A szakértő szerint bekapcsolt öv nélkül, kezében mobilt tartva száguldott M. Richárd

Publikálás dátuma
2019.12.03. 12:49
M. Richárd a 2019 január 25-i tárgyalási napon
Fotó: Népszava
Erre a férfi által készített mobilfelvételből lehet következteni, a kigyúrt vádlott ugyanis videózta magát vezetés közben.
Elkészült a kiegészített műszaki szakértői vélemény, amely szerint M. Richárd a kezében tartotta a telefont és a biztonsági övét sem használta néhány másodperccel azelőtt, hogy iszonyatos tempóban egy kanyarodó Citroënnek csapódott a Dózsa György úton -írja az Index. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódott a Dózsa György úti baleset néven ismert ügy.  A portál emlékeztet rá, hogy az előző tárgyaláson vetítették le a videót, amit M. Richárd másodpercekkel az ütközés előtt mobiljával készített. A férfi  állította, hogy a telefon egy pohártartóba volt beállítva, a videót pedig akkori párjának szánta, akinek egyébként a Mercedest is ajándékba vette. Azért, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák, a bíróság a szakértői vélemény kiegészítését kérte.  
A szakértő a negyedik másodperctől vizsgálta a felvételt, és megállapította, hogy M. Richárd a Dózsa György útra való kanyarodás után kezdett gyorsulni, és volt olyan pont, ahol a Mercedes 53 km/órás és 140 km/órás sebességekkel haladt. A felvételekből egyértelműen kiderült, hogy
a sofőr jobb kezében tartotta a mobilt, melynek látószöge folyamatosan változott.

A rövid videó bizonyos képkockáján ugyanis látszik, hogy az ütközés pillanatában M. Richárd „úgy tart ellent, hogy a kormányhoz nyúl, és a telefon a műszerfal felé fordul“. A felvételen hallható pittyegő hang a szakértő szerint pedig arra utal, hogy a férfi nem használta a biztonsági övet. A vád szerint a Mercedes sofőrje jogosítvány nélkül,  a megengedett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve, 130 km/órás sebességgel haladt a Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. 
A Vágány utca felől érkező Citroën – amelynek vezetője a harmadrendű vádlott – a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. A kanyar szabályos ívét viszont levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő Mercedest azonban nem vette észre, így nagy erővel csapódott neki a Citroënnek.
M. Richárd a baleset után a rendőröknek még azt mondta, hogy közvetlenül az ütközés előtt satuféket nyomott, ezt végül átgondolta, és a korábbi tárgyaláson már arról beszélt, hogy 
a baleset előtt gyorsított, hogy így kerülje el az ütközést, ezért is kezdett kitérni a másik autó elől a külső sáv felé.

A szakértői vélemény erre is kitért: a felvétel alapján megállapítható, hogy a videó kilencedik másodpercében a vádlott az ütközés előtt fél másodpercig fékezett. Tehát a felvétel alapján egyértelműen „cáfolható, hogy a baleset előtt gyorsított”. Koltai Zsuzsanna, M. Richárd védője szerint a kiegészített szakvélemény több ponton is aggályos, ezért új műszaki szakértő kirendelését indítványozták.
Nem tagadom azt, hogy gyorsan hajtottam, ez nem kétséges, nem az én feladatom megállapítani, mennyivel mentem. Azt viszont kategorikusan állítom, hogy a telefon nem volt a kezemben, a pohár tartóban volt. Bár nem vagyok szakértő,  de ha csikorgó hangot hall, akkor szerintem kellett volna lennie féknyomnak – mondta a keddi tárgyaláson M. Richárd.   
A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, vagyis Budapest területét nem hagyhatja el. A hírportál beszámolója szerint tárgyalás végén arra kérte a bírót, hogy ezt szüntesse meg, mert az ünnepek alatt meglátogatná vidéken élő, idős, beteg rokonait, de a bíróság az indítványt – az ügyésszel egyetértve – elutasította. Már csak azért is, mert a halálos baleset tárgyalása mellett több büntetőeljárás is folyamatban van ellene.
Szerző

Kisteherautó ütött el egy biciklist Szerepen

Publikálás dátuma
2019.12.03. 12:17
Illusztráció
Fotó: Shuttestock
A kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.
Elütött egy kerékpárost egy kisteherautó kedd reggel a Hajdú-Bihar megyei Szerep belterületén – írja a police.hu. A balesetben a biciklis olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrök a helyszínelés idejére a szomszédos utcákba terelték a forgalmat. 
Szerző

A jéghideg gyümölcslevest is feltalálta volna: két és fél évet kapott a visszaeső csaló

Publikálás dátuma
2019.12.03. 10:48

Fotó: Shutterstock
A férfi többmilliós kárt okozott hitelezőinek, szabadalmi jogokra és zenei rendezvényekre hivatkozva vágta át a sértetteket.
Nem jogerősen két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság a 12 rendbeli csalással vádolt férfit, akit a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján küldenek börtönbe. A vádlott – aki adósságait szerette volna rendezni a kicsalt összegekből – mintegy 24 millió forint kárt okozhatott tucatnyi hitelezőjének és kárvallott cégeknek. Az egyik sértettől például arra hivatkozva kért és kapott összesen 2,16 millió forintot, hogy a „jéghideg gyümölcsleves” szabadalmi díjára, a gyártáshoz szükséges hűtők lefoglalásához, illetve másoddiplomás képzése tandíjának kifizetésére kell a pénz. Ugyanerre a projektre hivatkozva sikerült egyéb károsultaktól még közel másfél millió forintot begyűjtenie. Más esetben további 14 milliós kölcsönt is begyűjtött ismerőseitől, a pénzt pedig sosem adta vissza.
A vádlott több milliós károkat okozott rendezvénytermek lefoglalásával is, ilyenkor musical előadásokra hivatkozva bérelte ki a termeket és rendelt meg szolgáltatásokat (őrzést, fény- és hangtechnika,operatőri munka biztosítását) amiket rendszerint nem fizetett ki. A Tatabányai Járásbíróság a szabadságvesztés mellett kártérítésre –mintegy 10,8 millió forint kifizetésére – is kötelezte a vádlottat, ami az okozott károk alig felét rendezheti. A járási ügyészség ugyanakkor súlyosbítást, hosszabb börtönbüntetést kért a vádlottra, így az ítélet még nem jogerős.
Szerző