Előfizetés

A vasúti közlekedést is elintézte a hétfői havazás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.02. 10:23
Képünk illusztráció
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Egy ideig még a MÁV applikáció is elérhetetlen volt. Sokfelé több órásak a késések, a Nyugati pályaudvarnál különösen kétségbeejtő a helyzet.
Több vonalon nem járnak vagy késnek a vonatok a havazás miatt - közölte a Mávinform hétfő reggel a Facebook-oldalán. A vasúttársaságnál kialakult állapotokra jellemző, hogy
reggel még az utasok tájékoztatására szolgáló telefonos applikációk is órákra elérhetetlenné váltak.

A kimaradásokról azt írták, az előrejelzett, decemberi havazás miatt a Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor, valamint a Monor és Budapest közötti személyvonatok nem közlekednek. Helyettük a zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
A Nyugati pályaudvaron egy váltó és egy kitérő vágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért három vágányról nem tudnak indulni és érkezni a vonatok. Emiatt a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Cegléd-Debrecen-Záhony vonalon akár 60-80 perces késések is lehetnek.
Váltóállítási nehézségek miatt vonattorlódások alakulnak ki a Nyugati pályaudvar előtt, és félórás késésre kell számítani Budapest és Pécel között is.
Jelentősen megnőtt a Budapest-Hatvan közötti InterCity-pótló autóbuszok menetideje, mert Pécel és Isaszeg, valamint Gödöllő és Máriabesnyő között balesetek miatt leállították a közúti forgalmat, így az M3 autópályán és a 3-as úton is lassabb a közlekedés.
Nem járnak a vonatok Bakonyszentlászló és Zirc között, mert egy Győrből Veszprémbe tartó személyvonat egy kidőlt fára futott. A vonat nem siklott ki, de a meghibásodás miatt az arra utazóknak késésre kell számítani.
Ennél kora reggel még rosszabb volt a helyzet, de sok helyen délelőtt 10-re már járnak a korábban álló vonatok.. Hajnalban 2-3 órás késések sem voltak ritkák.
Kapcsolódó
Leesett a hó, és Budapest elesett

Kósa: Bocsánatot kérek, ha valakit megsértettem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 09:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
„A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja” – fogalmazott a Fidesz alelnöke.
– Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek – közölte Kósa Lajos a közösségi oldalán. A Fidesz alelnöke két nappal a Fidelitas tisztújító kongresszusa után nyilvánult meg, miután az eseményen többek között arról beszélt: az őszi önkormányzati választáson a debreceni zsidók „kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni.” Kósa most hozzátette: „a Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja.”
Kósa mondatain a sokszor vitázó hazai zsidó szervezetek közösen háborodtak fel. Mint arról írtunk, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke három megválaszolatlan kérdéssel reagált. – Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat? Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehetett sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? – kérdezte Heisler. A Mazsihisz elnöke arról is érdeklődött, hogy „netán ez az antiszemita nyilatkozat a korábban az antiszemitizmussal szemben hangoztatott zéró tolerancia végét is jelenti-e.” Köves Slomó a kormányhoz húzó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Neokohn című portálon kikérte magának, hogy „a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át”.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Későn érkezett Budapestre az első hó, mégsem sikerült felkészülni rá - galéria

Több centi hóra ébredhettek a fővárosiak hétfő reggel, és bár az időjárás-jelentésekből lehetett tudni a sűrű fellegek közeledtéről, azok megérkezte láthatóan tökéletesen felkészületlenül érte a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), valamint mindazokat, akik az utak járhatóan tartásáért lennének felelősök. Az FKF hókotróiból például egyet sem lehetett látni az utakon reggelig. Az emberek maguk próbálkoznak valamennyire járhatóvá tenni a köztereket. A H5-ös hév pótlására küldött buszok is valahol a hóval borított utakon vesztek el.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.12.02. 10:58