Előfizetés

Felrobbant egy üzem Szudánban, legalább 23 ember meghalt, rengeteg a sérült (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.03. 19:34

Fotó: EBRAHIM HAMID / AFP
Tűz ütött ki egy robbanást követően egy kerámiaüzemben a szudáni fővárosban, Kartúmban kedden, legalább 23 ember meghalt, több mint 130 megsérült - közölte a szudáni átmeneti kormányzat.
A közlemény szerint egy tartálykocsi felrobbant, miközben földgázzal töltötte fel a Salumi nevű kerámiaüzem föld alatti tartályait, "nagy" tüzet okozva, következtében eddig legalább 23 ember meghalt. A kormányzati közlemény szerint a tűz teljesen megsemmisítette a gyárat. A szerencsétlenségről készített videofelvételen menekülő és segítségért kiabáló emberek voltak láthatóak a baleset helyszínén. A gyárból lángok csaptak fel füsttel, miközben önkéntesek és biztonsági erők megpróbálták eloltani a tüzet.
A kormány nyilatkozata szerint az előzetes vizsgálatok a szükséges biztonsági intézkedések és felszerelések hiányára, valamint arra utalnak, hogy teljesen véletlenszerűen tároltak gyúlékony anyagokat. A Reuters hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az áldozatok között számos külföldi is van, köztük néhányan ázsiai országokból származnak. A sérülteket a főváros kórházaiba szállították. Egy meg nem nevezett helyi rendőrfőnök szerint néhányuk állapota válságos.

Botrányok gyengítik Guaidót

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2019.12.03. 15:11

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Letűnőben van a venezuelai ellenzék vezéralakjának csillaga.
A Nemzetgyűlés elnökének, Juan Guaidónak politikai szövetségesei miatt kell magyarázkodnia. Kilenc ellenzéki képviselő keveredett botrányba, köztük a korrupció visszaszorításáért felelős parlamenti ellenőrző bizottság elnöke is. Az Armando.info nevű venezuelai oknyomozó portál arról számolt be, hogy a politikusok lobbiztak a kolumbiai Carlos Lizcano érdekében, annak ellenére, hogy ő is érintett a „CLAP” élelmiszer-segélyprogram körüli visszásságokban. A szocialista Nicolas Maduro elnök által bevezetett támogatási rendszer hivatalosan a hiperinfláció miatt éhező embereken hivatott segíteni, a caracasi kormány azonban kifizetőhelynek használta, politikai hátországa jutalmazására. Az Egyesült Államok az ügyben két kolumbiai üzletembert, Alex Saabot és Álvaro Pulidot is szankciókkal sújtott. Az Armando.info szerint Lizcano nekik dolgozott, az érintett ellenzéki politikusok mégis ártatlanságát bizonygatták az amerikai és a kolumbiai hatóságoknak küldött levelekben. Juan Guaidó parlamenti vizsgálatot ígért és hangsúlyozta: nem fogja hagyni, hogy a korrupció veszélybe sodorja az ellenzék eddig elért eredményeit. A Nemzetgyűlés elnöke még januárban – a törvényhozás támogatásával – ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és több mint 50 ország ismerte el Venezuela első embereként. A hatalmat ténylegesen gyakorló szocialista Nicolas Maduro eltávolítására irányuló törekvései azonban kifulladni látszanak. Guaidó hiába szólította támogatóit újabb tüntetésekre, az áprilisba utcákra vonuló hatalmas tömegeknek csak a töredéke mozdult meg.
Kapcsolódó
Bolívia megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Venezuelával

Moszkva bekeményített – Frontális támadás az Apple és az „idegen ügynökök” ellen

G.M.
Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:54

Fotó: Valeriy Melnikov / AFP
A Kreml szerint a figyelem elterelése céljából démonizálja az orosz hackereket a nyugat, ám az orosz elnöki szóvivő szavainak időzítése is igen érdekes.
Figyelemelterelésről beszélt kedden Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő, aki a Reuters hírügynökség beszámolója szerint nevetségesnek nevezte azt a napokban felmerült lehetőséget, hogy Oroszország a december 12-i brit választást is megpróbálta befolyásolni. Peszkov szerint a nyugat démonizálja az orosz hackeret, így próbálja elterelni a figyelmet valós problémáiról. Vlagyimir Putyin szóvivője arra reagálva fejtette ki álláspontját, hogy november 27-én a brit Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn olyan állítólagos titkos dokumentumokat mutatott be, miszerint a Boris Johnson vezette konzervatívok az ingyenes egészségügy, az NHS kiárusításáról 2017 óta tárgyalásokat folytatnak az amerikaiakkal. Corbyn 450 oldalas titkos dokumentum gyűjteményt mutatott fel a sajtótájékoztatón, ezt követően pedig több szakértő megállapította, hogy ez a szivárogtatás igen hasonlít egy orosz dezinformációs kampányhoz. Csakhogy az orosz elnöki szóvivő szavainak időzítése is igen érdekes. Hétfőn ugyanis Vlagyimir Putyin aláírt két olyan törvényt is, amelyről minden bizonnyal jobb, ha minél kevesebb szó esik. Putyin zöld utat adott az orosz duma által júliusban megszavazott azon jogszabálynak, amely most már a jogi személyek mellett lehetővé teszi az olyan természetes személyek külföldi ügynökké minősítését is, akik külföldről kapnak finanszírozást széles közösségnek szánt tájékoztató anyagokat terjesztésére. Ugyancsak hétfőn írta alá azt a törvényt is, amely megtiltja, hogy 2020 júliusától orosz szoftver nélküli okostelefont, számítógépet és okostévét forgalmazzanak Oroszországban. Sajtóinformációk szerint ez utóbbi elsősorban az Apple ellen irányul, amelyet így akarnak rákényszeríteni arra, hogy a termékeire orosz szoftvert telepítsen.
Kapcsolódó
Az Északi-sarkvidéken tesztelte az orosz hadsereg az új hiperszonikus rakétát