Előfizetés

Tanártüntetés – Összefogtak a szakszervezetek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.22. 15:21
Egy korábbi pedagógustüntetés
Fotó: Népszava
A kormánnyal továbbra sem vezettek eredményre a tárgyalások.
Széleskörű szakszervezeti együttműködés alakult ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által november 30-ára meghirdetett budapesti demonstráció ügyében – jelentette be pénteken Szabó Zsuzsa PSZ-elnök. A pedagógusok megmozdulását a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tagszervezetei, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tagjai, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete is támogatja. Az érdekképviseleti szervezetek vezetői egyöntetűen kijelentették: mozgósítani fogják tagságukat a november 30-ai tüntetésre. A MASZSZ elnöke, Kordás László hangsúlyozta: a PSZ követelései az egész társadalom követeléseivel esnek egybe, hiszen az ország érdeke, hogy az iskolákban ne túlhajszolt és alulfizetett pedagógusok foglalkozzanak a gyerekekkel. Szabó Zsuzsa elmondta, csütörtökön is tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel egyebek mellett a tanárok és a diákok óraterheinek csökkentéséről, igazságos béremelésről, a pályakezdő tanárok támogatásáról, a hat éves kortól kötelező iskoláztatás problémáiról, de az egyeztetés nem vezetett eredményre. – Az látszik, hogy a kormányban nincs elég politikai akarat az oktatás valós problémáinak megoldására – fogalmazott a PSZ elnöke. Felidézte, hogy az új szakképzési törvényt is társadalmi egyeztetés nélkül szavazta meg a parlament, amit a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartanak. Hozzátette: törekvéseiket az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa is támogatja. 
Szabó Zsuzsa
Fotó: Népszava
Bemutatták a PSZ kérdőíves felmérésének eredményeit is, amiben arra voltak kíváncsiak, mennyit dolgoznak valójában a pedagógusok. A kérdőívet több mint 4600-an töltötték ki, s bár a kutatás nem reprezentatív, jól megmutatja a tendenciákat: míg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak). A tanítással lekötött munkaórák száma heti 22-ről 25-re emelkedett átlagosan. Vizsgálták az is, mindez milyen hatással van a tanárok mentális és fiziológiai egészségére: az elmúlt egy évben több mint 3900 válaszadó járt legalább egyszer orvosnál, közülük több mint 2600-an nyilatkoztak úgy, hogy egészségügyi problémáik munkahelyi tevékenységükre vezethetők vissza. A válaszadók több mint 60 százaléka jelezte, hogy mentálisan nagyon kimerült az elmúlt év során. A PSZ tüntetése november 30-án a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt kezdődik 12 órakor, innen vonulnak majd át a Kossuth térre. Ha a kormánnyal a megmozdulást követően sem lesz megegyezés, januárban országos sztrájkra is sor kerülhet.

A Miniszterelnökség levélben üzent

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a PSZ pénteki sajtótájékoztatója előtt néhány perccel küldött levelet a szakszervezetnek, amiben arról írt: a kormány továbbra is nyitott az egyeztetésekre. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök szerint ez nem más, mint időhúzás; már hetekkel korábban jelezték, november 22-éig várnak javaslatokat a kormánytól, de ezek megvitatására a legutóbbi kormányülésen sem került sor. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint a miniszter konkrétumok nélküli levelét nem lehet komolyan venni.

Kiderült, ki váltja László Imrét a parlamentben

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.22. 15:16
László Imre átveszi a polgármesteri megbízólevelét
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A párt elnöksége úgy döntött, hogy a mandátumot Sebián-Petrovszki László kapja meg.
Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója váltja a parlamentben a mandátumáról lemondó László Imrét – közölte az MTI-vel pénteken Wirsching Viktória, a DK kommunikációs igazgatója. A 2018-as országgyűlési választáson listás mandátumot szerzett László Imrét az önkormányzati választáson a fővárosi XI. kerület polgármesterévé választották, ezért az összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a mandátumáról. A DK elnöksége pénteken döntötte el, hogy a mandátumot Sebián-Petrovszki László kapja meg. A kommunikációs igazgató közlése szerint a 42 éves leendő képviselő Békéscsabán született, politológusként végzett ez ELTE-n, a German Marshall Fund ösztöndíjával pedig az Egyesült Államokban tanult. Sebián-Petrovszki László 2004. óta vesz részt a politikában, a Bajnai-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkáraként dolgozott, a Demokratikus Koalíció alapítója tagja, 2014. nyarától kezdve pedig a DK pártigazgatója.

Baranyi bemutatta feltételeit az új atlétikai stadion támogatásához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 14:59
Baranyi Krisztina
Fotó: Népszava
A ferencvárosi polgármester új elképzelésekkel állt elő, ami inkább közösségi teret alakítana ki a helyszínen.
Budapest rendezné 2023-ban az atlétikai világbajnokságot. Erre új stadiont építenének a ferencvárosi rozsdaövezetben, de a kerület új polgármestere, Baranyi Krisztina szerint az elkészült tervek nem megfelelőek, azokat nem támogatja. Ezért új elképzelésekkel állt elő, ami inkább közösségi teret alakítana ki a helyszínen, Duna-parti plázzsal, az evezős pálya rendbetételével, stranddal, szabadtéri mozival, fitneszparkkal, mászófalakkal – derül ki a 444.hu tudósításából. A portál összefoglalója szerint feltétel az is, hogy az oda tervezett hatalmas diákváros első két üteme is valósuljon meg két éven belül (ez 4000 kollégiumi hely lenne), maradjon meg a Vituku strand, költözzön a kerületbe az Országos Széchényi Könyvtár is, továbbá rendszeresen kotorják ki a Soroksári-Duna-ág Molnár-szigetig tartó szakaszát. A stadionépítés támogatásának feltételeként óvoda és új kerületi szakrendelő építését is felsorolta a stadionépítés támogatásának feltételeként. A stadionépítést az új főpolgármester, Karácsony Gergely sem támogatja, csak akkor, ha azokat összekapcsolják egyéb fejlesztésekkel. Az atlétikai stadiont eleve úgy tervezték, hogy a lelátókat visszabontják 40 ezresről 15 ezresre, Baranyi ezt toldotta meg tovább kérésekkel. A portál úgy tudja, a kormány hajlandó egyezkedni a beruházás részleteiről, de Baranyi tervét most ismerik meg. A fővárosi közgyűlés a jövő hétre ígért döntést az atlétikai stadionról.