Előfizetés

Üzenet Kínának Hongkongból

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.24. 21:23

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Rekord magas részvétel mellett zajlottak Hongkongban a helyhatósági választások: a regisztrált szavazók 71,2 százaléka jelent meg az urnáknál a négy évvel ezelőtti 47 százalékhoz képest.
A voksolás tétje inkább jelképes volt, a kerületi tanácsok vezetőinek valódi hatalma és befolyása ugyanis elenyésző, bár közülük 117 delegáltnak egy 1200 fős bizottságban abba is lesz beleszólása, hogy ki legyen Hongkong vezetője. Mégis, a júniusban kirobbant tüntetéssorozat óta ez volt az első választás, amely így egyfajta tesztként, népszavazásként is működött, hogy mit gondolnak az emberek a hónapok óta elhúzódó, egyre erőszakosabb demonstrációkról és Carrie Lam kormányzóról. Miután a szavazás teljes nyugalomban zajlott, azt is bizonyították, hogy nem csupán az utcára vonulás a tiltakozás egyetlen életképes formája. A kerületi tanácsok élén eddig jobbára Kína-párti vezetők álltak, akiknek a választáson még gyakran kihívója sem akadt. Ezúttal azonban mindenütt indult ellenzéki jelölt is, akik a tüntetők követeléseit tűzték zászlaikra, vagy éppen konkrétan az aktivisták közül kerültek ki. Igaz, így sem engedtek mindenkit indulni, például Joshua Wongot, a demonstrációk egyik vezetőjét sem. A szavazatok összeszámlálása lapzártánk után zárult, de az első eredmények teljes fordulatot, a Peking-párti erők jelentős visszaszorulását mutatták. Kérdés persze, hogy a választások lesznek-e bármiféle hatással a hatalomra és a tüntetésekre? Hongkongban júniusban eredetileg egy olyan törvénytervezet miatt robbantak ki a tiltakozások, melyek lehetővé tették volna bűnözők kiadatását Kínának. A tervezetet azóta visszavonták, a demonstrációk mégsem csitultak, sőt egyre erőszakosabbá váltak, teljes demokráciát és Carrie Lam kormányzó lemondását követelik.

Az exit poll szerint Klaus Iohannist választották újabb öt évre államfővé Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.24. 20:36

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP or licensors
Az erdélyi magyarok legnagyobb része nem szavazott a második fordulóban.
A belföldi szavazóhelyiségek zárása után közzétett exit poll szerint a tisztségben lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő vasárnap magabiztos győzelmet aratott a romániai elnökválasztás második fordulójában szociáldemokrata ellenfele, Viorica Dancila ex-miniszterelnök felett, és így a következő öt évben is ő lesz Románia elnöke - írja az MTI.

Minden tizedik szavazat külföldről érkezett

A román hírtelevíziók helyi idő szerint vasárnap 21 órakor (magyar idő szerint 20 órakor) ismertették a belföldi szavazókörökből távozó választók megkérdezése alapján készült becsléseiket, amelyek szerint Iohannis az érvényes voksok több mint 65 százalékával nyert. A részvétel magasabb volt, mint az első fordulóban, a milliós nagyságrendben voksoló román diaszpóra újabb részvételi rekordot döntött. Ráadásul a romániai választások történetében először most már minden tizedik voksot külföldön adtak le. Belföldön több mint 9 millióan szavaztak, míg külföldön a romániai urnazárásig 926 ezren. A külképviseleteken azonban még folytatódott a voksolás, hiszen mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. A részvétel így összességében legalább két-három százalékkal meghaladhatja az első fordulóban mért 51 százalékot.

A magyarok az egyikben csalódtak, a másik meg "alkalmatlan"

A romániai magyarok többsége azonban tüntetőleg távol maradt az urnáktól, pedig öt évvel korábban döntő módon járultak hozzá ahhoz, hogy Iohannis legyőzze a sokkal esélyesebbnek tartott Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt - tömeges távolmaradásukkal jelezték, hogy csalódtak az újrázni készülő államfőben, és Dancilát sem tartják alkalmasnak az államfői tisztségre. A magyar többségű megyékben a részvétel fele volt az országos átlagnak: Hargita megyében a jogosultak 22,9, Kovászna megyében 25,9 százaléka adta le voksát. Az első - alig néhány százalékos feldolgozottságot tükröző - részeredmények is a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként induló Klaus Iohannis államfő kategorikus, 60 százalék feletti győzelmét mutatták.

