Előfizetés

A pénz szaga

Mert nincs oly titok, mely nyilvánvalóvá ne lenne; és nincs oly elrejtett dolog, mely ki ne tudódnék, és világosságra ne jőne. Lukács evangéliumának igazára ékes példa a máltai kormányválság. Pedig sokáig úgy tűnt, el lehet tussolni a Daphne Caruana Galizia meggyilkolása mögötti sötét ügyeket, meg lehet úszni a felelősségre vonást. Nem lehetett. 
A hétvégén vádat emeltek a felbujtó, a szigetország egyik leggazdagabb vállalkozója ellen, akit szökés közben fogtak el a luxusjachtján, útban Tunézia felé. A kaszinókirállyal bukott három befolyásos politikus, és meg vannak számlálva a miniszterelnök hivatali napjai is.
Két évi ködösítés és hazudozás után egy Peter nevű reptéri keresőkutya vezetett nyomra a Máltai Köztársaság történetének legnagyobb botrányában, amikor 210 ezer eurót szagolt ki egy Isztambulba tartó taxisnál. Mint kiderült, az uzsorával és pénzmosással foglalkozó pitiáner bűnöző közvetített a merénylet megrendelői és a robbantók között. Begyulladt, vádalkut ajánlott, és kiborította a bilit.
A bili gyomorforgató tartalmával most kétségbeesetten hajigálják egymást a börtöntől rettegő hatalmasságok és kétes hírű, milliomos cimboráik. Egyre több részlet kerül napvilágra a mindent behálózó, maffiaszerű korrupcióról, amelyek feltárásáért a bátor oknyomozó újságírónő az életével fizetett. Bűzlik a kérdéses gázerőmű építése is, az azeri állami energiavállalattal meg az off-shore panamákkal együtt. És a leleplezések folytatódnak…
Szégyenszemre a máltai nyomozás szabotálásában magyarok is cinkossá váltak. Amikor az Európai Parlament teljes körű, független és nyilvános vizsgálatra szólította fel a vonakodó vallettai kormányt, fideszes képviselők a határozat ellen szavaztak. Hogy miért, e pillanatban legföljebb sejteni lehet. Bízzunk az evangéliumban: kitudódik majd az is.

Nem kockás

A 2016-os országos demonstrációk óta talán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombati tüntetésére lehet először azt mondani, hogy szélesebb körben megmozgatta az oktatásban érintettek körét. Bár a három évvel korábbi, több tízezres tömeget nem sikerült maradéktalanul mozgósítani, több ezren álltak ki a Kossuth térre, modernebb, igazságosabb oktatási rendszert követelve. 
Ami sajnos nem lesz elég. Nem lesz elég ahhoz, hogy a kormányt rákényszerítse, változtasson szűk látókőrű oktatáspolitikáján, és félő, nem lesz elég ahhoz sem, hogy jövő év elején ütőképes tanársztrájkra kerüljön sor. Ha a szakszervezetek még összefogva, több hetes gondos szervezés után sem tudnak legalább 10-15 ezer embert, tanárt, szülőt, diákot az utcára hívni, akkor igencsak kétséges, hogy pedagógusok tömegeit sikerülhet rávenni arra: legalább egy napra szüntessék be a munkát. 
Ez persze nem csak a szakszervezetek hibája; ők is áldozatai ennek a hazug, elnyomó és gyűlöletkeltő, a társadalom megosztására törekvő, az állampolgárok félelmeiből táplálkozó rendszernek. Az a valódi nemzeti és keresztény eszméket sárba tipró bunkóság, ami ezt az országot lassan egy évtizede fojtogatja, szinte teljesen közönyössé tette az embereket a társadalmi problémák iránt. Ez nemcsak az oktatásban, hanem szinte minden más területen megmutatkozik. 
A kormány szemében egy esetleges sztrájk így egyre inkább üres fenyegetőzésnek tűnik. A PSZ azonban továbbra is elszántnak mutatkozik, s addig, amíg nem nyúlnak „ütősebb” eszközökhöz, fekete esernyős akciót hirdettek az iskolákban: azt kérték, mindenhol tűzzenek ki egyet, amíg a követeléseik nem teljesülnek. Az akció arra mindenképp jó, hogy megmutassa, hol számíthatnak támogatásra, szolidaritásra. Azt viszont mind a PSZ-nek, mind a többi szakszervezetnek látnia kell: új utat kell találniuk, még a szűkülő lehetőségek között is. Olyan utat, ami a XXI. századba emeli az érdekképviseleti mozgalmakat. Máskülönben a fekete esernyőkkel saját magukat is gyászolhatják.

