Előfizetés

Bejelentette lemondását a máltai miniszterelnök

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.12.01. 21:01

Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban sugárzott beszédében jelentette be lemondását.
A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.
"Ez az, amire az országnak most szüksége van"

- szögezte le Muscat.

Vasárnap ismét ezrek követelték Muscat azonnali lemondását Vallettában, ahol Ranier Fsadni népszerű máltai publicista leszögezte, hogy "Málta fuldoklik a mocsokban", és Muscat minden hitelét elveszítette. Muscatra egyre nagyobb nyomás nehezedett a hét folyamán Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásának ügyében, amelyben a fő gyanúsított Málta egyik leggazdagabb embere, Yorgen Fenech. Fenech ellen vádat is emeltek a gyilkosság miatt, de ő ártatlannak vallotta magát. Az üzletember a héten terhelő vallomást tett Muscat volt kabinetfőnökére, Keith Schembri aki ez után a héten lemondott posztjáról, kihallgatták, majd őrizetbe is vették, de csütörtökön szabadon távozhatott, és nem emeltek vádat ellene. A merénylet tényleges elkövetőit már nem sokkal a gyilkosság után sikerült elfogni.
"Két évvel ezelőtt kormányfőként azt ígértem, hogy igazságot fogunk szolgáltatni Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának ügyében, és most azt szeretném mondani, hogy én álltam a szavam"

- jelentette ki Muscat.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át többek közt Konrad Mizzi miniszternek, aki a héten szintén lemondott. A 45 éves Muscat 2013 óta Málta miniszterelnöke. Legutóbb 2017-ben, előrehozott választáson aratott győzelmet. A választást azért kellett megtartani, mert a Panama-iratok néven ismertté vált off-shore-botrányban a máltai kormányfő közvetlen környezetének érintettsége is felmerült. A Panama-iratok Máltát érintő ügyeit szintén Daphne Caruana Galizia tárta fel.

Késelés Hágában: nem talált terrorista indítékot a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 17:25

Fotó: Abdullah Asiran / AFP / Anadolu Agency
A 35 éves gyanúsítottat, egy holland hajléktalan férfit szombaton vették őrizetbe.
Egyelőre semmilyen arra utaló nyomot nem talált a rendőrség, hogy a pénteki hágai késelésnek terrorista indítéka lett volna - tudatta a hatóság vasárnap az MTI szerint. A 3 fiatalt megsebesítő, 35 éves gyanúsítottat, egy holland hajléktalan férfit szombaton vették őrizetbe. A késelés a forgalmas Grote Marktstraat nevű utcán történt, a belvárosban. "A késes támadás pontos körülményeit továbbra sem teljesen világosak, de egyelőre semmit olyan nyomra nem bukkantunk, amely arra utalna, hogy terrorista indítékú bűncselekményről lenne szó" - tudatta a holland rendőrség a Twitteren, hozzátéve, hogy továbbra is vizsgálják, mi lehetett az elkövető indítéka. A támadó áldozatai már péntek este elhagyhatták a kórházat. Egyikük mindössze 13 éves, de a másik kettő is csak 15.

Hídról zuhant a befagyott folyó jegére egy busz Szibériában, tizenkilencen meghaltak

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.01. 16:28

Fotó: STRINGER / AFP or licensors
Több mint húszan pedig megsebesültek. Szétrobbant gumiabroncs miatt vesztette el uralmát a vezető a jármű fölött.
A kelet-szibériai Kuenga folyó egyik hídjáról utasokkal teli busz zuhant a folyó vastag jegére, az orosz hatóságok szerint tizenkilenc ember vesztette életét, és több mint húszan megsérültek. A Russia Today arról számolt be, hogy a busz 6 méter magasból zuhant le, és fejjel lefelé landolt a jégen. A mentőalakulatok rendkívül nehéz helyzetben harcoltak a túlélők kiszabadításáért, mivel fennállt annak a veszélye, hogy a busz alatt beszakad a jég. A lap borzalmas helyszíni videófelvételekről ír, amik az első, menteni igyekvő embereket mutatják, és az látszik, hogy a busz fejjel lefelé fekszik a véres jégen, a teljes teteje összenyomva, az összes ablaka kitörve. A háttérben segélykiáltások, fájdalmas sikoltások és sírás hallatszott. Hozzáteszik: szétrobbant gumiabroncs miatt vesztette el uralmát a vezető a jármű fölött, a tragédia pillanatában 45 ember tartózkodott a buszon, tizenkilenc halott és huszonegy sérült volt, és miután kimentették az embereket, a buszt visszaállították a kerekeire.