Iohannis csatát nyert, de a háborúnak nincs vége

Klaus Iohannis román államfő az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte vasárnap este azt, hogy az exit poll-becslések szerint az elnökválasztás második fordulójában a voksok kétharmadát megszerezve legyőzte szociáldemokrata ellenfelét, Viorica Dancila volt miniszterelnököt. Iohannis rámutatott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal csak egy csatát nyert, a "háborút" csak akkor fogja megnyerni, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t. Iohannis azt ígérte, hogy újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, vagy távol maradtak az urnáktól. Leszögezte: nem a PSD választóival áll harcban, hanem a PSD-vel, amely szerinte az utóbbi harminc évben - de leginkább utóbbi hároméves kormányzása idején - a legfőbb akadálya volt Románia fejlődésének.I ohannis egykori pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként indult újabb mandátumért az elnökválasztáson. A párt székházában tartott győzelmi beszédében - a PNL által néhány hete hivatalba lépett kisebbségi kormányára utalva - azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy egy új parlamenti többséget hozzanak létre az összes demokratikus párt bevonásával, és elkezdjék építeni azt a "normális Romániát", amelyben minden román szeretne élni.

Dancila úgy győzelemként értékelte a vereséget

Viorica Dancila is rövid nyilatkozatban mondott köszönetet választóinak, azt hangsúlyozva, hogy valójában javított a PSD májusi európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményén, sőt - a megszerzett több mint 3 millió szavazat számát, nem pedig az általuk képviselt arányt tekintve - valójában megismételte a 2016-os romániai parlamenti választásokon elért győzelmét. Dancila szerint a PSD folytatni fogja a harcot a "hatalmi monopólium" és "megszorító" politika ellen, amellyel a szociáldemokraták szerint Iohannis és a PNL kormány akarja sanyargatni a román népet. Dancila üzenete azonban, amellyel vereségét próbálta szépíteni, inkább párttársainak szólt, hiszen eddig a PSD minden elnökválasztási kudarc után elzavarta az elnökét, pedig az eddigi elnökválasztásokon a jelöltjei mindig megkapták a voksok legalább 45 százalékát. 

Leszakadt egy viadukt a súlyos árvízhelyzet miatt egy olasz autópályán (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.24. 19:12

Fotó: HANDOUT / AFP or licensors
Egyelőre úgy tudni, nem sérült meg senki a viaduktomlásban.
Mintegy harmincméteres szakasz omlott össze a Torinó és Savona közötti viaduktból vasárnap a heves esőzések és áradások által sújtott észak-olaszországi Liguria és Piemonte tartományt összekötő autósztrádán. A jelenlegi ismeretek szerint a katasztrófa idején nem haladt át rajta gépjármű. A katasztrófavédelem közlése szerint a nagy mennyiségű csapadék magával mosott egy hegyoldalt, amely sártengerként ráomlott a viaduktra. A völgy feletti autósztrádaszakaszból csak az összeroncsolódott védőkorlát maradt meg, amely a szakadék fölött lóg. Az eddigi hírek szerint a viadukton az omlás pillanatában nem tartózkodtak járművek, de több gépkocsi is az utolsó pillanatban fékezett és állt meg a viadukt előtt az omlást látva. A piemontei Torinót a liguriai Savonával összekötő A6-os sztráda egyik viaduktjáról van szó. A térségben az utóbbi 24 óra alatt az évi csapadékátlag egyharmada esett le. Mindkét tartományban szombat óta a legmagasabb fokozatú, vörös szinű riasztás van életben. Piemonte tartományban, Alessandria város körzetében egy gépkocsi három utassal a Bormida folyóba esett, a mentők két embert kimentettek, a harmadik, eltűnt személy után még folyik a kutatás. Genova, Savona és Imperia városokat továbbra is heves esőzések sújtják. Savonában egy férfi a Letimbro folyóba esett, de ki tudták menteni. A tűzoltóság tucatnyi alkalommal vonult ki elárasztott pincékhez és garázsokhoz. A Ferrero édességgyár szombaton délután kénytelen volt leállítani a termelést a piemonti Albában működő üzemében, miután a közeli Tanaro folyó veszélyesen megduzzadt, és óvintézkedéseket kellett elrendelni. A Pó folyó Torinó területén kilépett medréből, a város teljes rakpartja víz alá került. Vasárnap este a 4,6 méteres magasságot, megközelítve a 4,7 méternél életbe lépő veszélyességi szintet. A Comói-tó is kiáradt és vízzel árasztotta el a parti városokat. Velencében sem javult az árvízhelyzet, szombat éjjelre a vízszint 1,4 méterre nőtt. A város egyes részei változatlanul víz alatt állnak.  La Fenice operaházban vasárnap este készülnek Verdi Don Carlos című operájának évadnyitó bemutatójára. Az operaház az elmúlt heti árvízben súlyos károkat szenvedett, de ezeket a premierre sikerült helyrehozni, és bíznak benne, hogy az előadást meg tudják tartani. Víz alá került a dél-olaszországi Reggio Calabria városa is, ahol a heves esőzések miatt az utcán leparkolt autókat is ellepte az ár.