Előfizetés

Szabad szemmel: a CEU kipaterolásával Orbán precedenst teremtett a hasonló gondolkodású vezetők számára az EU-ban

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.11.30. 07:52

Nemzetközi sajtószemle, 2019. november 30.
Project Syndicate A CEU volt rektora számára két tanulsággal szolgált az egyetem önkényes elűzetése Magyarországról: 1. az uniónak viszonylag kicsi a jogköre, ha a polgárok nem gazdasági jogait kell megvédenie 2. a vezető európai politikusoknak nemigen van kedvük megállítani az olyan autokratákat, mint Orbán Viktor. Bruszt László, aki 1996-97-ben állt az intézmény élén, jelenleg pedig ugyanott a politológia professzora, úgy látja, hogy az EU nagyfőnökei leginkább fülsiketítően hallgattak, amikor a szervezet történetében először emigrációba kényszerült egy egyetem. Ráadásul az a legjobbak közé tartozik mind Európában, mind a világban. Ezzel szemben a bécsi polgármester annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az iskola hozzájuk költözött. Kezdetben Brüsszel is a Közép-Európai Egyetem mellé állt, az Európai Bíróság elé vitte az ügyet. Majd az idén tavasszal a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, a többi közt azt sürgetve, hogy az Orbán-kormány tisztázza a jogi kérdéseket az egyetem kapcsán. Ám utána az EPP elengedte a vitát, de ami még rosszabb, a kipaterolással a miniszterelnök precedenst teremtett a hasonló gondolkodású vezetők számára az EU-ban. A kiebrudalás arról tanúskodik, hogy a magyar és a lengyel kabinet továbbra is a populista-nacionalista zászlót lengeti. Számukra a szabadság abban az értelemben fontos, hogy kényük-kedvük szerint megszeghessék a közös szabályokat. Igazából a CEU zaklatása csak egyetlen terület. A hatalom támadások sorát indította a polgárok politikai és szabadságjogai ellen. A szerző idéz egy jogtudóst, aki arra mutat rá, hogy az EU sokat dicsért demokráciája igazából a piacokat hivatott megvédeni a polgároktól, nem pedig fordítva. Majd arra emlékeztet, hogy R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem professzora szerint a Néppárt hiába profitál a Fidesz 13 EP-képviselőjének voksából, a hírnevének sokkal többet árt, hogy támogatja a magyar politikust. Azon kívül az csak a pártcsalád konzervatív erőinek jó, hogy Orbán úgy gondolja: továbbra is füstös hátsószobákban, a nemzeti kormányok közreműködésével kell meghozni a legfontosabb döntéseket. Fél a szövetségi Európától, az EP jogkörének és legitimitásának kiszélesítésétől. Az ugyanis együtt járhat az emberek jogainak fokozott védelmével. Akkor pedig rendszere mögül kiesik az uniós védelem. Amikor a miniszterelnök kikel az Európai Egyesült Államok ellen, akkor megtámogatja a nacionalista ügyet és a jobboldal pozícióit erősíti. A CEU eltávolítása szomorú és veszélyes epizód, ám nem az utolsó, ha az EU nem fordul szembe az Orbánhoz hasonló autokratákkal, és nem védi meg jobban a polgárok jogait.
Guardian A vezércikk szerint a máltai kormányfőnek sürgősen le kell mondania, az unió részéről pedig nem elég, hogy vizsgáló bizottságot küld a szigetországba az ismert tényfeltáró újságírónő két évvel ezelőtt történt meggyilkolása miatt, miután az ügyben egyre sárosabb a vallettai kormány. Hanem végig kell vinni az eljárást a 7-es paragrafus alapján, hiszen ez esetben, akárcsak a magyaroknál és a lengyeleknél, veszély fenyegeti a jogállamot. Két miniszter máris lemondott, de az ügy az egész EU számára igencsak baljós, mert egyre inkább kirajzolódnak a politikai szálak az újságírónő halála mögött, tehát, hogy összeesküvés végzett vele. Így meg kell tudni, ki rendelte meg, hogy felrobbantsák a kocsiját. Az ország egyik legismertebb üzletemberének vallomása alapján már kihallgatták a kormányfő hivatalának vezetőjét, aki azóta távozott tisztségéből. De róla és az egyik érintett miniszterről az áldozat, Caruana Galizia bebizonyította, hogy panamai offshore cégekben voltak érdekeltek. A máltai jogrendszer rejtélyes, a bankok ellenőrzése laza, ami szinte önmagában felhívás lehet a pénzmosásra. Nem beszélve a gazdag külföldiek számára kitalált útlevelekről. Márpedig ha valahol megrendül a demokrácia, az továbbterjedhet. Így ha a helyi vizsgálat nem lesz elég hatékony, az EU-nak a 7-es cikkelyhez kell folyamodnia. Az újságírónő egész szakmai pályafutása során azt tárta fel, hogy valami rohad Máltán. Élete brutálisan ért véget, de munkája folytatódik.  
Süddeutsche Zeitung Az elemzés azt latolgatja, vajon nem jutott-e túl csúcspontján a neonacionalizmus, hiszen a változások szeleit érezni: Amerikában erőre kap az elnök elleni eljárás, Boris Johnson megosztja Nagy-Britanniát, miután hamar megismerte a politikai nehézségi erő törvényeit és ígérete ellenére nem tudta elérni a múlt hónap végéig a Brexitet. Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache szintén felsült. Azaz a kérdés ezek után az, miként is áll a liberális demokrácia Laokoon-harca a populista kísértéssel. Az biztos, hogy lábra kapott az ellenmozgalom. De az is egyértelmű, hogy csakis a szavazók lázadása segít azok ellen, akik agresszív üzeneteikkel megosztanak és kigúnyolnak. De éppen a nagyszájú populisták durva nyelvezete, illetve a rendszer összeomlása miatt érzett félelem mozgósította a tömegeket. A demagógia előbb stagnált, majd visszaszorult. Különösen jól megmutatkozott ez az európai választásokon. Még a jobboldali populisták által áhított blokkoló kisebbségből sem lett semmi, mert a jelentős részvétel megakadályozta azt, főként az olyan helyeken, mint Magyarország, Lengyelország és Spanyolország. Azon kívül az eredmény ismeretében a Fidesz és a PiS képviselői nem az újonnan alakult jobbos-populista frakcióba ültek be. De a hazai választások is fordulatra utalnak, főként a földrész középső és keleti részén. Lásd Zuzana Caputová győzelmét vagy a lengyeleket, magyarokat és cseheket, akik igen nagy számban vonultak ki tüntetni a tekintélyelvű, illiberális rezsim ellen. A demagógok legalább 10 országban nagyot koppantak. Nagyon érdekes, hogy a négy visegrádi államban a fiatalabb, liberális és a világra nyitott városi polgárok tömegesen fordultak el a hatalmon lévő többségtől. Orbán Viktort, az illiberális demokrácia önmaga által kikiáltott vezetőjét kemény meglepetés érte, hiszen Budapesten Karácsony Gergely szerezte meg a főpolgármesteri tisztséget. De Pozsony, Prága és Varsó első embere is szemben áll a populista többséggel. Dahrendorf már 16 éve bebizonyította, hogy a demagógok képtelenek kormányozni, csak ellenzékben jók, pártjukra nem jellemző a program és a szervezeti fegyelem. Most azután megtapasztalták a hatalmon, hogy mennyire összetett a politika. Hoznak egy pár jelképes döntést, de ezzel részükről ki is fújt a dolog. A gondok azonban maradnak. Olyanoknak kell azokat megoldaniuk, akik keményebbek, mint a populisták, írta a német szociológus.
Bloomberg A kelet-európai nacionalista vezetők mostanában teljesen odavannak az aranyért, csak arról tudnak beszélni. Az Orbán Viktor képével illusztrált összeállítás külön kiemeli, hogy a bevándorlás-ellenes politikus nemesfémet szerez be a jegybank útján, hogy biztonságosabbá tegye az ország tartalékait és ezzel iskolát teremtett a térségben. A lengyel kormány követi a példát, Sőt, most már Fico is a készletek növelését sürgeti, de becsatlakozott a folyamatba a szerb államfő is. Az aranylázat megelőzte Oroszország és Kína hasonló eljárása, ám a földrész keleti felén más és más az indíték. Ezek a lehetetlent nem ismerő erős emberek alighanem azt akarják ily módon üzenni, hogy a nemzetgazdaság szuverén, hiszen az arany jelképnek számít.
Euractiv Magyarország azt várja az új Bizottságtól, hogy az távolodjon el Brüsszel eddigi, téves migrációs politikájától. Ezt a Fideszes EP-képviselők felhívásán túl a Miniszterelnöki Hivatal is megerősítette a portálnak, mondván, hogy a módszer igen egyszerű: nem az EU végrehajtó testületére kell bízni a területet, hanem Orbán Viktor nyári javaslatának megfelelően létre kell hozni a Schengeni övezet belügyminisztereinek tanácsát. Arra ruháznák rá az összes idevágó jogkört. Példaként az szolgál, hogy az euróövezeten belül hasonló elven működik a pénzügyi tárcavezetők tanácsa.
Der Standard Magyarországon riasztó módon megrendült a sajtószabadság, az Orbán-rezsim egy évtizede igyekszik hidegre tenni az ellenzéki orgánumokat, mégpedig döbbenetes sikerrel. Erről számolt be egy tiroli osztrák-német-magyar fórumon Gergely Márton, aki a néhai Népszabadság főszerkesztő-helyetteseként szemtanúként és szenvedő alanyként első kézből mesélte el, miként szorították ki a munkatársakat a laptól, miután annak leleplezései már a miniszterelnök környezetét érintették. Manapság már a sajtó nagyjából 78 %-a kormánybarátnak számít, noha a hatályos jogszabályok értelmében nem szabadott volna ilyen monopóliumot életre hívni. A hatalom megtalálta a módját, hogy gazdasági nyomás révén aláássa a média szabadságát. Hiszen az állami hirdetések jó 80 %-a a hűséges szerkesztőségeknek jut, ami azzal jár a független sajtó számára, hogy embereket kell elbocsátania. Kevesebb munkatárssal kell megoldania a napi feladatokat. Ily módon azonban kevesebb idő marad a kutató munkára. A témákat azonban az állam közeli orgánumok diktálják, ideértve, hogy mekkora veszélyt jelentenek a migránsok, illetve hogy micsoda óriási sikereket könyvelhet el a rendszer. A média kritikus része tényekkel igyekezett feltartóztatni a rohamot, ám ezt Gergely nem tartja jó stratégiának, mert azzal szerinte csak ráerősítenek az eredeti véleményre. Inkább azt tanácsolja, hogy saját források alapján más szemszögből világítsák meg az adott kérdést. Ehhez persze pénz kell, márpedig abból egyre kevesebb van. Emellett kampány zajlik a kormánnyal szemben álló újságírók lejáratására és a hang egyre élesebb. Úgy hogy alighanem csak idő kérdése, ez mikor csap át erőszakba a célpontok ellen. A szakember különösen nagy gondnak tartja, hogy nem enyhül a hatalom agresszivitása. Mert mi lesz akkor, ha már nem lesznek ennyire biztosak Orbán pozíciói? A jelek mindenesetre ijesztőek, lásd az Index két munkatársa elleni plakáthadjáratot. Mert hát a gyűlölet erősebb, mint valaha. Az elbeszélésből kitűnt, hogy milyen ingatag alapokon nyugszik a szabadság. Gergely arra figyelmeztette a külföldi kollégákat, hogy Magyarországon igen hirtelen jött az ébredés, ezért a sajtómunkásoknak és a közönségnek is ébernek kell lenniük, és vissza kell utasítaniuk a sajtószabadság korlátozásának minden formáját.

