Betiltottak kilenc orosz tévécsatornát Lettországban

Publikálás dátuma
2019.11.22. 20:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A döntés addig lesz érvényben, amíg Jurij Kovalcsuk, a csatornák egyik tulajdonosa szerepel az EU szankciós listáján.
Kilenc orosz televíziós csatorna betiltását jelentette be pénteken a lett médiahatóság, miután az Európai Unió szankciókat rendelt el az egyik tulajdonosuk, egy Kremlhez közel álló bankár ellen. Az Európai Unió 2014-ben vette fel Krím orosz bekebelezése miatti szankciós listájára Jurij Kovalcsuk milliárdost.
„A kilenc csatornát azért tiltották be Lettországban, mert az egyik tulajdonosuk (.), Jurij Kovalcsuk szerepel az Ukrajna szuverenitását, területi épségét és függetlenségét megsértő személyek elleni uniós szankciós listán”

– közölte Ivan Abolins, a Lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács (NEPLP) alelnöke.

A tiltás addig lesz érvényben, amíg Kovalcsuk szerepel a szankciós listán. Januárban a NEPLP három hónapra betiltotta a Rosszija RTR orosz televízió adását, amelyet azzal vádolt, hogy gyűlöletet szít és dezinformációkat terjeszt Ukrajna kapcsán. Előzőleg 2016-ban már betiltották egyszer a televízió sugárzását. A mostani betiltás filmeket és szórakoztató műsorokat sugárzó orosz nyelvű csatornákra vonatkozik, amelyek igen népszerűek az 1,9 milliós lakosság egynegyedét kitevő oroszajkú kisebbség körében.
Szerző

Balesetet szenvedett Berlusconi, egy milánói klinikán ápolják

Publikálás dátuma
2019.11.22. 18:14

Fotó: Manuel Romano / AFP
A volt olasz miniszterelnök elesett, amikor vele szelfizni akaró politikustársai tömege vette körbe.
Zúzódásos sérülés miatt egy milánói klinikán ápolják Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt, a Hajrá Olaszország (FI) elnökét, aki az Európai Néppárt (PPE) zágrábi kongresszusán szenvedett kisebb balesetet – közölte a FI pénteken. A párt közleménye hangsúlyozza, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben Silvio Berlusconinak nem tört el sem a karja, sem a lába, és semmilyen sürgős beavatkozásra nem volt szükség. „Banális zúzódásról” van szó, ami miatt a politikus orvosi ellátásra szorult. A FI-től közölt információk szerint Silvio Berlusconi a Néppárt zágrábi találkozója végén elesett, amikor vele szelfizni akaró politikustársai tömege vette körbe. A volt olasz miniszterelnököt magánrepülőgép szállította Milánóba, ahol a La Madonnina magánklinikán ápolják. A kórházat szombaton hagyhatja el. A közlemény Silvio Berlusconi, aki szeptember végén töltötte be 83. évét, köszönetét fejezte ki az érte aggodóknak és további jó munkát kívánt az „ügyet felfújó” újságíróknak is. 
Szerző

Brexit – Éjfélig várja London válaszát az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2019.11.22. 18:10

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A következő lépésről annak fényében döntenek majd, hogy London válaszolt-e, vagy tett-e lépést uniós szerződésbeli kötelezettségének teljesítésére.
Az Európai Bizottság ez idáig nem kapott választ Nagy-Britanniától, péntek éjfélig várja London válaszát a november közepén küldött levelére – közölte Eric Mamer, az újonnan felálló Európai Bizottság leendő vezető szóvivője Brüsszelben pénteken. Az Európai Bizottság november 14-én felszólító levél küldésével kötelezettségszegési eljárást indított Nagy-Britannia ellen, amiért az nem nevezte meg határidőre az új uniós bizottságba szánt biztosjelöltjét. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkével összhangban az uniós bizottság arra kérte fel az Egyesült Királyságot, hogy november 22-ig nyújtsa be észrevételeit, vagy nevezze meg biztosjelöltjét, vagy jelöltjeit. Eric Mamer újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az uniós bizottság a péntek éjféli határidő lejártáig várja London válaszát, a következő lépésről annak fényében dönt majd, hogy London válaszolt-e, vagy tett-e lépést uniós szerződésbeli kötelezettségének teljesítésére.
„Meg kell tehát várni, hogy Nagy-Britannia válaszol-e a bizottságnak. Ha igen, meg kell vizsgálni, hogy mi van a szövegben”

– mondta.

Az uniós bizottság várja az uniós tanács döntését is, hogy jóváhagyja-e az új bizottság végleges összetételét tükröző listát, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén szavazzon róla a jövő héten. Noha számos körülmény hátráltatta,
az új uniós bizottság reméli, hogy december 1-jén hivatalba léphet

– tette hozzá Mamer.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november 1-jén lépett volna hivatalba, azonban ezt három – a magyar, a román és a francia – biztosjelölt európai parlamenti elutasítása miatt el kellett halasztani. Az új bizottság munkája megkezdésének jelenlegi céldátuma december 1. Az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete csütörtökön értékelte, majd hivatalosan is lezárta a biztosjelöltek meghallgatásának folyamatát. A testület november 27-re írta ki a szavazást az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról. A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.
Szerző