Az elnémítás stratégiája: a sajtószabadság lebontása Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.12.03. 06:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az EU-ban példátlan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon a sajtószabadság rendszerszintű lebontása – áll hat nemzetközi médiaszervezet ma megjelenő jelentésében.
Bár Magyarországon nem zárnak börtönbe újságírókat, és az állam nem alkalmaz fizikai erőszakot velük szemben, a kormány világos és egyértelmű stratégiát követ a kritikus sajtó elnémítására. Többek között ezt a megállapítást tartalmazza az a jelentés, amely hat nemzetközi médiaszervezet november végi magyarországi tényfeltáró látogatásáról készült. A küldöttség civil szervezetek képviselőivel és független újságírókkal találkozott, köztük Horváth Gáborral, a Népszava külpolitikai rovatvezetőjével, valamint Hargitai Miklóssal, lapunk szerkesztőjével, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökével. Emellett megbeszélést folytattak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral. A delegációt kissé meglepte, hogy a kormányszóvivő az utolsó előtti pillanatban helyszínt változtatott, és nem a hivatalában, hanem a Nimród című vadászújság szerkesztőségében fogadta a delegációt, közölte lapunkkal Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet brüsszeli irodavezetője, aki részt vett a látogatáson. Kovács Zoltán, aki egyben a Nimród főszerkesztője is, a látogatóknak azt mondta, hogy a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig politikai aktivisták. A hatokat ez nem győzte meg, mert ma megjelenő jelentésükben leszögezik: a sajtószabadság és - pluralizmus 2010 óta tartó rendszerszintű lebontása olyan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon, amely példátlan az Európai Unióban. Hangsúlyozza, hogy a kormánypárti médiabirodalom valójában az Orbán-kormány propagandagépezete, és azt a célt szolgálja, hogy elzárja a nyilvánosság jelentős részét a kritikus információktól és ezzel a Fideszt a hatalomban tartsa. 
Julie Majerczak
Magyarországon nem a bal- és a jobboldali média között húzódik a törésvonal, hanem a kormánypárti és a kormánykritikus sajtó között. A megmaradt független bal- és jobboldali sajtótermékek egyaránt célpontjai a kormányzati lejáratókampányoknak. Az állam milliárdokat költ a saját médiájára, az ellenzéki orgánumokat pedig kivérezteti. Utóbbiak állandó fenyegetettségben dolgoznak és befolyásuk jórészt a fővárosra korlátozódik – áll a jelentésben. A hat nemzetközi médiaszervezet képviselőinek több független újságíró arról számolt be, hogy olyan összehangolt cenzúra és a tartalom-ellenőrzés zajlik Magyarországon, amelyre a kommunista rezsim bukása óta nem volt példa. A tényfeltárók szerint Orbánék szándékosan úgy alakították ki a médiarendszert, hogy elkerülhessék a számonkérést. Ez azonban nem adhat felmentést az Európai Uniónak, amely képtelen volt megakadályozni, hogy egy tagállama nyíltan kiiktassa a médiát, mint a demokrácia egyik elemét. A tétlenség odavezetett, hogy a Fidesz-kormány exportálta illiberális modelljét Közép- és Kelet-Európába — állapítják meg a nemzetközi médiaszervezetek képviselői. Julie Majerczak lapunknak azt mondta: a látottak és hallottak tökéletesen igazolják a Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás jogosságát. Ennek keretében legközelebb december 10-ikén tartanak Brüsszelben meghallgatást a magyarországi helyzetről az EU-ügyi miniszterek.
Témák
sajtó

Áder már meg is találta Handó utódját

Publikálás dátuma
2019.12.02. 22:01

Fotó: Yolutube/OBH
Senyei György Barna lesz az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
Áder János köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta az Országgyűlésnek hétfőn - olvasható a parlament honlapján. Senyei György Barna az Országgyűlés honlapján olvasható önéletrajz szerint a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnöke. Diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte 1993-ban. Bírói pályáját a Miskolci Városi Bíróságon kezdte 1996-ban, 2004-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája, 2012-től ítélőtáblai bíró, megbízott ítélőtáblai tanácselnök 2016-tól.
Szerző
Témák
OBH

Feltörte a Fidesz honlapját az Igazság Ligája

Publikálás dátuma
2019.12.02. 20:58
Illusztráció
Fotó: Artyem Olesko
Online támadást indított egy hekkercsoport a Fidesz ellen, a megszerzett adatokat folyamatosan hozzák nyilvánosságra - ezt ők maguk jelentették be.
Online támadást indítottunk a Fidesz ellen, és olyan adatokat szereztünk meg, melyeket fokozatosan hozunk nyilvánosságra - közölte a Népszavával egy magát Igazság Ligájának nevező "etikus hekkerekből álló csoport".  Az akciót azzal indokolják, hogy szívükön viselik Magyarország sorsát. Magyarország pedig már nem szabad ország. Orbán Viktor és a Fidesz módszeresen teszi tönkre a demokráciát, csak hogy megtarthassa hatalmát. A levél szerint az állítólagos Igazság Ligája fokozatosan hozza majd nyilvánosságra a megszerzett adatokat, "hogy az emberek saját maguk alkothassanak képet arról, milyen országban is élünk". A birtokukba jutott információkat több újságírónak is elküldik majd - állítják a levélben.
Szerző
Témák
Fidesz hekker