"Időjárási okok miatt..."- kizárólag vonatkimaradásokról és késésekről ír a MÁV közösségi oldala

Publikálás dátuma
2019.12.02. 14:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
A percenként megjelenő újabb és újabb hírek közül egy sem ad okot az örömre.
Már kora reggel nyilvánvaló volt, hogy hiába az időjárás-előrejelzés, Magyarországot készületlenül érte a decemberi hó. Reggel azonban még egy-két jó hír is helyet kapott a MÁV közösségi oldalán, így például beszámolhattak arról is, hogy legalább az utasok tájékoztatására szolgáló telefonos applikációik - leállás után - újra használhatóak.
Kora délutánra azonban megváltozott a helyzet. A Mávinform Facebook-oldalon percenként jelennek meg újabb és újabb hírek arról, hogy melyik járatok késnek legalább 40-120 percet, vagy melyikek azok, amik el sem indulnak inkább.
Szerző
Témák
MÁV hóesés

Nem bírságolnak ma a II. kerületben, inkább havat takarítanak

Publikálás dátuma
2019.12.02. 14:18

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pótdíjazás helyett mindenki az utak mielőbbi biztonságossá tételével foglalkozik a Rózsadombon és környékén.
Nem bírságolnak ma a második kerületben a parkolóőrök – írta Facebook-oldalán a hóhelyzetben igencsak érintett budai kerület. Az Őrsi Gergely ellenzéki polgármester vezette hivatal azt is közölte,  pótdíjazás helyett mindenki az utak mielőbbi biztonságossá tételével foglakozik. Mint írják, egyeztettek a „minden erejükkel” a hó eltakarításán dolgozó FKF vezetőivel, és kérték, hogy a Rét utcai rendelő környékét kiemelten kezeljék.
Mivel, mint írják: "a zöld hulladék elszállítása kedden esedékes, ez továbbra is tervben van,"de újabb időponttal is kiegészítik. A lomtalanítás időjárási érintettségéről pedig még ma beszámolnak, de megjegyezték, hogy biztos, hogy ez jövőre ismét szeptemberben lesz.
A kerületi oldal a bejegyzése elején méltatja a lakók spontán összefogását, mert mint írják: „mindenki segítőkészen fogott össze azért, hogy biztonságosan közlekedhessünk.”
Szerző

Kósa zsidózása láthatóan nem érdekli a kormányt

Publikálás dátuma
2019.12.02. 13:46

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Úgy tűnik, az antiszemitizmus ellen hirdetett zéró toleranciájuk az ellenzék számonkérésében merül ki.
"A zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe" - így értékelte az ellenzéki együttműködést szombaton a fideszes Kósa Lajos, mikor a Fidelitas tisztújító kongresszusán mondott beszédet pártja ifjúságának. A zsidóságot ostorozva azt is megállapította: "ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók". Ezután nem csak Heisler András, a Mazsihisz elnöke kérte számon Kósát, de finomabb hangvételben még a kormánypártokkal jó viszonyt ápoló Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is helyretette a fideszes politikust. Egyikük sem mulasztotta el megemlíteni: zsidók a Hajdú-Bihar megyében nem szavazhattak, mert a megyéből Auschwitzba deportálták és megölték őket 75 éve.
"Kósa Lajos személyes oldalán a mai napon már bocsánatot kért. Amellett a tény mellett azonban mégsem lehet szó nélkül elmenni, hogy a baloldal annyira akarja a hatalmat, hogy az antiszemitákkal is összeáll. Olyan emberekkel, mint például Kulcsár Gergely, aki a cipőkbe köpött. Számunkra az ő cselekedete elfogadhatatlan, nincs helye a közéletben"

- reagált tömören a Népszava megkeresésére az esettel kapcsolatban a kormány. Kósa pedig így mentegetőzött közösségi oldalán: "talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek".
Válasz nélkül hagyta azonban mind a kormány, mind Kósa Lajos erőtlen bocsánatkérése lapunk összes kérdését. Így nem tudtuk meg, hogyan fér össze ez a kijelentés a kormány és a kormánypárt antiszemitizmus felé mutatott állítólagos zéró toleranciájával, amit szeptemberben Semjén Zsolt jelentett be. Az sem derült ki, honnan tudhatja Kósa, hogy valóban zsidók szavaztak a kérdéses esetben - netán számon tartják-e a szavazók származását, akár a Kubatov-listához hasonló módszerekkel. Arról sem nyilatkozott a kormány, hogy elítéli-e, hogy egy tárca nélküli miniszter kocsmai stílusban lezsidózza az ellenzéki szavazókat. Sem az, indul-e etikai vizsgálat a Miniszterelnökségen belül.
Tény azonban, hogy míg a kormány és a kormánypártok az EMIH felkarolásával, vagy például Benjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő politikájának eddigi támogatásával igyekeznek lemosni magukról az antiszemitizmus árnyát, a gyakorlatban nagyban épít a zsidógyűlölő, továbbá az iszlamofób, rasszista, homofób és egyéb kirekesztő érzületekre kommunikációjuk. Sorosozva köszön vissza óriásplakátokon az 1930-as évek antiszemita propagandája, és amikor Orbán Viktor a magyarság ellen összeesküvő háttérhatalmakról beszél a közmédiában, az az utcán már kemény zsidózássá alakul.
Szerző