Előfizetés

Karácsony: a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni - mondta a főpolgármester a Szabad Ország, Szabad Oktatás! zárórendezvényén.
Vasárnap este ért véget a Szabad Egyetem csoport kezdeményezésére indult Szabad Ország, Szabad Oktatás! elnevezésű, három napon át tartó rendezvénysorozat, melynek keretében a Kossuth téren berendezett kiállításon mutatták be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felhívva a figyelmet a társadalomra hátrányos következményekre. A kiállítás mellett több kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyeken szakszervezetek, civil szervezetek képviselői,tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, politikusok vitatták meg az oktatás helyzetét. A vasárnapi zárórendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Mint mondta, a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít, az oktatásirányítás nem bízik a pedagógusokban, szülőkben, diákokban. Ez a kormány hatalomféltéséből ered: azt hiszik, úgy tudják megerősíteni hatalmukat, ha gondolkodó állampolgárok helyett alattvalókat nevelnek. Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni. Karácsony közös programokat indítását tervezi a Magyar Tudományos Akadémiával, a hátrányos helyzetű diákok támogatására pedig ösztöndíjprogramok bevezetését helyezte kilátásba. A rendezvény szervezői pedig bejelentették: a Szabad Ország, Szabad Oktatás kiállítást országjárásra szeretnék vinni, legalább öt vidéki nagyvárosba szeretnének eljutni.

Vörös színben pompázott a Lánchíd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:36

Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az AIDS Világnapja alkalmából vasárnap délután lezárták és a demonstrálók át is sétáltak rajta.
Az AIDS Világnapja alkalmából vasárnap délután 5 órától vörös színbe borult a budapesti Lánchíd, így hívták fel a figyelmet a rendszeres HIV-szűrés és a biztonságos szex fontosságára, valamint a HIV-vel élő emberek elfogadására. A lezárt Lánchídon demonstrálók is átsétáltak, a gyülekező 16:30-kor volt a budai oldalon, a Clark Ádám téren. Innen mentek át a pesti oldalra. Magyarországon minden negyedik ember csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe. 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. A HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött él, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók - rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Emellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat, amely több nemi úton terjedő betegség - szifilisz, gonorrhoea - ellen is védelmet nyújt. Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, ahol előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés, amelynek eredménye 20 perc alatt elkészül. A szűrőhelyek aktuális listája és további információ ezen az oldalon található. Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet. Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. 

Handó Tünde Iustitiának kijáró, rajongástól túláradó búcsúlevelet kapott 24 bírósági vezetőtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az Országos Bírósági Hivatal távozó vezetője alkotmánybírónak áll.
Az még hagyján, hogy Handó Tünde búcsúlevelet kapott, de az Elnöki köszönet című írást közkincsé is tették Magyarország Bíróságainak honlapján. (A cím félrevezető, elnöki köszönetet elnökök szoktak mondani vagy írni - a szerk.) A levél stílusa sokatmondó, túláradó rajongása leginkább a kommunista időket idézi, és egy tökéletes ember tökéletes, hibátlan munkáját tárja elénk, amelyért csak köszönettel tartozhat minden bíró - legalábbis a levelet aláíró 24 bírósági vezető szerint mindenképpen. De íme, a kenetteljes levél, ami után Iustitia, az igazság, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő római istennője is megnyalná mind a tíz ujját. Meg a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsának elnöke is.

Elnöki köszöntő

"Az igazi törvényeket nem írták könyvekbe és nem őrködnek fölöttük fizetett tisztviselők. (...) Veled, benned és körülötted élnek, és a világ teremtésétől a világ végezetéig változatlanok. Meghatározzák, hogy mit tehetsz és mit nem tehetsz, megéreztetik veled a különbséget jó és rossz, szép és csúnya között." (Wass Albert)  Kedves Elnök Asszony! A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szerepel vetted ki a részed. 2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás “templomai”. Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé, a merőben új eljárás jogi kódexrendszer legfelkészültebb alkalmazóivá váltunk, hogy iránymutatásod mellett a digitális fejlődés motorjai, és a társadalmi felelősségvállalás számos területének nagyszerű példái lettünk. Nem lehetünk elég hálásak azért, ahogy a bírósági szervezetet a hagyományaiban rejlő értékek megőrzésével és ápolásával átvezetted a 21. századba. Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket, a jogszerűség, időszerűség, megalapozottság kihívásaira vitathatatlan eredményekkel válaszoltunk: a bíróságok ügyhátraléka és régi ügyeinek száma tovább csökkent, döntéseink elfogadottsága újfent javult. Az innováció iránti elhivatottságodnak köszönhetően a bírósághoz fordulók a legmodernebb körülmények között, korszerű ügyfélközpontokban, egyszerűbben, gyorsabban intézhetik ügyeiket. A szervezet iránti közbizalom erősödött, az ügyfelek elégedettsége nőtt. Magasabb szintre léptünk a bírói önigazgatás gyakorlásában és annak tökéletesítésében is. Soha annyi lehetőség nem kínálkozott a bíróságok dolgozóinak arra, hogy részt vállaljanak a szervezet működésében, és személyes közreműködésükkel, szerepvállalásukkal alakítsák annak sorsát, mint ma. A bírói hivatás jelentőségét méltó módon elismerő illetmény iránti elszánt kitartásod célba ért, melynek eredményeként a bíró illetmény immár versenyképes jövedelmet, kiszámítható életpályát biztosít a hazánk bírói kara számára. Áldozatos és mindannyiunk iránt érzett felelősséggel végzett munkának hála a bírák és az igazságügyi alkalmazottak megbecsültsége megérdemelt helyre került. Köszönet és elismerés érte. Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk.