Előfizetés

Nem nagyon tudják a tanárok, mit kezdjenek az álhírekkel

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.25. 19:18
Illusztráció
Bár a pedagógusok többsége veszélyesnek tartja az álhíreket, abban már bizonytalanok, hogy az iskolában hogyan kezeljék a témát – derült ki a Political Capital friss kutatásából. Pedig a diákok igényelnék, hogy erről is beszéljenek, akár tanórán kívül is.
A tanárok és az intézményvezetők sincsenek felkészülve arra, hogy az internetes közösségi oldalakon gyakran megjelenő álhírek témájában iskolai programokat szervezzenek, ezen felül a pedagógusok leterheltsége is akadályt jelent – egyebek mellett ez is kiderült a Political Capital (PC) legutóbbi kutatásából, amit a Social Development Institute és a Heinrich Böll Alapítvánnyal együttműködésben készítettek. Arra voltak kíváncsiak, maguk az érintettek hogyan látják az iskola szerepét az álhírek elleni harcban. A felmérés során fővárosi és több vidéki – debreceni, pécsi, szombathelyi – iskola diákjait és tanárait kérdezték meg. Az eredmények szerint a fiatalok többsége jól szerepelt azokban a feladatokban, ahol álhíreket és valódi híreket kellett megkülönböztetniük, amit sokan az online térben való jártasságukkal magyaráznak, de még így is akadtak olyanok, akiket sikerült megtéveszteni. Kiderült az is, noha az álhírek jelentős része közéleti témákkal foglalkozik, a fiatalokat kevésbé érdeklik ezek a témák, inkább a bulvár- és celebhírekkel foglalkoznak. A legtöbben azt állították, a médiafogyasztással kapcsolatos iskolai, szervezett programokban nem vettek részt, pedig hasznosnak gondolnák az ilyen képzéseket. A pedagógusok többsége úgy gondolja, a fiatalok tudatos médiafogyasztásának erősítése nem csak az iskola felelőssége – az iskolának, a pedagógusnak és a diákok családjának is együtt kell működnie. A megkérdezett tanárok több mint fele nyilatkozott úgy, hogy napi rendszerességgel találkozik álhírekkel, de csak 19 százalékuk volt teljesen biztos abban, hogy meg tudják különböztetni egymástól a valódi és az álhíreket (a többség – 68 százalék – az „inkább biztos” opciót választotta). Az álhíreket ugyanakkor nagyon veszélyesnek tartják mind a társadalomra, mind iskolájuk diákjaira nézve. Tízből négy tanár válaszolt úgy, hogy vett már részt a témával kapcsolatos szervezett foglalkozáson, de azok leginkább eseti jellegűek voltak. A tanórákon kevés szó esik az álhírek kezeléséről, tanórán kívül viszont valamivel gyakrabban előfordul, hogy beszélgetnek erről, sokszor a diákok kezdeményezésére. A pedagógusok szerint sem ők, sem az iskola nincs felkészítve arra, hogy szervezett keretek között megvitathassák a témát a diákokkal, de a programok akadálya az időhiány is. Emellett, mivel az álhírek nagy része közéleti-politikai témákat érint, a tanárok mintegy fele nem biztos abban, lehet-e az iskolában ezekről beszélni, így inkább kerülik a témát. Abban viszont a többség egyetértett: szükség lenne a témával foglalkozó részletes útmutatókra, pedagógiai segédanyagokra, illetve olyan programokra is, ahol kollégáikkal, szakértőkkel tapasztalatot cserélhetnének. 

Az amerikai nagykövetség is elítélte az indexes újságírók ellen uszító plakátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.25. 19:03
A két újságíróról készített, antiszemita hangvételű plakát. Panyi Szabolcs, az Index volt, és a direkt36 mostani újságírója készítette a fotókat.
Fotó: Panyi Szabolcs / Twitter
A követség felszólította a magyar hatóságokat, intézkedjenek az antiszemita plakátok ügyében.
Hétfő délután az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Twitteren közölte, hogy elítélik a gyűlölködő és antiszemita támadást Dezső András és Miklósi Gábor újságírók ellen. A követség szerint hasonló visszataszító megnyilvánulásnak nincs helye a modern világban, és arra kérik a hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket - írja a bejegyzést megtaláló 444.hu.
Az ügy előzménye, hogy a hétvégén Budapesten több helyen is megjelentek lyan plakátok a köztereken, amik az Index két újságíróját ábrázolják az izraeli zászló előtt Mi is a határon túlról jöttünk felirattal. Alatta az Index - Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás feliratok olvashatók. Az nem derül ki a plakátról, hogy ki készítette. 
Mint a 444.hu hozzáteszi, a két indexes nem véletlenül lett kiválasztva: ellenük zajlik célzott kampány egy hete a kormánymédiában és a kormánnyal feltűnően barátságos viszonyban lévő radikális párt, a Mi Hazánk köreiben. Miklósi Gábor ugyanis megírta, hogy a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, amikor a Nélküled című dalt játszották, Dezső András pedig egy videómontázsban összevágta a szám egy koncertfelvételét és menekültekről készült képeket. Ebből az lett, hogy előbb a Fidesz-médiavilág különböző fórumain nevezték ki idegennek őket, majd a Mi Hazánk közölte, hogy feljelentik az Indexet, mert „a magyar nép ellen uszítanak”. Csütörtök reggel pedig a közmédiában hosszú alákérdezős interjúban fejthette ki véleményét az ügyről a „radikális” „ellenzéki” politikus, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. A plakátokat vasárnap már elítélte Izrael budapesti követsége is.   

Gránátokat találtak az Andrássy úton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.25. 18:27
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Száz méteres körzetben zárták le az utat a járdafelújítás közben megtalált robbanótestek miatt.
Robbanótest került elő a fővárosi Andrássy úton hétfőn kora este – mondta el az MTI-nek Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.
A szóvivő a Népszavának nyilatkozva hozzátette: egy kézigránátról lehet szó, ami az 53-as szám előtt, járdabontás közben került elő. A robbanásveszélyes tárgy miatt ideiglenesen százméteres sugarú kört zártak le a forgalom elől, de épületek kiürítésére a jelek szerint nem lesz szükség. Később kiderült, hogy nem is egy robbanótestet találtak, hanem kettőt:  82 milliméteres szovjet aknavetőgránátok kerültek elő a föld alól. Az útlezárást este hét után feloldották az érintett szakaszon.