Előfizetés

Elfogatóparancsot adtak ki a vizes vébét szervező cég gazdasági vezetője, Bártfai-Mager Andrea volt férje ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 17:45

Fotó: police.hu
Balogh Sándort költségvetési csalás gyanúja miatt körözik.
Elrendelte Balogh Sándor körözését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága – vette észre a Szabad Pécs a rendőrség honlapján. Balogh ellen, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági vezetője volt, költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki elfogatóparancsot. A G7 korábban írt arról, hogy Balogh egy több száz vállalatból álló céghálót vezet, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. legfőbb döntéshozója, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a külföldi kereskedőházak ötletgazdája, pálinkafőzéssel próbálkozik Ugandában, hozzá kötődik a százezrek által követett Középsuli websorozat, valamint több alapítvány és egyesület is. Balog Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter férje volt, és bár 20 éve külön élnek, így fordulhatott elő, hogy egy, az államot megkárosító cégháló is működött a miniszter lakcímén. 

Megoldotta a MÁV a közlekedési káoszt: inkább nem írják ki a törölt és késő vonatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 16:19

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Nyugatiban úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, pedig nagyon nem.
Igencsak meglepődhet, aki felnéz a Nyugati pályaudvaron egy információs táblára. Hiába szóltak ugyanis egész nap arról a hírek, hogy vonatok tucatjai maradnak ki, késnek órákat, a táblán semmi ilyen nem látszik, csak néhány vonat pár perces késése van feltüntetve. Jobban szemügyre véve azért feltűnik, hogy összesen csak néhány járat van kiírva, egy vasutas pedig elárulta, hogy a törölt és nagyon sokat késő vonatokat ki sem írják. Így aztán úgy tűnik, nem is olyan nagy a baj. 
Pedig de. A hivatalos tájékoztatás szerint jelentős, akár kétórás késésekre és vonatkimaradásokra is számítani kell a Nyugati pályaudvaron hétfő délután - áll a Mávinform a Facebook-oldalán. (Ahol egyébként más sincs, csak a haváriahelyzet.) Az érintett vonalak: Budapest-Vác-Szob, Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác, Budapest-Esztergom, Budapest-Lajosmizse, Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, Budapest-Szeged. A vasúttársaság hétfő délelőtt azt közölte: a Nyugati pályaudvaron egy váltó és egy kitérő vágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért nem tudnak a vonatok három vágányról indulni és azokra érkezni. Váltóállítási nehézségek miatt vonattorlódások alakultak ki a pályaudvar előtt.

Elhunyt Maléter Pál özvegye, Gyenes Judith

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 16:01
Maléter Pálné Gyenes Judith
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Nagy türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt Gyenes Jutdith - tudatta lapunkkal a család.
Gyenes Judith az 56-os mártír, Maléter Pál második felesége volt. Már az esküvőjük sem volt szokásos, a Gyenes-család ellenérzései miatt titokban tartották meg 1954-ben, s akár szimbolikusnak is nevezhető, hogy a rendszerből ekkorra már kiábrándult Maléter nemcsak polgári szertartáson vette el Gyenes Judithot, hanem néhány napra rá a házasságot megáldotta egy evangélikus pap is. A Gyenes-család aztán megbékélt a férjjel, akit ezredesi rangban ért az 1956-os forradalom, amely egyszerre hozott neki történelmi hírnevet és 1958. június 16-án elkövetkező mártíromságot. A forradalom után Gyenes Judithot állásából kitették, hosszú ideig csak segédmunkásként és háztartási alkalmazottként dolgozhatott. Csak az 1980-as években kaphatott könyvtárosi beosztást. A rendszerváltozás után az 56-os intézetben dolgozott. Hosszú élete végéig hű maradt nemcsak férje, hanem a forradalom eszméjéhez is. Nem fogyó energiával tartott előadásokat, beszélgetett fiatalokkal, hogy elmondja az igazságot a forradalomról, így ápolta hűségesen férje és 1956 emlékét. Gyenes Judith temetéséről később intézkednek.