Előfizetés

Handó Tünde Iustitiának kijáró, rajongástól túláradó búcsúlevelet kapott 24 bírósági vezetőtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az Országos Bírósági Hivatal távozó vezetője alkotmánybírónak áll.
Az még hagyján, hogy Handó Tünde búcsúlevelet kapott, de az Elnöki köszönet című írást közkincsé is tették Magyarország Bíróságainak honlapján. (A cím félrevezető, elnöki köszönetet elnökök szoktak mondani vagy írni - a szerk.) A levél stílusa sokatmondó, túláradó rajongása leginkább a kommunista időket idézi, és egy tökéletes ember tökéletes, hibátlan munkáját tárja elénk, amelyért csak köszönettel tartozhat minden bíró - legalábbis a levelet aláíró 24 bírósági vezető szerint mindenképpen. De íme, a kenetteljes levél, ami után Iustitia, az igazság, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő római istennője is megnyalná mind a tíz ujját. Meg a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsának elnöke is.

Elnöki köszöntő

"Az igazi törvényeket nem írták könyvekbe és nem őrködnek fölöttük fizetett tisztviselők. (...) Veled, benned és körülötted élnek, és a világ teremtésétől a világ végezetéig változatlanok. Meghatározzák, hogy mit tehetsz és mit nem tehetsz, megéreztetik veled a különbséget jó és rossz, szép és csúnya között." (Wass Albert)  Kedves Elnök Asszony! A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szerepel vetted ki a részed. 2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás “templomai”. Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé, a merőben új eljárás jogi kódexrendszer legfelkészültebb alkalmazóivá váltunk, hogy iránymutatásod mellett a digitális fejlődés motorjai, és a társadalmi felelősségvállalás számos területének nagyszerű példái lettünk. Nem lehetünk elég hálásak azért, ahogy a bírósági szervezetet a hagyományaiban rejlő értékek megőrzésével és ápolásával átvezetted a 21. századba. Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket, a jogszerűség, időszerűség, megalapozottság kihívásaira vitathatatlan eredményekkel válaszoltunk: a bíróságok ügyhátraléka és régi ügyeinek száma tovább csökkent, döntéseink elfogadottsága újfent javult. Az innováció iránti elhivatottságodnak köszönhetően a bírósághoz fordulók a legmodernebb körülmények között, korszerű ügyfélközpontokban, egyszerűbben, gyorsabban intézhetik ügyeiket. A szervezet iránti közbizalom erősödött, az ügyfelek elégedettsége nőtt. Magasabb szintre léptünk a bírói önigazgatás gyakorlásában és annak tökéletesítésében is. Soha annyi lehetőség nem kínálkozott a bíróságok dolgozóinak arra, hogy részt vállaljanak a szervezet működésében, és személyes közreműködésükkel, szerepvállalásukkal alakítsák annak sorsát, mint ma. A bírói hivatás jelentőségét méltó módon elismerő illetmény iránti elszánt kitartásod célba ért, melynek eredményeként a bíró illetmény immár versenyképes jövedelmet, kiszámítható életpályát biztosít a hazánk bírói kara számára. Áldozatos és mindannyiunk iránt érzett felelősséggel végzett munkának hála a bírák és az igazságügyi alkalmazottak megbecsültsége megérdemelt helyre került. Köszönet és elismerés érte. Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk. 

1,87 milliárd a tét a hatos lottón, megnézte már a szelvényét?

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.01. 17:11
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 10 (tíz) 14 (tizennégy) 18 (tizennyolc) 30 (harminc) 33 (harminchárom) 41 (negyvenegy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 93 darab, nyereményük egyenként 199.530 forint; 4 találatos szelvény 3.287 darab, nyereményük egyenként 5.645 forint; 3 találatos szelvény 48.210 darab, nyereményük egyenként 1.495 forint.

Kósa Lajos zsidózott egy vaskosat, a Mazsihisz és az EMIH is elítélte a kijelentést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 16:10
Fotó: Népszava
Heisler András Facebookon tett fel kérdéseket Kósának, Köves Slomó egy lapban utasította vissza az általánosításokat.
Ahogy arról a Népszava is beszámolt, hétvégén  tartották a Fidelitas születésnapját, prominens fideszesek buzdították a párt fiataloknak fenntartott szervezetének tagságát. A Mérce beszámolója szerint ezen a rendezvényen Kósa Lajos úgy fogalmazott az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra. Majd a zsidóságot többször is számon kérte:
a „zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben”

- mondta Kósa. Majd azt is megállapította, hogy a zsidók a fideszeseket jobban utálják, mint a nácikat, jobban, mint a globalisták az antiglobalistákat. Az Index összeállítása szerint Facebook-posztban tett fel kérdéseket Kósának az ügyben Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke,  Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija visszautasította a fideszes politikus szavait. De közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány magyarországi zsidó civil szervezet is. Heisler András, a Mazsihisz elnöke Facebookon három kérdést tett fel Kósának. "Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat? Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?" - írta. Köves Slomó az EMIH vezető rabbija a Neokohn.hu-n írt hosszabb reakciót, amit azzal kezd, hogy Kósa mondata teszi aktuálissá a következő trivialitást:
"Tudva levő, hogy Hajdú-Bihar megyében nincsenek zsidók. Nincsenek, mert 75 évvel ezelőtt pár nap leforgása alatt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek, így nem is tudhattak szavazni a legutóbbi, 2019 októberi helyhatósági választáson. Ez eddig legalább annyira triviális, mint amennyire szomorú."

Köves megjegyzi, nem gondolja, hogy Kósa Lajost antiszemitizmus vezérelné, "ugyanakkor azt igen, hogy egy jó szándékú közszereplő feladata nem lehet más, mint hogy a fogalmakat tisztázza, és nem hogy pont összemaszatolja azokat". Hozzátette: "Visszautasítom, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!" Hivatalos közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány. Azt írják: a Tett és Védelem Alapítvány felhívja a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget! A közlemény szerint megdöbbenve olvasták a Fidesz-alelnök beszédét a megfogalmazás "több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz".