Előfizetés

Nélküled: hecckampány a kultúrharc jegyében

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.12.02. 08:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Veszélyes jelenség, ha a meccseken egy dal eléneklése hittételi rítussá válik, és ezzel politikai konfliktusokat generál – figyelmeztet Mikecz Dániel politológus. A Fidelitas kongresszusán közben már a „nemzeti kánon” részeként kezelték az Ismerős Arcok nótáját.
A Puskás Aréna hangulata elképesztő. Óriási, de mégsem érzi benne magát elveszettnek az ember, a látvány, a fények, a hangosítás döbbenetes, impozáns a masszív és mégis légies tető acélszerkezete. Amikor zengeni kezd a két oldalon a sok tízezernyi, egymásnak felelgető szurkolótól, hogy „hajrá!” és hogy „magyarok!”, az borzongató és felemelő – írta Miklósi Gábor, az Index újságírója a stadionavatóról szóló riportjában.
A kormánysajtó azonban csak azt emelte ki, hogy az újságíró egyfajta lázadásból ülve maradt, amikor Dunaszerdahelyről érkezett gyerekekkel együtt mindenki felállva énekelte az Ismerős Arcok: Nélküled című dalát. Ő ugyanis csak a Himnusznál szokott felállni. Márpedig az általa addig nem ismert, érzelgősnek tartott nóta nyilvánvalóan nem a Himnusz volt. Elszabadult a pokol. „Az Index újságírója tudatosan alázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” – indította el a kampányt nem csekély csúsztatással a Ripost, jelesül a főszerkesztő, Ómolnár Miklós. A cikket gyorsan átvette az Origo, miközben Orbán Viktor közösségi oldalára merő véletlenségből pont azokban a percekben került ki egy videó arról, hogy a miniszterelnök a dunaszerdahelyi gyerekekkel találkozik.
A felháborodást a közösségi média rendkívüli módon képes felerősíteni – magyarázta lapunknak Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa, hogyan válhatott egy jelentéktelennek látszó „ügy” pillanatokon belül országos botránnyá.
A Bayer Zsolt-féle hírtévés Sajtóklub résztvevői, akik professzori szintre jutottak gyűlöletkeltésből, tovább hergelték a népet. A műsorban hosszan mutatták Miklósi Gábor fotóját. „Bontsuk ki a történetet ennek a szörnyetegnek az arcából” – javasolta Bayer. Abszurd módon azt is az indexes újságíró szemére vetette, hogy A dzsungel könyvére asszociált. Holott a Nélküled leghíresebb sorát – „egy vérből valók vagyunk” – az Ismerős Arcok vállaltan Kipling világhírű könyvéből vette át.
Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője például kifejtette, hogy a Puskás Aréna egy katedrális, ahol misztérium zajlott le, ami a nemzet önmagára találásáról szól. A Nélküled tesztnek is jó. Elég csak lejátszani: akit megérint, és feláll, az magyar. Akit nem érint meg, az idegen, nem magyar. Elvégre – közölte Bencsik – élnek Magyarországon olyanok, akik beszélik a nyelvet, de nem azonosulnak a magyarsággal. Így nyer értelmet az „idegenszívűek” fogalma – toldotta meg Bayer. A 888.hu – a Vadhajtások nevű szélsőjobbos portál nyomán – antiszemita gúnyrajzok stílusát idéző karikatúrán jelenítette meg az Index újságíróját, az állami tévé alákérdezős interjúban szerepeltette Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét, aki „magyarellenes uszítás” miatt feljelentést tett a portál ellen. Ezt követően antiszemita plakátok jelentek meg Budapesten, amelyek Miklósi Gábort és kollégáját, Dezső Andrást ábrázolták. Utóbbinak a 444.hu beszámolója szerint az volt a bűne, hogy egy videómontázsban a Nélküled koncertfelvételét összevágta menekültekről készült képekkel.
Tiltakozott az izraeli és az amerikai nagykövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, többek között Karácsony Gergely főpolgármester is. Hollik István kormányszóvivő a hvg.hu kérdésére reagált: „A kormány ebben a kérdésben zéró toleranciát hirdetett, messzemenően elítéljük és elutasítjuk a történteket.” A rendőrség nyomoz az egyelőre ismeretlen elkövetők ellen.
A Fidelitas most szombati kongresszusán elmondott beszédek végképp arról árulkodnak, hogy a kormánypárt az identitáspolitika részévé akarja tenni az Ismerős Arcok nótáját. Az ifjúsági szervezet rendezvényén felszólaló fideszes politikusok közül Kocsis Máté, Kubatov Gábor és Varga Mihály is szóba hozta a dalt, amit végezetül a jelenlévők demonstratív módon felállva hallgattak meg.
