Előfizetés

A választás utáni interregnumban gyorsan 1,48 milliárdra szerződött Mészáros Lőrinc cégével az FKF

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.04. 09:26

Fotó: Népszava
Belső vizsgálat indul az ügyben, csak úgy, mint más, még Tarlós alatt kötött és sok kérdést felvető szerződések kapcsán.
Hiába hirdetett szerződéskötési moratóriumot Karácsony Gergely főpolgármester, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. még az új testület alakuló ülése előtt aláírt egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel - írja az Mfor. Az új városvezetés és a frissen megalakuló felügyelőbizottság csak most, a cégek megkezdett átvilágítása során értesült az ügyletről. A portál értesülése szerint Nagy László Albert vezérigazgató széke most már igencsak erősen inog.
Az FKF Zrt. augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására. Egyetlen cég adott be a pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. A társaság fillérre annyit ajánlott, mint amennyit a kiíró FKF eredetileg becsült árként megadott. A két fél gyorsan meg is állapodott október 31-i dátummal, és alig öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt aláírták a két évre, 2021. november végéig szóló kontraktust. A szerződés összértéke 1,479 milliárd forint.
A következő november végi ülésén megtárgyalta és el is fogadta a jövő évi költségvetés elfogadásáig hatályos, átmeneti gazdálkodásról szóló előterjesztést, amelynek lényege, hogy egyelőre csak az idei maradvány terhére köthető szerződés, illetve történhet kifizetés a beruházások esetében.
Az új városvezetés belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Más, még Tarlós István vezetése alatt megkötött pazarló FKF-es szerződéseket is elővesznek, derül ki az Mfor cikkéből. Az egyik ilyen például a sok kérdést felvető MUT célgép-beszerzést. A két pályázatra egy-egy ajánlat érkezett, ugyanattól a cégtől. A szállítói szerződéseket a pernyéhez hasonlatosan gyorsan meg is kötötték. Ennek értelmében a M-U-T Hungária Kommunális Járműgyártó és Kereskedelmi Kft., és a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nettó 1,2 milliárd forintért 24 darab kukásautót szállít a fővárosi kukás cégnek. Az orrseprűs, hóekés, locsolós felépítményekkel egyaránt felszerelhető 28 darab köztisztasági gépet szintén a M-U-T Kft-től rendelte meg az FKF nettó 2,48 milliárdért. A gond az, hogy a tender bírálói és az új városvezetés gyanúja szerint ugyanazokat a gépeket veszik meg, amelyeket korábban már megvettek - de nem szállítottak le -, csak 300 millióval drágábban. Az FKF 2018-ban is lebonyolított egy tendert: több mint kétmilliárd forintért rendelt meg seprőgépeket, locsolókocsikat, hókotrókat a Városkert Gépipari és Kereskedelmi Kft.-től, amelyet az FKF annak ellenére hozott ki győztesnek, hogy a Mercedes-Benz járművek hivatalos magyarországi vezérképviselete, a Pappas Autó Magyarország Kft. még az eredményhirdetés előtt hivatalos levélben jelezte, hogy a Városkert által ajánlott modellnek semmilyen változata nem érhető el az FKF kérte változatban és felszereléssel. A Nagy László Albert vezette FKF ennek ellenére aláírta a nettó 2,2 milliárdos szállítói szerződést. A megrendelt 28 darab köztisztasági járműből azonban csak hármat sikerült leszállítani, ráadásul azok még alapvető műszaki paramétereikben sem egyeztek meg a megrendelésben szereplővel.

Mészároshoz köthető

A Hungaropec Zrt-nek egyedüli tulajdonosa a V-Híd Kft, amelynek tulajdonosa a V-Híd Zrt. Utóbbi egykoron a Hídépítő Zrt. tulajdonosának Apáthy Endrének az érdekkörébe tartozott, de 2017 végére a részvények többsége előbb Sárváry Istvánhoz, a fennmaradó 10 százalék pedig a Properitus Vagyonkezelő Kft-hez vándorolt. Majd a GVH iratai szerint 2018 ferbruárjában a Mészáros-csoport – Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix - egyedüli irányítást szerzett a V-Híd Építő Zrt. egésze felett. Sárváry a cég vezérigazgatója maradt. A V-Híd 2018-ban már 46,9 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, ami igen szép summa, különösen a többszörös tulajdonosváltás előtti 2016-os évben elért 2 milliárdos bevételhez képest.

Letartóztatták Boldog István "jobbkezét"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.04. 08:02

Fotó: Shutterstock
Letartóztatták a Fidesz Szolnok megyei politikusát, Boldog István munkatársát - írja a torokszentmiklosi.hu és a 24.hu. A végzés nem végleges. Az F. Petraként beazonosított személy ellen
hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyik büntetőügy.

A Budai Központi Kerületi Bíróság rendelte el egy hónapos letartóztatását, végzés indokolása szerint a bizonyítás megnehezítésének veszélye tette ezt indokolttá, írta a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya a torokszentmiklos.hu-nak. Az információt az Indexnek megerősítette a Fővárosi Törvényszék, illetve közölte: összesen 5 emberrel szemben rendeltek el kényszerintézkedést november 29-én:
4 fő került letartóztatásba, 1 fő pedig – a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával – bűnügyi felügyelet alá.

A Fidelitasból felemelkedő F. Petra korábban a homofób kirohanásairól is ismert Boldog István fideszes országgyűlési képviselő munkatársa volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben. Az Átlátszó cikke tavaly még a politikus jobbkezeként emlegette. A körzetben a Központi Nyomozó Főügyészség hosszabb ideje önkormányzatokat érintő korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az események a múlt héten gyorsultak fel: az ügyészségi nyomozók házkutatást tartottak a cserkeszőlői önkormányzatban, feltehetően ekkor vették őrizetben F. Petrát is. Letartóztatásának híre hétfőn jutott el a 24.hu-hoz, a nyomozóügyészség nekik viszont nem válaszolt arra, hogy valóban megtörtént-e a fideszes politikus letartóztatása és kihallgatása.
Hadházy még október elején számolt be arról, hogy szerinte Boldog István lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit: csak akkor kaphatnak uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat.

A Népszava is írt arról, hogy szédületes gazdasági karrierívet mondhat magáénak például a lepukkant jászkiséri családi házba bejegyzett Profiter Machine Kft., ami 2017-es megalakulása után alig két év alatt tizenkét alkalommal nyert TOP-os pályázatokon és csaknem másfél milliárd forintos összberuházást nyert el. A másik, közbeszerzéseken rendre remekül szereplő cég, az Akviron Kft. pedig egy egyszemélyes mérnöki tervező cég volt, aminek bevétele 2018-ban ugrott évi 100 millióról 500 millióra.
Hadházy Ákos novemberi bejegyzésében már utalt arra, hogy F. Petra körül valami történik. A fideszes képviselő ugyanis november végén nem jelent meg a törökszentmiklósi közgyűlésben. A független országgyűlési képviselő megjegyezte, szerinte ez Boldog István miatt érdekes, akinek - mint ő is sokszor hallotta - F. volt jobb keze és "táskás embere". Hadházy úgy értesült, hogy nemcsak a cserkeszőlői polgármesteri hivatalban voltak nyomozók, hanem F. Petránál is, akit ezután "vittek magukkal".

"Szlovákiával együtt leszakadtunk a többiektől"

F. Szabó Kata
Publikálás dátuma
2019.12.04. 08:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A PISA-eredmények bár minden területen nagyon pici javulást mutatnak, Radó Péter oktatáskutató szerint valójában csak annyit jelentenek, hogy a magyar közoktatás stabilizálódott egy alacsony szinten, és sokkal többre nem is képes.
Hogyan értékeli a nyilvánosságra került eredményeket?
Az átlageredmények azt mutatják, hogy a 2015-ös nagy bezuhanáshoz képest stagnálás van, a közoktatás gyenge teljesítménye tulajdonképpen stabilizálódott. Az utóbbi három évben nem voltak nagy átalakítások, a rendszer nagyjából bejáratódott, és ennyi tud. Ahhoz, hogy kiderítsük, minek köszönhető ez a néhány pontos növekedés, alaposabb elemzés szükséges. Viszont az nyilvánvaló, hogy örömre semmi ok nincsen, mert nem tértünk vissza még a korábbi, 2012-es szintre sem. A magyar közoktatás megrekedt a délkelet-európai és a közép-európai országok teljesítmény szintje között, ha a környező országokat tekintjük „versenytársnak”, akkor azt látjuk: Szlovákiával együtt leszakadtunk a többiektől, és ez várhatóan tartósan így is marad. Ez a területenként 4-6 pontos javulás mit jelent, mennyire számottevő?
Ez egy nagyon pici növekedés, de hibahatáron azért talán túl van. Maga az OECD abba a csoportba sorolja Magyarországot ez alapján, ahol nem változtak érdemben az eredmények az előző felméréshez képest. Azért kell ezzel óvatosan bánni, mert 4-6 pontos különbséget rengeteg minden okozhat, a lehetséges okok jelentős részének semmi köze nincsen a közoktatás teljesítményéhez. Például az is képes ilyen növekedést okozni, ha csökken a gyerekszegénység, és a többi országhoz képest javul a magyar tanulók átlagos családi háttérindexe. Ez jó dolog, de nem jelenti, hogy a magyar közoktatásban bármi érdemeben változott volna. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az eredmények alapján a családi háttér miatti különbségek egyre kevesebb szerepet játszanak a magyar tanulók teljesítményében. Míg a 2018-as mérés szerint a teljesítménykülönbségek 19,1 százalékát magyarázta ez, 2015-ben ez a mutató 21,6, 2012-ben 23, 2009-ben pedig 26 százalék volt. Mit jelent ez az adat?
Ez önmagában semmit nem jelent, ez az adat nem értelmezhető. Lehet, hogy az államtitkár valamit félreértett, és nem tudja, hogy miről beszél. Elképzelhetőnek tartom, hogy az egyenlőtlenségek valamilyen csökkenése kiolvasható a számokból – ennek is többféle oka lehet –, de ezt nem százalékban szokták megadni, mert így nincs értelme. Semmi jel nem mutat arra, hogy a magyar iskoláknak javult volna a hátránykompenzációs képessége, ebben Európában a leghátsó sorban kullogunk.