Előfizetés

Karácsony is megfosztaná kitüntetésétől a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 20:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Korábban Tarlós István ugyancsak azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a férfi Bárczy-díjának visszavonását.
Budapest 2015-ben tüntette ki a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóját Bárczy István díjjal, amit most Karácsony Gergely főpolgármester elvenne tőle a következő testületi ülésre beterjesztett javaslatával – tudta meg a hvg.hu. A portál felidézi, hogy a gyermekotthon lakói három éve tettek feljelentést, mert elmondásuk szerint az intézményvezető éveken át szexuálisan zaklatott több kiskorú fiút is az intézményben. Az igazgatót 2016 szeptemberének végén a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából, belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett. A rendőrség korábbi közlése szerint azzal gyanúsították a férfit, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve „szexuális cselekményt végzett”, illetve erre próbálta rábírni őket. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen „szexuális abúzusnak tette ki” a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, ezzel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette. A bíróság végül nyolc év fegyházra ítélte, és bár az ügyészség a kiszabott büntetések jelentős súlyosítását indítványozta, nem növelték azt, majd 2019 szeptemberében jogerősen is 8 év fegyházat kapott.   A jogerős ítélet után Tarlós István korábbi főpolgármester azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlésben a férfi Bárczy-díjának visszavonását. Tarlós elbukott, de információik szerint Karácsony Gergely főpolgármester is erre tesz javaslatot. A Fővárosi Közgyűlés november 27-i ülésének meghívójában ugyanis a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztések között szerepel egy pont:
„javaslat fővárosi kitüntető díjtól való megfosztásra”.

Ennek előterjesztője Karácsony Gergely. A gyermekotthon volt igazgatója 2015-ben kapta a Bárczy István-díjat, az akkori tudósítás szerint „az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként.” A hvg.hu értesülését a Főpolgármesteri Hivatal is megerősítette. A portálnak azt írták,
azért kezdeményezik a díj megvonását, mert viselkedésével és a 8 év fegyházbüntetéssel méltatlanná vált rá.

Közlekedő Tömeg: Értelmetlen rombolás lett az új vasúti menetrendből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 18:18

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Szeged, Kecskemét és Kiskunfélegyháza felé is szétverik a közlekedést – figyelmeztetnek.
Súlyos visszalépés történik a vasúti közlekedésben decembertől az ország egyik legfontosabb vasútvonalán. A közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára eredetileg gyorsítani akarta a Budapestről Szegedre tartó vonatokat, azonban végül az érintett utasok 80%-a ritkább és lassabb vonatokat kap” – írja a Közlekedő Tömeg a Facebook-oldalán. A blog szerint értelmetlen rombolás lett az új vasúti menetrendből. A bejegyzésben kiemelik: Szegedre eddig egész nap, óránként jártak az InterCity-vonatok, és megálltak útközben a fontosabb városokban és Budapest forgalmasabb állomásain is. Jövőre ezek közül két pár vonat a Nyugati pályaudvartól Szegedig nem áll meg, így ezek irányonként 18 perccel gyorsulnak. „Csakhogy emiatt minden más vonat lassabb és kiszámíthatatlanabb lesz. Szeged felé, Cegléd után már csak egy vágány van, a szembe jövő vonatoknak az állomásokon kell egymást bevárni. Emiatt egy gyorsabb, nem megálló InterCity vonatra 3-4 lassuló jut, amelyek Szeged felé együttesen 51, Budapest felé pedig 70 (!) perccel lesznek lassabbak.” A posztban azt is hangsúlyozzák, hogy a gyorsabb InterCity utasai sem nyernek semmit, amennyiben nem a Nyugatiba utaznak: Budapesten belül akár 30-40 perces többletutazásra is kényszerülhetnek, ugyanis ez a két vonatpár sem Ferihegyen, sem Kőbánya-Kispesten, sem Zuglóban nem fog megállni. Emellett kiemelik, hogy a szegedi vonal közbenső településein, így például a száztízezres Kecskeméten vagy Nagykőrösön és Kiskunfélegyházán a gyorsabb IC-k nem állnak meg, így pont a nap legforgalmasabb időszakaiban maradnak órákra vonat nélkül. „Ugyan megjelent a menetrendben két pár plusz vonat, de csak Kecskemétig járnak, Kiskunfélegyházáig már nem. A budapesti végállomásuk pedig a külvárosi Kőbánya-Kispest lesz, amely a metrófelújítás miatt nehezen közelíthető meg. Zuglóból abban a két órában, mikor a gyorsabb IC-k járnak, csak átszállással lehet eljutni majd Kecskemét felé, míg Szegedre egyáltalán nem” – teszik hozzá.   A Közlekedő Tömeg azt írja, a Szegedről nem Budapestre, hanem Debrecenbe és Miskolcra utazók az elbukott ceglédi csatlakozások miatt akár 50 percet is várakozni kényszerülnek majd az átszállásra, de az eddig Kecskeméten és Kiskunfélegyházán átszállók sem tudják majd elérni csatlakozó vonataikat csúcsidőszakban. Az utasok a menetrend negatív hatásait így érezni fogják Kiskunhalastól egészen Hódmezővásárhelyig.

Száraz idővel kezdődik a hétvége, sokfelé a nap is kisüthet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 18:00

Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Néhol azonban erős szél lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton északkeleten eleinte több, majd ott is kevesebb felhő valószínű, arrafelé reggel kisebb eső még lehet, máshol pedig gyengén felhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül. A délkeleti szél megélénkül, északnyugaton és délkeleten időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. Vasárnap éjszaka az Alpokalján és az Alföld északi részein lehet felhős az ég, és többfelé képződhetnek ködfoltok. Napközben javulnak a látási viszonyok, általában napos, száraz idő várható, de a Dunántúl nyugati negyedén továbbra is borult marad az ég. Csapadék nem lesz, de a délkeleti, az Alföldön északkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de az Alpokalján csak 6, 7 fokig melegedhet fel a levegő.