A Nélküled körüli botrány a kultúrharc részeként is értelmezhető – konstatálta kérdésünkre Mikecz Dániel. A politológus szerint a kormány holdudvarához tartozó média állandó hitelességi versenyre kényszerül a kormánytól független sajtóval, és igyekszik lecsapni minden megnyilvánulásra, amely lehetőséget kínál annak igazolására, hogy a „másik oldalon” nem tartanak tiszteletben „nemzeti értékeket”.
Az Ismerős Arcok dala nem pusztán a focimeccsekre járó közönség, hanem egy jóval szélesebb kör számára fontos. Az Index cikke valódi érzékenységet is sértett, amikor egy erős szimbolikus és politikai töltettel bíró számot kritizált – mondta Mikecz Dániel, hangsúlyozva, hogy az antiszemita hecckampányra nincs semmilyen mentség. Veszélyes jelenség – állapította meg –, ha a meccseken egy dal eléneklése hittételi rítussá válik, és felesleges politikai konfliktusokat generál olyan helyzetben, amely elvileg nem a politikai azonosulásról szól.
Tény, hogy a Nélküled a legnézettebb magyar felvételek közé tartozik, a Youtube videómegosztó portálon lassan már 39 millió megtekintésnél jár.
Gyakorlatilag bármiből lehet szurkolói rigmus: a saját gyártású alkotások mellett – átírt szöveggel – magyar nóták vagy akár munkásmozgalmi indulók is feltűntek már a repertoárban. Más esetekben változtatásra sincs szükség. A 2016-os labdarúgó Eb idején például valamilyen rejtélyes okból a Soho Party egyik régi slágere, „Az éjjel soha nem érhet véget” vált a magyar szurkolók kedvencévé. A Puskás Aréna avatásán ez a dal is elhangzott.
A Nélküled ugyanakkor valóban nem pusztán egy szurkolói nóta a sok közül. Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere a Bama baranyai hírportálnak adott 2017-es interjújában úgy fogalmazott, hogy a Nélküled – a szöveg, főleg az ötmillió magyarra való utalás miatt – a nemzeti összetartozás himnusza lett. A zenekar honlapja szerint a szám eredetileg a 2007-es albumon jelent meg. Az együttes aztán sokfelé játszotta az „elcsatolt területeken”, néhány alkalommal a Felvidéken is. Nyerges Attila visszaemlékezése szerint a dunaszerdahelyi szurkolók elkezdték énekelni a mérkőzéseiken, majd amolyan csapatindulóként minden dunaszerdahelyi DAC-találkozó előtt elhangzott (DAC: Dunaszerdahelyi Atlétikai Club). Nyerges kulcsmomentumként említette, hogy 2015-ben, a nemzeti összetartozás napján – azaz a trianoni emléknapon – Orbán Viktor miniszterelnök posztolta a közösségi oldalán a videót, ami a Slovan elleni meccs előtt készült.
Nyerges Attila csodálatos élménynek nevezte, amikor tömegek éneklik a számot, a legnagyobb elismerés számára mégis egy egészen kis közösségben született: „Egy felvidéki református fesztiválon úgy konferáltak fel bennünket a színpadon, hogy köszönik nekünk ezt a dalt, mert ők mindig irigyelték az erdélyiektől, hogy nekik van saját himnuszuk (Székely himnusz – a szerk.), ezzel pedig már a Felvidéknek is lett.”
Lapunk felvidéki forrásai szerint néhány éve voltak próbálkozások rá, hogy legyen egy hivatásos DAC-induló, de egyik pályamű sem örvendett nagy népszerűségnek. A klub végül úgy döntött, hogy minden mérkőzés előtt hangozzon el a Nélküled, amit a szurkolók addig is énekeltek. A DAC-drukkerek között a Nélküled mára „szent tehénné” vált, és ahhoz, hogy valaki így tekintsen rá, nem feltétlenül kell „nemzeti radikálisnak” lenni. Tágabb értelemben, a felvidéki magyarság körében is vannak, akik egyenesen imádják ezt a dalt, és vannak, akik csak elfogadják. Elutasítással csak elhanyagolható mértékben lehet találkozni.
A Nélküled karrierje belátható időn belül aligha ér véget. A Fidesz többször próbálkozott saját himnikus produkció előállításával, de a barackfás „nemzeti összetartozás dala” és az 56-os emlékévre készült „Magyarország halszagú” egyaránt kudarcba fulladt. Jobb ilyenkor ahhoz nyúlni, ami már bevált. Jövőre lesz Trianon 100 éves évfordulója. Megjósolható, hogy az Ismerős Arcok dalát sokat fogjuk még hallani – és nemcsak koncerten vagy focimeccsen.

