Előfizetés

Emberhiány, felkészületlenség, fűtetlen váltók: ezért bénítja meg már néhány centi hó a MÁV-ot

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.12.02. 18:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
Munkaerőhiány és a fűtött váltók hiánya vezethetett a káoszhoz a vonatközlekedésben. Voltak, akik megelégelték a veszteglést, és gyalog indultak útnak a sínek mellett.
Két halálos ellensége van a MÁV-nak: a tél és a nyár – humorizált egy szakmai forrásunk azon, hogy a hétfő reggelre leesett 5-6 centi hó már elég volt ahhoz, hogy megbénuljon a keleti országrész vonatközlekedése. A Nyugatiból, illetve kisebb részt a Keletiből induló vonalakon Vác, Esztergom, Szeged, Debrecen, Lajosmizse felé illetve felől menetkimaradások, járattörlések és két-három órás késések keserítették az utasok napját. Sok helyütt a városba igyekvő dolgozók jobb híján a vonatról leszállva a sínek mellett, a havat törve próbáltak eljutni a legközelebbi állomásig. A vonatközlekedés mellett az utastájékoztatás is összeomlott, az egyes járatok várható érkezését-indulását jelző mobilos vonatinfó sem működött, feltehetően a túlterhelés miatt. Arról, hogy az ingázók ezreinek miért kellett az alig bokáig érő hóban elakadt vonatokon órákon át vesztegelni, vagy a sínek mellett kutyagolni, a MÁV a reggeli közleményében szemérmesen csak annyit írt: a rossz időjárási körülmények között a „váltók kezelése” okozott súlyos problémát a vasútnak. Szakmai forrásaink szerint ez szimplán annyit jelent, hogy az ónos esővel keveredett hó ráfagyott a váltókarokra, így azok nem működtek. Ezt ilyenkor a pályamunkásoknak kellene kisöpörnie a váltó szárnyai közül, ám a Nyugatiban ezt nem sikerült időben elvégzeni, ezért torlódtak már reggelre egymásra a vonatok. Hivatalos forrásból később ennyit sem lehetett megtudni, mivel a MÁV a váltóknál a híreket sokkal serényebben takarította: délutánra a reggeli közleményeket eltüntették a MÁV-csoport hírei közül. Helyette arról adtak hírt, hogy javult a helyzet, legalábbis így aposztrofálta a vasút azt, hogy a Nyugati pályaudvarról induló és oda érkező vonatok 40-70 perces késésekkel közlekednek. Pályaüzemeltetői forrásaink szerint egyértelműnek tűnik, hogy az állami társaság nem készült fel a hétfői hóesésre, nem álltak készenlétben pályamunkások, hogy időben megtisztítsák a váltók sínpárjait. Bár a hóesés közeledtéről már a múlt hét óta tudni lehetett – vasárnap este erről a rendőrségi honlap is figyelmeztetést adott ki a közúton közlekedőknek – ám egyetlen, általunk megkérdezett pályamunkás sem tudott arról, hogy egyáltalán rendeltek-e el a MÁV-nál hókészültséget. 
Ezzel kapcsolatos kérdéseinket a társaság nem válaszolta meg, igaz, egy időre a levelezési rendszerük is lebénulhatott – a sajtóosztályra írt kérdéseinket is többször „nem kézbesíthetőként” dobta vissza. Szakszervezeti forrásaink úgy vélekedtek: most bosszulta meg magát a vasúttársaság súlyos munkaerőhiánya. A munkavállalói érdekképviseletek évek óta figyelmeztetik a céget, hogy kevés az ilyen haváriahelyzetben bevethető pályamunkás. A cég a fűtött váltókkal is takarékoskodik – szakmai becslések szerint a váltók mindössze 10 százaléka van ellátva fűtőszállal, igaz az ónos esővel szemben ez sem mindig megoldás. Ha a hó nem lett volna elég, két vonalszakaszon, Bakonyszentlászló és Zirc, illetve Szentgál és Városlőd-Kislőd között a vasúti pályára dőlt fa – feltehetően szintén a rárakódott hó súlya alatt. Vácon pedig egy átjáróban történt baleset, itt a piros jelzés ellenére ütközött a vonat egy autóval. Bár szerencsére senki sem sérült meg, a helyszínelés miatt egy jó időre lebénult ez a vonal is.

Elfogatóparancsot adtak ki a vizes vébét szervező cég gazdasági vezetője, Bártfai-Mager Andrea volt férje ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 17:45

Fotó: police.hu
Balogh Sándort költségvetési csalás gyanúja miatt körözik.
Elrendelte Balogh Sándor körözését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága – vette észre a Szabad Pécs a rendőrség honlapján. Balogh ellen, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági vezetője volt, költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki elfogatóparancsot. A G7 korábban írt arról, hogy Balogh egy több száz vállalatból álló céghálót vezet, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. legfőbb döntéshozója, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a külföldi kereskedőházak ötletgazdája, pálinkafőzéssel próbálkozik Ugandában, hozzá kötődik a százezrek által követett Középsuli websorozat, valamint több alapítvány és egyesület is. Balog Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter férje volt, és bár 20 éve külön élnek, így fordulhatott elő, hogy egy, az államot megkárosító cégháló is működött a miniszter lakcímén. 

Megoldotta a MÁV a közlekedési káoszt: inkább nem írják ki a törölt és késő vonatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 16:19

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Nyugatiban úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, pedig nagyon nem.
Igencsak meglepődhet, aki felnéz a Nyugati pályaudvaron egy információs táblára. Hiába szóltak ugyanis egész nap arról a hírek, hogy vonatok tucatjai maradnak ki, késnek órákat, a táblán semmi ilyen nem látszik, csak néhány vonat pár perces késése van feltüntetve. Jobban szemügyre véve azért feltűnik, hogy összesen csak néhány járat van kiírva, egy vasutas pedig elárulta, hogy a törölt és nagyon sokat késő vonatokat ki sem írják. Így aztán úgy tűnik, nem is olyan nagy a baj. 
Pedig de. A hivatalos tájékoztatás szerint jelentős, akár kétórás késésekre és vonatkimaradásokra is számítani kell a Nyugati pályaudvaron hétfő délután - áll a Mávinform a Facebook-oldalán. (Ahol egyébként más sincs, csak a haváriahelyzet.) Az érintett vonalak: Budapest-Vác-Szob, Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác, Budapest-Esztergom, Budapest-Lajosmizse, Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, Budapest-Szeged. A vasúttársaság hétfő délelőtt azt közölte: a Nyugati pályaudvaron egy váltó és egy kitérő vágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért nem tudnak a vonatok három vágányról indulni és azokra érkezni. Váltóállítási nehézségek miatt vonattorlódások alakultak ki a pályaudvar előtt.