Korábban terrorcselekményért börtönre ítélték a londoni késelőt, próbaidőre szabadulhatott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.30. 07:37

Fotó: DANIEL SORABJI / AFP
A férfi elektronikus azonosítót viselt magán. A brit rendőrség házkutatást tartott egy Staffordshire megyei címen, de egyelőre nem keresnek más gyanúsítottakat.
Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint, amelyeket a brit rendőrség megerősített, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el előző nap London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak. Az MTI azt írja, a brit rendőrség szombatra virradóra Usman Khan néven azonosította az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott.
„Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el”

– mondta Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője.

Basu hozzátette,
„2018 decemberében próbaidőre szabadulhatott a börtönből, jelen pillanatban a vizsgálat arra összpontosít, hogy kiderítsük, miként követhette el ezt a támadást”.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében. Neil Basu közölte, hogy a rendőrség a terrortámadással kapcsolatban más gyanúsítottat nem keres. A BBC televízió és több brit lap már valamivel korábban arról írt, hogy az elkövetőt – akit a péntek délutáni támadás után a rendőrök agyonlőttek – próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

Robbantásos merényletek előkészülete

Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése. A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. A The Times című konzervatív brit napilap szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán. Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

A londoni tömegközlekedés szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) szombat reggeli tájékoztatása szerint a Temze felett ívelő négysávos London híd – a City és a déli városrész közötti legforgalmasabb közúti átkelő – továbbra is mindkét forgalmi irányban zárva van, több környékbeli utcával együtt.

