szavazás;lakcímadatok;nyilvántartás;

2019-12-05 06:30:00

Törvényt sért és időt húz a Belügyminisztérium

Bizonyossá vált, hogy törvénysértését követett el a Belügyminisztérium a lakcímnyilvántartási adatok kiadása ügyében – derült ki a tárca lapunknak küldött nyilatkozatából. Ráadásul a minisztérium most még tovább húzza az időt: a Kúriához fordul.

Mint arról többször írtunk, egy jogerősen elvesztett per nyomán a Belügyminisztériumnak ki kellett volna adnia azokat a tavalyi, a parlamenti választás előtti lakcímnyilvántartási számokat, amelyekből kiderülhetne, valóban voltak-e tömeges bejelentkezések fiktív lakcímekre a 2018-as voksolás előtt. Több ilyen konkrét esetet is feltárt a sajtó, elsősorban arról szóltak a hírek, hogy a magyar-ukrán határ itteni oldalán sok külhoni létesített lakcímet egy-egy ingatlanban csak azért, hogy egyéni jelöltre is szavazhassanak, ne csak a pártok listáira. Sőt, voltak olyan fővárosi kerületek is, ahol tetten érhető volt a tömeges bejelentkezés, ami a választási eredményt is befolyásolhatta. A részletes lakcímnyilvántartási, illetve bejelentkezési adatok nélkül viszont csak találgatni lehet, mennyire volt tömeges ez a jelenség és országos szervezettség állt-e a voksturizmus mögött.

– Az ítélet 2019. október 30-án érkezett a Belügyminisztériumba – írta lapunk érdeklődésére a Belügyminisztérium. Ez azért aggályos, mert a kiperelt információkat a jogerős bírósági ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül közzé kell tenni, erről szólnak a jogszabályok. Sőt, maga a Belügyminisztérium egy november közepi kérdésre adott válaszban tette egyértelművé: a jogerős ítélet rendelkezései szerint fogja teljesíteni az adatkiadást. Ez viszont nem történt meg. Vagyis a jogszabályok betartásáért, betartatásáért is felelős tárca több mint két hete törvénysértő állapotot tart fenn azzal, hogy nem teljesíti az ítéletben foglaltakat.  Ezen az sem változtat, hogy a Belügyminisztérium közben előterjesztette felülvizsgálati kérelmét, és a Kúriához fordult.

A Kúria kedden arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az adott ügyben „felülvizsgálati kérelem vagy ideiglenes intézkedés iránti kérelem még nem érkezett”, azaz a tárca most döntötte el, hogy mégiscsak rendkívüli jogorvoslatot kér. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy vajon milyen lakcímváltozási és bejelentkezési adatok vannak a minisztériumnál, amelyeknek az eltitkolásáért még a jogsértő állapotot is vállalják.