Jobbiktól a Fideszig

A „nemzeti rocknak” nevezett szubkultúra részeként az Ismerős Arcok rendszeres fellépője volt a Jobbikhoz kötődő fesztiváloknak, az akkor még szélsőjobboldali párt rendezvényeinek. A rajongók egy része árulásként élte meg, hogy a zenekar 2010 tavaszán fideszes kampányrendezvényen is koncertet adott. Nyerges Attila azzal védekezett, hogy „ellenséges környezetben” is kötelessége hallatnia a hangját: „Amíg egy fikarcnyi esélyt látok arra, hogy jó irányba tudok fordítani bárkit a dalokkal, és az egységes nemzet gondolatának támogatókat tudok szerezni, addig én játszani fogok mindenhol, ahol csak lehetőségem van.” Mikecz Dániel politológus szerint a kétharmados parlamenti többség megszerzése után a Fidesz mind otthonosabban kezdett mozogni a „radikáljobb” kultúrában, nyitottá vált az addig perifériához tartozó együttesek felé is: beemelte azokat a fősodorba. Ennek a folyamatnak lényeges állomása volt, hogy 2013-ban kormányzati kitüntetést kapott a Kárpátia énekese.

„Már meccseket se nézek”

Nyerges Attila októberben egy közlekedési baleset után életmentő műtéten esett át. Mivel a minap bejelentette, hogy újra színpadra áll, szerettük volna őt is megszólaltatni. Megkeresésünkre csak annyit írt vissza: „Köszönöm a lehetőséget, de engedelmével nem élnék vele!”. Böcskei Balázs politikai elemző játékvezetőként is ténykedik. Éppen ezért kerüli, hogy véleményt mondjon a sport világához is kötődő ügyekről. Elhárította a nyilatkozatot Hadas Miklós szociológus is, aki sokat foglalkozott a labdarúgás és az identitás kapcsolatával. Közlése szerint „annyira elegem lett a fociból, hogy már meccseket se nézek”.

