Kiderült, ki lesz a közös ellenzéki jelölt Győrben

Publikálás dátuma
2019.12.03. 11:22
Pollreisz Balázs a Borkai Zsolt ellen szervezett tüntetésen a győri városháza előtt októberben
Fotó: Népszava
Információink szerint Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke indul a polgármesteri székért.
Pollreisz Balázs lesz az ellenzék közös jelöltje Győrben – tudta meg lapunk. Pollreiszt egyelőre nem értük el. A Nyugati Fény szintén úgy tudja, hogy ő lesz a közös jelölt. Glázer Tímea november végén jelentette be, hogy másodszorra már nem fut neki a győri polgármesteri posztért folyó küzdelemnek. Nemes Balázs pedig hétfőn, a Klubrádió műsorában közölte: sikerült közös ellenzéki polgármester-jelöltet állítani, a nevet szerdán teszik közzé.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy január 26-án lesz Győrben az időközi polgármester-választás a helyi választási bizottság pénteki döntése szerint. A határozat indoklása tartalmazza: Borkai Zsolt polgármesteri megbízatása november 8-án lemondással megszűnt, ezért a törvény szerint 120 napon belül, azaz március 7-éig ki kell tűzni az időközi választást úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Polgármester-jelöltet ajánlani és bejelenteni december 23-án 16 óráig lehet. Glázer Tímea akkor lapunknak azt mondta, valószínűleg más irányba kell mennie mostantól a tárgyalásoknak, ugyanis az előválasztásra már nem biztos, hogy lesz idő.
Szerző
Frissítve: 2019.12.03. 11:39

Kövér szerint Pozsgay Imre jobb elnök lett volna Göncz Árpádnál

Publikálás dátuma
2019.12.03. 09:51
Kövér László házelnök 2019. október 22-én, a Ludovika Szabadegyetemen
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A házelnök úgy véli, az egykori kommunista, majd fideszes Pozsgay jobban képviselte volna a nemzeti érdekeket Göncznél. Nem ez volt Kövér egyetlen erős mondata.
Kövér Lászlótól már megszokhattuk, hogy időről időre hajmeresztő dolgokat állít; jóformán már meg sem lepődünk azon, ha hülyeségnek nevezi a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerét, a pedofíliához hasonlítja az egynemű párok örökbe fogadási szándékát, vagy lelkészeknek ad választási útmutatót.
A fideszes házelnök azonban így is képes meglepetést okozni: mint az MTI írja, Kövér hétfő este az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában azt fejtegette, hogy „Pozsgay Imre nem lett volna rosszabb köztársasági elnök, mint Göncz Árpád”, és hozzátette, hogy a nemzeti érdekek védelme szempontjából egészen biztosan jobb lett volna, hogyha ő lett volna a köztársasági elnök, és nem Göncz Árpád.
Igen, arról a Pozsgayról van szó, aki politikai pályafutása alatt volt az MSZMP Központi Bizottságának sajtófőnöke, és a központi, majd a politikai bizottság tagja is – aki főtitkári pozíciót viselt a Hazafias Népfrontban, és miniszteri pozíciót kapott Grósz Károly, majd Németh Miklós kormányában.
Pozsgay arról is ismert, hogy 1957-ben, huszonnégy évesen a Petőfi Népébe írt cikkében az 1956-os forradalmat, „színtiszta, steril ellenforradalomnak nevezte – 32 évvel később, a rendszerváltás napjaiban azonban már népfelkelésként beszélt róla.

Pozsgay Imre és Horn Gyula beszélget 1999-ben
Fotó: Népszava archiv
Az egykori kommunista, majd a fideszes pártcsaládba átálló politikusról gondolta tehát úgy Kövér, hogy jobban képviselte volna a nemzeti érdekeket, mint Göncz Árpád, akit '56-os forradalmi tevékenysége miatt a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, és öt évet töltött fogságban, amíg 1963-ban amnesztiával szabadulhatott. Igaz, Göncznek felróható, hogy a rendszerváltás után nem lépett be a Fideszbe – ami a jelek szerint a politikai bűnbocsánathoz, a szennyes tisztára mosásához elengedhetetlen lépésnek számít. Ez pedig a (kezdetben az SZDSZ-eseknél is keményebb liberálisnak számító, majd a polgári oldallal való flört után a szélsőjobbra soroló) fideszesek szemében örök szálka maradt.

