Előfizetés

Rendkívüli közgyűlés az akadémián: elfogadták a kutatóhálózatától megfosztott MTA új küldetését

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.02. 15:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Akadémia elnöke azt szeretné, ha az MTA-nak nagyobb szerepe lenne a tudománypolitikai döntésekben, de „nem politikai, hanem segítséget felajánló felhanggal”.
Rendkívüli közgyűlésen fogadta el hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lovász László MTA-elnök „A Magyar Tudományos Akadémia Küldetése 2019” című javaslatát, ami az MTA előtt álló feladatokat összegzi – immáron az akadémiai kutatóhálózat nélkül. A tudós testület küldetésének újragondolása azt követően vált szükségessé, hogy a nyáron elcsatolták kutatóintézeteit, amelyek a nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz kerültek. Az Akadémia új küldetését hét pontban foglalták össze: 1. Az Akadémia a magyar tudományos közösséget egyesítő és megjelenítő köztestület. 2. Az Akadémia őrzi és ápolja a magyar nyelvet, gondozza a nemzet tudományos és kulturális örökségét. 3. Az Akadémia hozzájárul a kutatás feltételeinek megteremtéséhez, és képviseli a magyar tudományos kutatás érdekeit. 4. Az Akadémia a tudományos minőség és a tudományetika letéteményese. 5. Az Akadémia feladata a magyar tudomány nemzetközi kapcsolatainak bővítése, eredményeinek megjelenítése és érdekeinek képviselete. 6. Az Akadémia a nemzet tanácsadója. 7. Az Akadémia közvetíti a tudományos kutatások eredményeit a társadalom számára. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Lovász László arról beszélt: nemcsak általános elveket fogalmaztak meg, a pontok mögött két háttérdokumentum áll, amik részletezik a pontos feladatokat, hamarosan ezek is nyilvánosak lesznek. Az MTA elnöke azt szeretné, ha az Akadémia szerepe a tudománypolitikában, a tudománypolitikai testületek munkájában, a döntéshozatalban jobban érvényesülne, de „nem politikai, hanem segítséget felajánló felhanggal”.
„Az Akadémia, mint „a nemzet tanácsadója” így azt jelenti: az MTA „köztestületi tagjainak tudása a nemzet és a mindenkori kormányzat rendelkezésére áll. Az Akadémia a kormányzattal, a hazai kutatási, fejlesztési és innováció rendszerrel, az oktatási rendszerrel és a társadalommal kialakított széles körű együttműködésre alapozva valósítja meg az akadémiai törvényben is megjelenített tanácsadói, a döntéshozatalt támogató szakpolitikai tevékenységét. Ennek érdekében vállal részvételt a tudománypolitikai testületek munkájában”. Lovász László kitért arra is, az eddiginél szorosabb kapcsolatot akarnak kialakítani a felsőoktatási intézményekkel, az ipari kutatóhelyekkel. Arra a kérdésre, mik a tervei, miután jövőre lejár elnöki mandátuma, azt mondta: szeretne visszatérni a kutatáshoz.

"Időjárási okok miatt..."- kizárólag vonatkimaradásokról és késésekről ír a MÁV közösségi oldala

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 14:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
A percenként megjelenő újabb és újabb hírek közül egy sem ad okot az örömre.
Már kora reggel nyilvánvaló volt, hogy hiába az időjárás-előrejelzés, Magyarországot készületlenül érte a decemberi hó. Reggel azonban még egy-két jó hír is helyet kapott a MÁV közösségi oldalán, így például beszámolhattak arról is, hogy legalább az utasok tájékoztatására szolgáló telefonos applikációik - leállás után - újra használhatóak.
Kora délutánra azonban megváltozott a helyzet. A Mávinform Facebook-oldalon percenként jelennek meg újabb és újabb hírek arról, hogy melyik járatok késnek legalább 40-120 percet, vagy melyikek azok, amik el sem indulnak inkább.

Nem bírságolnak ma a II. kerületben, inkább havat takarítanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 14:18

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pótdíjazás helyett mindenki az utak mielőbbi biztonságossá tételével foglalkozik a Rózsadombon és környékén.
Nem bírságolnak ma a második kerületben a parkolóőrök – írta Facebook-oldalán a hóhelyzetben igencsak érintett budai kerület. Az Őrsi Gergely ellenzéki polgármester vezette hivatal azt is közölte,  pótdíjazás helyett mindenki az utak mielőbbi biztonságossá tételével foglakozik. Mint írják, egyeztettek a „minden erejükkel” a hó eltakarításán dolgozó FKF vezetőivel, és kérték, hogy a Rét utcai rendelő környékét kiemelten kezeljék.
Mivel, mint írják: "a zöld hulladék elszállítása kedden esedékes, ez továbbra is tervben van,"de újabb időponttal is kiegészítik. A lomtalanítás időjárási érintettségéről pedig még ma beszámolnak, de megjegyezték, hogy biztos, hogy ez jövőre ismét szeptemberben lesz.
A kerületi oldal a bejegyzése elején méltatja a lakók spontán összefogását, mert mint írják: „mindenki segítőkészen fogott össze azért, hogy biztonságosan közlekedhessünk.”