Lezárult az Éger-korszak

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.12.02. 07:30

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A kormány egészségpolitikáját rendre keményen bíráló Újratervezés orvoscsoport képviselői taroltak a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán.
Földindulás-szerű győzelmet aratott az Újratervezés orvoscsoport a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán. Az elnöki pozíciót elnyerő Kincses Gyula egykori szakállamtitkár kétharmados szavazati aránnyal nyert, a köztestület egyéb vezetői posztjaira szinte kizárólag az Újratervezés csoport tagjai kerültek. Álmos Péter pszichiáter és Lénárd Rita belgyógyász alelnöke lett. A harmadik, a fogorvosi alelnöki posztot az őszi fogorvossztrájk szervezője, Nagy Ákos töltheti be. Az Újratervezés az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból szerveződött. Megalakulásuktól deklarálták, hogy olyan egészségügyért harcolnak, ami orvosnak, betegnek egyaránt jobb. Szervezett, fegyelmezett csoportként indultak neki a kamarai választásoknak. Olyannyira, hogy az egyik küldött, Weltner János sebészfőorvos szerint már az elnöki beszámoló pénteki elutasításakor megjósolható volt győzelmük. A csoportnak ugyan mindössze 143 küldöttje volt, a szavazási arányok alapján ennél jóval több orvost sikerült maguk mellé állítaniuk. Az elnökválasztás során 323 küldött voksolt, 202-en támogatták Kincses Gyulát, míg a kamarát 16 évig vezető Éger Istvánt 120-an. A harmadik jelölt, Lotz Gábor patológus visszalépett még a szavazás előtt. Győzelme után Kincses Gyula azt mondta, a választásokkal véget ért a politikai megosztottság, új időszak kezdődik. „A direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fogunk, de ha valami nem jó a szakmának, vagy a betegeknek, azt szóvá fogjuk tenni” – fogalmazott. „A tárgyalásokban keményebbek leszünk, mint az előző vezetés, de reformokban együttműködőbbek. A cél az, hogy orvosok egy munkahelyről tisztességes munkával meg tudjanak élni. Ehhez is pénz kell, de ha a kormányzat partnernek tekint bennünket, konstruktívabbak leszünk.” – mondta.
Új vezetés: Lénárd Rita, Kincses Gyula, Álmos Péter és Nagy Ákos
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava

Kincses Gyula ígéri, átvilágítják a cégeket

Nem lesznek látványintézkedések, bemegyek a hivatalba, és bizalmat, segítséget kérek – mondta az új elnök, Kincses Gyula. Tervez átvilágítást? A kamara mögötti cégháló átvilágítását biztosan tervezzük, mert nem látni, mi történik ott. Ha kiderül, hogy maga a konstrukció okos, akkor meghagyjuk, de mindenképpen átláthatóvá tesszük a cégek működését. Mi lesz az apparátussal? Aki képes megbarátkozni az új vezetés munkastílusával, moráljával, az jöhet velünk. Nincs olyan elhatározás, hogy bárkit is le kellene cserélni vagy ki kellene rúgni. Feszült a kapcsolat az Újratervezés csoport tagjai és a kamara lapját szerkesztők között. Mi lesz a szerkesztőséggel? A tagságot kell megkérdezni, hogy meg akarják-e tartani a nyomtatott lapot. Mi most azt gondoljuk, hogy nincs rá szükség, és a lapra fordított összeget valami, más hasznosabbra is el tudjuk költeni. Például egy online-jellegű, interaktívabb fórumra. A szerkesztőség munkatársaival kapcsolatban az az álláspontunk: az, aki akar és tud is változni, az dolgozhat tovább. Megtartja az előző elnök milliós javadalmazását? Nem. Akkora tiszteletdíjat szeretnék, mint amennyit életkorom és szakképesítésem alapján szakorvosként a közellátásban keresnék. Kaphat Éger István végkielégítést? Ami a törvény szerint jár neki, azt odaadjuk. A hatályos jogszabályoknak megfelelően fogunk eljárni, nincs senkiben olyan szándék, hogy valakivel direkt kitoljunk. Azt a gesztust viszont nem tervezzük, amit Tarlós István, leköszönő főpolgármesternek tett Karácsony Gergely főpolgármester, vagyis nem adunk többletjuttatást Éger Istvánnak. Lesz nagy hivatali autója? Az biztos, hogy a 105-ös busszal fogok bejárnia a kamarába, a munkahelyemre. Azt pedig nyilván megoldjuk valahogy, ha vidékre kell utaznom hivatali ügyben. Valójában azt sem tudom, hogy van-e autója a kamrának, és ha igen, akkor milyen, le kell-e azt cserélni olcsóbbra, kedvezőbb fenntartásúra. De azt tudom, hogy az új elnökség takarékosan szeretne bánni az orvosok tagdíjával.