Novemberi ifjak

Miként az önkormányzati választások után, most is hetekig elemezhetik, mi és miért is történt a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán. Az előzmények alapján már azt is váratlannak lehet nevezni, hogy menesztették a köztestületet 16 éven át domináló Éger Istvánt. Ám ennél is váratlanabb volt a szavazás aránya: az Újratervezés „reformereinek” jelöltje, Kincses Gyula az újrakandidáló elnökkel szemben közel kétharmados támogatást kapott. Sőt, a kamara összes vezető testületébe elsöprő arányban jutottak be a csoport képviselői.
A megfigyelők első reakciói igen színesek. Egy orvos kommentelő a Facebookon így magyarázta a fordulat lényegét: „eddig sírtunk, hogy a tagságot nem érdekli a kamara, és hol vannak a fiatalok. Tisztelettel, megjöttek”. A kormánymédia olvasói a „komcsik”, a „libsik” és az „SZDSZ” előretörését látják az eredményben. Volt, ahol már a címadással is segítették az olvasók eligazodását: „Gyurcsány az orvosi kamarába is betette a lábát...”. Csoda-e hát, hogy ott több olvasó is egyből azt javasolta: „A nemzeti oldalhoz tartozók alakítsanak saját kamarát!”? 
Az Éger István nevével fémjelzett kamara gazdálkodását, valamint a tagsággal, illetve a kormányzattal való viszonyát hosszú évek óta érik kritikák. Ennek ellenére még legutóbb is, 2015-ben kétharmaddal választották újra az elnököt. Mi hozhatta a fordulatot? Néhány új vonás mélyebb elemzés nélkül is szembetűnő.
Most megmozdultak azok a jobbára fiatal orvosok, akiknek semmit sem nyújt egy sodródó kamara, amelyik csak asszisztál a kormányzat és a szakma feudális urai közötti kölcsönös meg nem támadási szerződéshez. Persze lázadtak már a cselédsorban tartott rezidensek négy éve is, de akkor az önálló jelöltjük simán elvérzett a választáson. Most új elem volt a generációs szövetség: találtak egy olyan jelöltet, egy volt államtitkárt a csapat élére, akit még egy kórosan tekintélytisztelő közegben sem lehet „letaknyosozni”. Most jobban megmutatkozott az is, hogy akik „rendre győzni szoktak”, elvesztik a nyílt versengés képességét: ha nem megy erőből, meg egy kis karaktergyilkolászással, akkor már könnyen bajba kerülnek. Ez különösen azért látszott, mert az Újratervezés nem csupán egy választás megnyeréséhez keresett taktikai fegyvert. Immár évek óta szerveződnek, építkeznek az „1001 orvos hálapénz nélkül” Facebook-csoportból kiindulva. Ők elvégezték a váltáshoz szükséges munkát.
Miként sok városban az önkormányzati választások után, most a kamaránál is az a kérdés, hogy az „újak” mit tudnak kezdeni a váratlanul nagy arányú győzelmükkel. Milyen lesz az átadás-átvétel, esnek-e ki csontvázak a szekrényből? S végül: a megszabadulás utat nyit-e valami jobbnak? Ezután fog kiderülni az is, hogy az orvosi kamarában – a honi viszonyok között – valóban van-e több lehetőség. S ez nem csupán az orvosok élet- és munkakörülményei szempontjából fontos. Ha a kamara valóban az egészségügy megújításának szakmai motorja tud lenni, ahogy a mostani győztesek ígérik, annak minden potenciális beteg a haszonélvezője lehet.