Karácsony Gergely;Atlétikai vb;Baranyi Krisztina;

Karácsony: adjon a kormány 50 milliárdot a budapesti egészségügyre, ha atlétikai vb-t akar

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt a kormánynak szabott feltételrendszerről.

"Ezekben a percekben is kollégáim szövegezik annak az előterjesztésnek a tartalmát, amelyet a szerdai Fővárosi Közgyűlésen szeretnénk előterjeszteni" - fogalmazott Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján. Baranyi Krisztina VII. kerületi polgármesterrel közösen azt jelentették be, hogy milyen feltételekkel hajlandó Budapest támogatni a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

  • az Egészséges Budapest Program keretében adjon a kormány a meglévő forrásokon túl 5 év alatt 50 milliárd forintot a kerületi önkormányzatoknak egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére.

Ehhez Karácsony azt fűzte hozzá: az OECD tagállamok közül lakosságarányosan Magyarországon a legkevesebb a képalkotó berendezés az egészségügyben. Egymillió lakosra itthon 4 MR-készülék jut, Szlovákiában 9, Németországban 34. CT-ből egymillió lakosra 9 jut, Szlovákiában 17, Németországban 35. Eközben az OECD országok között Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedések aránya, amik észlelésére és kezelésére alkalmasak a fenti megbetegedések. Budapestiek ezreinek életét lehetne meghosszabbítani - hangsúlyozta Karácsony, emlékeztetve, hogy az országban 10 halálos megbetegedésből 8 gyógyítható lenne.

  • A zöldterület növelése és a Csepeli Nagyerdő Projekt elindítása a második feltétel, ami lényegében egy új Városliget kialakítását takarja;

  • a harmadik, hogy ne csak a versenysportokat és ne csak egy egyszeri alkalmat szolgáljon a beruházás, hanem - mint Baranyi kéri - a tömegsportokat is, valamint a kulturális életet;

  • továbbá, a beruházással kapcsolatos minden szerződés legyen nyilvános, a közpénz-költés legyen átlátható.

Ötödik feltételként Karácsony arra kéri a kormányt, hogy tegye világossá, továbbra is elkötelezett-e a fővárossal bő egy éve kötött megállapodásban szereplő közlekedési beruházások megvalósítása mellett.

"Az ott élőknek nem az az érdekük, hogy egy újabb stadion épüljön Ferencvárosban"

- jelentette ki Baranyi Krisztina VII. kerületi polgármester, utalva a Groupama Arénára, és a készülő kézilabdacsarnokra. Kifejezetten Ferencváros támasztotta feltétel, hogy minden budapesti javát szolgálja az atlétikai világbajnokságért felépítendő rendezvényközpont. Ez legyen olyan, amit a verseny után mindenki számára meg lehet nyitni.

Ezután a kerület rozsdaövezeteiről beszélt: ezek fejlesztésére az önkormányzatnak nincs pénze, ezért kérték a kormánytól: vizsgálja meg, hogy ha sor kerül az Országos Széchenyi Könyvtár elköltöztetésére, akkor az intézmény Ferencvárosban kaphasson helyet, egy ilyen területen. Emellett a műemlékvédelem, a diákváros koncepció, valamint a ráckevei-soroksári Duna-ág tisztításának finanszírozását szabták feltételül. Ferencváros továbbá a CT és MR berendezések mellé, azok köré egy szakrendelőt is szeretne.