Éger: Ez tarvágás volt!

Nem lesz könnyű nekik felvenni a fordulatot – vélekedett az őt váltó vezetésről a leköszönő elnök, Éger István. Hosszan hezitált, végülis miért indult ötödszörre is a posztért? Ennek utólag nincs túl nagy jelentősége. Magam is szükségét éreztem, és kértek is rá. Milyen kamarát hagyott az utódokra? Az, aki most bemegy a kamarába dolgozni remek feltételeket, képzett munkatársakat, kiváló infrastruktúrát, jó pénzügyi helyzetet talál. És sok alaposan előkészített, „végstádiumban” lévő ügyet. Ezek közé tartozik az orvosi alapbéremelés, ami, ha megvalósul, gyökeresen megváltoztathatja az egészségügy helyzetét. Sajnos ebben az ügyben sem lépett a kormány akkor, amikor tehette volna, és a tagok ezt most a mi fejünkre olvasták. Nyilvánvaló, hogy sokáig nem halogathatóak ezek a döntések, mert ha marad a jelen helyzet, akkor másfél év múlva egy jól képzett szakdolgozó többet fog keresni, mint egy korombéli szakorvos. A kormány az egészségügyben rendre súlyosan mulaszt, hibát, hibára halmoz, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy mindennek lesznek következményei. Ön szerint csak ez okozta a vereségét? Utólag nem látom értelmét a múlton merengni: tizenhat évig becsülettel helytálltam, most pedig szabályos, demokratikus választáson maradtam alul a kamara vezetésébe eddig tartozókkal együtt. Mondhatni az Újratervezés teljes tarvágást csinált a kamarában. Miután senki nem maradt ott a régi vezetésből, nem is lesz nekik könnyű felvenni a fordulatot. Ekkora szavazati különbségre talán ön sem számított. Ez igaz. Az új küldöttek jelentős része még arra sem tartott igényt, hogy meghallgassa pénteken a kamarai munkáról szóló beszámolót, hiszen csaknem százan csak szombaton voltak jelen, és nyomták a gombot arra, akire mondták neki. Ebben sajnos visszaköszönt a tavaszi küldöttállítás, ami nem egészen őszinte körülmények között zajlott. Sok helyütt úgy toborozták a küldötteket, hogy „gyere el, egy évben egyszer kell csak, hogy ott légy, más dolgod nincs”. Pedig küldöttként komoly közösségi feladata és felelőssége van mindenkinek. Mit fog csinálni hétfőtől? Folytatom az orvosi munkát. Büszke vagyok arra, hogy 63 évesen még elég jó a fizikumom ahhoz, hogy kivonuló mentőorvosként dolgozzam, amit évtizedek óta nagy örömmel teszek.

Havazásra és ónos esőre is figyelmeztetnek több megyében

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.01. 20:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 15-20 centi hó is eshet.
Ahogy a Népszava is megírta, ma már tél van, hétfőn pedig havazás is lehet. Ehhez tette most hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi közleményt:
"Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, Pest és Fejér megyére másodfokú, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett a havazás miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést."

Az MTI szerint az OMSZ kiemeli: vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is akár 5 centiméteres hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2-8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű,
helyenként azonban a 10, a hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága.

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog. Megjegyezték továbbá, hogy hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegységben hófúvást eredményezhet. A hétfő hajnali, reggeli órákban várhatóan a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és kiterjedése azonban meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A police.hu is figyelmeztet, ők az autósok figyelmét hívják fel a fokozott veszélyre. Mint írják, fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.
  • Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  • Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  • Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  • Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  • Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
  • Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  • Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  • Sűrű ködben használjon ködlámpát!