Az a baj velünk, hogy nem szeretjük a rendszert

Kövér azonban nem csak a volt köztársasági elnökről fogalmazott sarkosan, hanem a magyarok demokráciához való hozzáállásról is. A felvetés kapcsán, hogy mi maradt itt a Kádár-rendszerből, Kövér László arról beszélt, hogy saját demokratikus államunkhoz való viszonyunk „nem sokban különbözik attól”, mint ahogyan viszonyultunk a Kádár-rendszer utolsó másfél-két évtizedében az akkori elnyomó diktatúrához. Tehát gátlás nélkül kihasználjuk a kiskapukat, kijátsszuk a szabályokat, ha lehetséges. Nem érezzük úgy, hogy ez az állam, ez a rendszer ez a miénk, hiszen szabadon választhatunk négy évenként, tehát mi határozzuk meg, hogy kit választunk a „saját fejünk fölé” – mondta. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.03. 10:07

Farkas Flórián tökélyre vitte az időhúzást

Publikálás dátuma
2019.12.03. 09:20

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A Lungo Drom fideszes elnöke még mindig nem vette át az Országos Roma Önkormányzatban elnyert mandátumát. Abszurd módon a jogszabály nem is kötelezi rá.
Farkas Flórián későbbi időpontban veszi át megbízólevelét – hangzott el múlt hétfőn a Ludovika téren, a közszolgálati egyetemen tartott rendezvényen. Az új Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 47 képviselője közül egyedül ő hiányzott az ünnepélyes eseményről. Az ORÖ alakuló ülése ma, kedden kora délután lesz a Dohány utcában, a testület budapesti székházában – minden jel szerint Farkas Flórián nélkül. A Nemzeti Választási Iroda ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Lungo Drom elnöke mindeddig nem jelentkezett az ORÖ-tagságát igazoló dokumentumért. Furcsa módon nincs olyan törvény, amely előírná, hogy ennek milyen határidőig kellene eleget tennie. Így elvileg akár az is előfordulhat, hogy a következő nemzetiségi választásig betöltetlen marad az általa elnyert mandátum. Farkas Flóriánnak, ahogyan arról már többször írtunk, az összeférhetetlenségi szabályok miatt döntenie kell, hogy az ORÖ-ben folytatja, vagy marad fideszes képviselőként az Országgyűlésben. Előbbi esetben mentelmi jogát is elveszítené, miközben a nevével fémjelzett romaprogramok ügyében elhúzódó nyomozások zajlanak. Az ORÖ háza táján már csak ezért is tényként kezelik, hogy Farkas Flórián, ha rajta múlik, ragaszkodni fog parlamenti mandátumához. Az erőviszonyok alapján úgy látszik, az ORÖ elnöki posztjára hiába is pályázna. Bár az általa vezetett Lungo Drom megnyerte az országos roma választást, a testületben nem szerzett többséget. A másik három szervezet – a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) – tartja magát ahhoz a korábbi megállapodásához, hogy nem köt szövetséget a Lungo Drommal. (A Lungo Dromnak 20, a Firosznak 18, az RPM-nek 5, a Phralipének 4 képviselői helye van az ORÖ-ben.) Farkas László, a Firosz elnöke nemrég azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a Lungo Drom próbál magához átcsábítani képviselőket más szervezetektől, „közvetítőkön keresztül sokmilliós ajánlatok röpködnek”. Farkas László szerint ezek a próbálkozások azóta sem jártak eredménnyel. „Nagy bajban lehetnek” – tette hozzá. Nemrég ugyanis őt is megkeresték, és felajánlották számára, hogy a Lungo Drom támogatásával legyen az ORÖ elnöke. Csakhogy a hármas szövetség már megegyezett abban, hogy a Firosz színeiben politizáló Agócs Jánost jelöli az elnöki posztra. Farkas László ezért köszönte szépen, de nem élt a lehetőséggel. A Firosz vezetőjének közlése szerint már nem is az a kérdés, hogy a Lungo Dromnak sikerül-e valakit átcsábítania, hanem inkább az, hogy a Lungo Dromtól hányan csatlakoznak a hármas szövetséghez. Farkas László elmondta, hogy az alakuló ülésre készülődve a Lungo Drom több politikusa is kinyilvánította: az ORÖ-s elnökválasztáson a firoszos Agócs Jánosra fog szavazni.  

Válaszra várva

Mivel Farkas Flórián lapunk kérdéseire eddig nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy átveszi-e ORÖ-s megbízólevelét, a parlamenti sajtóirodához fordultunk. Kövér László házelnöktől szerettük volna megtudni, a fideszes roma politikus jelezte-e felé, hogy megválik országgyűlési mandátumától. Kérdéseket küldtünk a Fidesznek is. Kíváncsiak voltunk rá, akár a parlamenti frakcióban, akár más döntéshozó fórumon született-e (ha igen, milyen tartalmú) döntés arról, hogy Farkas Flórián hol folytassa politikai pályafutását. Eddig sem a házelnök, sem a Fidesz nem reagált megkeresésünkre.

Szerző