Előfizetés

Késelés történt Hágában, hárman megsebesültek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 21:06

Fotó: Twitter
Nem tudni, hogy az esetnek van-e köze a londoni támadáshoz. Az elkövetőt keresi a rendőrség.
Többen megsebesültek a hollandiai Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcájában pénteken, egy kora este elkövetett késeléses támadásban - közölte a holland rendőrség információira hivatkozva a helyi sajtó az MTI szerint. A rendőrség Twitter-üzenetében az este folyamán arról számolt be, hogy a mentőszolgálatok a helyszínre érkeztek, és megkezdték a sebesültek ellátását. A BBC helyi jelentések alapján azt írta, hogy a rendőrség egy 45-50 év közötti férfi elkövetőt keres, aki elmenekült a helyszínről. A támadás a fekete péntek vásárlóinak tömegében történt, a Hudson's Bay plázában. Egy Twitter-videón a menekülő tömeg látható: 
A holland sajtó három sebesültről számolt be, akiket az elkövető valószínűleg véletlenszerűen választott ki. A rendőrség továbbra is keresi a gyanúsítottat, a kést megtalálták a helyszínen. Szemtanúk szerint óriási pánik tört ki a zsúfolt épületben. Helyi lapok azt is hozzátették, hogy a támadás után rengeteg volt a tájékozatlan ember, többen nem értették, miért nem mehetnek be az üzletekbe vásárolni. Egyelőre nem találtak összefüggést a hágai és a londoni támadás között, a holland rendőrség pedig nem számolt be terrorkészültségről.

Terrortámadás a London Bridge-en: a polgármester a lakosok lélegzetállító hőstettének nevezte a terrorista leteperését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 19:11

Fotó: Twitter
Sadiq Khan minden londoni nevében köszönetet mondott a civil hősöknek.
„A lakosság lélegzetelállító hősiességről tett tanúbizonyságot, szó szerint szembe mentek az életveszélyjel, és tették mindezt úgy, hogy nem tudhatták, az elkövető robbanómellénye nem igazi. Mindez egy újabb példa a hétköznapi londoni emberek bátorságára és hősiességére, hiszen saját biztonságukat kockáztatták azért, hogy másokat megmentsenek. Szeretnék köszönetet mondani nekik minden londoni nevében!" - nyilatkozta a brit főváros polgármestere, Sadiq Khan a London Bridge-en történt késes terrortámadás után a Guardian szerint. Ahogy azt a Népszava is megírta, pénteken egy késsel és ál-robbanómellénnyel felszerelt terrorista támadott a brit főváros leismertebb hídján járókelőkre, de a megtámadott városlakók maguk teperték le az elkövetőt, amíg a rendőrség ki nem érkezett. A támadót a rendőrség egyik tagja lelőtte, hiszen nem tudhatta, hogy a robbanómellény éles-e.  Így tartották vissza a lakosok az elkövetőt: 

Szexuális zaklatással vádolják az amerikai EU-nagykövetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 18:20

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP or licensors
Az érintett mindent tagad.
Szexuális zaklatással vádolta meg három nő Gordon Sondlandet, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetét - adta hírül a Portland Monthly című lap nyomán az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteken. Sondland minden vádat kategorikusan tagad az MTI szerint. A nők állítása szerint a zaklatásokat Sondland még jóval a nagyköveti kinevezése előtt, 2003-ban követte el. A nagykövet - aki Donald Trump amerikai elnök 2016-os elnökválasztási kampányának egyik anyagi támogatója volt - kinevezése előtt a szállodaiparban volt nagyvállalkozó, több szálloda tulajdonosa, elsősorban az Egyesült Államok nyugati partvidékén. Sondland közleményben tagadott minden vádat. "A nemkívánatos fogdosásokra és csókokra vonatkozó igaztalan vádakat kitalálták, és szerintem politikai célokból hangolták össze" - fogalmazott. Leszögezte: a vádaknak "nincs tényszerű alapjuk, és kategorikusan tagadom őket". A nagykövet a múlt héten a demokrata többségű képviselőház három bizottsága által rendezett, Donald Trump alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtti meghallgatások egyik tanúja volt. A három nő vádjai szerint Gordon Sondland nemcsak próbálkozott náluk, hanem miután visszautasították, a szakmájukban vágott vissza: egyiküket a munkahelyén verbálisan sértegette, a másikuknak megtagadott egy korábban megígért befektetést, a harmadik sértett pedig azt állította, hogy az inzultus után Sondland nem mutatta be őt bizonyos szakmai körökben. Nicole Vogel, a Portland Monthly című lap tulajdonosa 2003-ra utalt vissza, amikor azért találkozott Gordon Sondlanddel, hogy az éppen induló lapjába befektetőnek kérje fel a nagyvállalkozót. A férfi meghívta az egyik portlandi szállodájába, és megmutatta neki az egyik szobát, ahol megpróbálta megcsókolni. A visszautasítás után néhány nappal értesítést kapott arról, hogy a tervezett befektetés nem valósul meg. A másik nő, Jana Solis 2008-ban Sondland egyik szállodájában akart elhelyezkedni, a harmadik vádaskodó, Natalie Sept pedig a portlandi politikai élet egyik szereplője, kampányszakember volt. Mindketten hasonló vádakat fogalmaztak meg, bár mindketten többször is önszántukból látogatást tettek Gordon Sondland lakásán.