Előfizetés

Végrehajtót és közjegyzőt ítéltek fegyházra vesztegetés és okirat-hamisítás miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.27. 11:07

Fotó: Shutterstock
Pénzmosás, üzérkedés és kölcsönkezelés kreatív, ám törvénytelen eszközökkel.
Egy bírósági végrehajtót négy év, egy közjegyzőt pedig három év fegyházra ítéltek vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt - tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-t. A törvényszék 2016 decemberétől tárgyalta a 62 vádlottas, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult pert. A vád szerint az elsőrendű vádlott jóban volt egy önálló bírósági végrehajtóval és egy közjegyzővel, és erre alapozva kidolgozott egy módszert a banki hitel fedezetéül szolgáló vagyontárgyak, elsősorban ingatlanok megszerzésére. A módszer lényege az volt, hogy az adós a közjegyző előtt elismert - a banki tartozását meghaladó összegű - követelést, például házastársi vagy gyermektartásdíj-követelést, munkadíj-követelést vagy nagyobb összegű, gazdasági tevékenységből vagy magánkölcsönből származó követelést. Ezek a tartozáselismerő nyilatkozatok meg nem valósult kölcsönügyletekre vonatkoztak. A tartási kötelezettségre vonatkozó nyilatkozatok is fiktívek voltak; több évre meghatározott összegű, többmilliós tartásdíj megfizetését vállalta az adós. A tartozáselismeréssel kapcsolatos eljárások célja kizárólag a fedezetelvonás volt. A nyilatkozatokban megjelölt igen rövid határidő lejárta után a közjegyzői záradékolást követően meginduló végrehajtási eljárásban megtörtént a fedezet elvonása, jellemzően a banki igényt megelőzve, a fiktív követelés beszámításával - ismertette a bíróság. Általában a hatodrendű vádlott előtt folytak a közjegyzői eljárások, ezután pedig minden esetben a másodrendű vádlott folytatta le a végrehajtási eljárást. A bíróság keddi ítéletével a módszert kidolgozó elsőrendű vádlottat ötrendbeli, bűnszövetkezetben elkövetett befolyással üzérkedés, 28 rendbeli, bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és többrendbeli, felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetésben, valamint tartozás fedezetének elvonásában mondta ki bűnösnek. Emiatt hat év fegyházra ítélte és csaknem 90 millió forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A másodrendű vádlottat, a bírósági végrehajtót többrendbeli bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben, közokirat-hamisításban és hivatali visszaélésben mondták ki bűnösnek. Négy év fegyházra ítélték, tíz évre eltiltották a végrehajtói foglalkozástól, pénzbüntetést szabtak ki rá, és több mint 43 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek ellene. 
A bűncselekmény harmadik kulcsszereplőjét, a közjegyzőt a törvényszék kétrendbeli, bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben és közokirat-hamisításban mondta ki bűnösnek. Emiatt három év fegyházbüntetésre ítélték, tíz évre eltiltották a közjegyzői foglalkozástól, és csaknem kétmillió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el. A bűncselekmény többi, a három kulcsszereplőt segítő vádlottját a törvényszék rövidebb tartamú szabadságvesztésre, pénzbüntetésre ítélte, többüket intézkedésként próbára bocsátotta. A tárgyaláson jelenlévő vádlottak és védőik fellebbeztek, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Baleset miatt nem járt a HÉV Pomáz és Szentendre között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.27. 07:36

Fotó: Üveges Zsolt
Baleset miatt pótlóbuszok vitték a H5-ös HÉV utasait Pomáz és Szentendre között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán a Facebook-oldalán. A katasztrófavédelem azt írta, elgázolt egy embert a HÉV szerelvény Szentendrén, az Irányi Dániel utcában, a főváros felé vezető irányban.

Súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoz a rendőrség és az adóhatóság a BAZ megyei kórház körül

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.27. 06:30
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Többek között emberi test tiltott felhasználása, költségvetési csalás gyanújával is vizsgálódnak a hatóságok.
Legalább négy komoly bűncselekmény gyanújával vizsgálódik az adóhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház működésével kapcsolatban – derül ki abból a levélből, amit Polt Péter legfőbb ügyész küldött a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. Bangóné az Esti Újság cikke apropóján érdeklődött: a lap korábban arról számolt be, hogy júliusban a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást, sőt, a miskolci kórházzal kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik.
Polt Péter viszonylag részletes választ adott, sőt további nyomozásokról is beszámolt. Közlése szerint összesen négy, tavaly és idén megkezdett hatósági eljárás zajlik:
  • Az NNI az emberi test tiltott felhasználása (2019) és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés (2018) miatt nyomoz
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (2018) miatt vizsgálódik
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság pedig maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés (2019) és más bűncselekmények miatt folytat eljárást.
A legfőbb ügyész is hangsúlyozza, hogy mindegyik nyomozás felderítési szakaszban van, és gyanúsítotti kihallgatás még egyik esetben történt – a vádhatóság ugyanis csak a kihallgatás után veszi át az eljárások felügyeletét. 
Az ügy kapcsán megkerestük a megyei kórház főigazgatóját, Révész Jánost, valamint az intézményt fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) és a EMMI-t is, hogy további tájékoztatást adjanak a történtekről – illetve kiderüljön, pontosan milyen ügyekben, visszaélések kapcsán nyomoznak a hatóságok, indult-e fenntartói vagy belső vizsgálat a történtek miatt a kórházban. Ha bármelyik megkeresett fél válaszol, frissítjük cikkünket.