OBH;Handó Tünde;

2019-12-03 13:19:29

Korábbi igazságügyi miniszterek is megdöbbenéssel olvasták a Handónak írt levelet

Bárándy Péter, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint az OBH leköszönő elnökének tevékenységét sokféleképpen lehet értékelni, azt a szervilizmust azonban, amivel a bírósági vezetők megköszönik egykori kinevezőjük munkáját, elfogadhatatlannak tartják.

A Magyar Köztársaság három korábbi igazságügyi minisztere megdöbbenéssel olvasta azt az „Elnöki köszönet” című levelet, amelyet 24 ítélőtáblai és törvényszéki elnök az Országos Bírósági Hivatal (OBH) leköszönő elnökének írt. Bárándy Péter, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint Handó Tünde tevékenységét sokféleképpen lehet értékelni, azt a szervilizmust azonban, amivel a bírósági vezetők megköszönik egykori kinevezőjük munkáját, elfogadhatatlannak tartják. Úgy vélik, a levél tartalma és stílusa nem az aláírók által emlegetett XXI. századot, éppen ellenkezőleg: a magyar történelem legsötétebb korszakait idézi.

„Egykori igazságügyi miniszterként meggyőződtünk arról, hogy a magyar bírói kar tisztességes és felkészült szakemberekből áll. Bízunk abban, hogy ez a jogásztársadalom egészét lejárató, méltatlan »hűségnyilatkozat« nem rendíti meg a testület tagjait. A bírák hivatali esküjük szellemében, továbbra is pártatlanul és csak a törvényeknek alárendelten végzik felelősségteljes munkájukat” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a három volt miniszter.

Ismert, egyetlen kivétellel az összes törvényszéki és ítélőtáblai elnök aláírta a múlt héten azt a levelet, amelyben megköszönték a december 1-jei hatállyal alkotmánybíróvá választott OBH-elnök, Handó Tünde munkáját. Az elképesztően szervilis stílusban íródott dokumentum, amely Handót az egekbe dicséri, sokakat az 50-es évekre emlékeztetett: „A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed. (...) Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk”.