználók számára megoldást nyújtó alkalmazás megvalósítására.

Siker

Nem ez az első alkalom, hogy a Funside-os gyerekek találkoztak a jelnyelvvel: még 2015-ben a Funside Balaton táborában felállították a dalszöveg jelelés magyar rekordját, melyet azóta sem szárnyalt túl senki: akkor 264-en jeleltek egyszerre egy popslágert.