A támadó is hivatalos volt a közelben tartott büntetőjogi rendezvényre

A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett. Egyöntetű médiaértesülések szerint a támadás összefügghetett a helyszínnel, mivel az épületben éppen egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltek részvételével. Az egyik halálos áldozat a rehabilitációs programnak a koordinátora volt.   A The Times című konzervatív brit napilap forrásai úgy tudják, hogy a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol megosztotta volna a börtönbeli rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatait a résztvevőkkel. Basu megerősítette, hogy Khan részt vett a rendezvényen. A lapoknak nyilatkozó biztonsági szakértők tudomása szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a bűnüldöző hatóságok már korábban is ismerték.

Az egyik sérült válságos állapotban van

Nem hivatalos médiaértesülések szerint a támadásban egy férfi és egy nő halt meg, az egyik sérült állapota válságos, de stabil. A másik sérült súlyosan, a harmadik könnyebben sebesült meg a merényletben. A Scotland Yard főparancsnokának tájékoztatása szerint a rendőrök az első bejelentéstől számítva öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót. A megtámadott városlakók maguk teperték le az elkövetőt, amíg a rendőrség ki nem érkezett. A 444.hu vette észre a hírt, mely szerint szemtanúk szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a  késes terroristát megfékezni próbáló civilek egyike a közeli halpiac egyik kereskedésének faláról lekapott, körülbelül másfél méteres narválszarvval rontott neki a támadónak. A narvál körülbelül ötméteresre és másfél tonnásra megnövő cetféle, a kifejlett hím egyedek 1,5-3 méter hosszú, spirálisan tekeredő, egyenes szarvat növesztenek, amely az egyik felső szemfog módosulásával jött létre. A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja. Neil Basu péntek esti tájékoztatóján elmondta: a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

Megváltoztatnák a büntetőjogi szabályozást

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását. Johnson péntek este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. „Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetetések végrehajtását” – fogalmazott a brit kormányfő. 

Tizenévesek sebesültek meg a hágai késelésben, továbbra is keresik a támadót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.30. 07:05

Fotó: AFP / ANP
A sérülteket rövid kórházi kezelést követően hazaengedték. Még senkit sem vettek őrizetbe.
Három fiatalt sebesített meg a továbbra is szökésben lévő hágai késelő – közölte a holland rendőrség péntek este. Az MTI összefoglalója szerint a NOS holland közszolgálati televízió később arról számolt be, hogy a támadásban egy 13 éves kisfiú és két 15 éves kislány sebesült meg könnyebben. Mindnyájukat elengedték már a kórházból. A támadás péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a „fekete pénteki” bevásárlások miatt. A támadó kereket oldott. A NOS megszólaltatott két szemtanút, akik azt mondták, hogy a megsebesített kislányok sikítva menekültek az utcáról egy boltba. Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy egy atlétikus testalkatú férfi futott el a helyszínről, könnyedén ugrándozva át az útjába kerülő akadályokon. A hatóságok azóta nagy erőkkel keresik az elkövetőt, a hágai rendőrség minden emberét bevetette a hajtóvadászatban, de egyelőre nem találják. Híradások szerint razziákat tartanak a vasúti pályaudvarokon, ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket. Az elkövető indítéka nem ismert, de a hatóságok semmit se zárnak ki.
Szemtanúk szerint óriási pánik tört ki a zsúfolt épületben. A helyszínen egy videó is készült, melyen a menekülő tömeg látható:
Marije Kuiper rendőrségi szóvivő azt mondta, téves volt a korábbi rendőrségi közlés, miszerint egy 40-es éveiben járó észak-afrikai származású férfit keresnének. A Guardian ugyanakkor azt írja, a rendőrök egy 45-50 éves férfit keresnek, aki fekete kabátot, szürke tréningruhát és kendőt viselt.
Kapcsolódó
Késelés történt Hágában, hárman megsebesültek (videó)