Előfizetés

Kitört a vidéki médiaháború

Doros Judit, Ungár Tamás, Vas András
Publikálás dátuma
2019.12.05. 06:00
Szolnokon is szerződést bontott az MTVA
Fotó: SZOLNOK TV
Sorra mondja fel a helyi televíziókkal kötött szerződéseket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azokban a városokban, ahol az ellenzék került hatalomra.
„A Szolnok TV Zrt. és az MTVA között hosszú évek óta szerződés van, mely alapján a szolnoki helyi tévé az MTV részére is készít tudósításokat. Ez évente nagyjából 20 millió forint bevételt jelent a helyi tévének. Most ezt a szerződést mondta fel indoklás nélkül az MTVA. Ez a Fidesz válasza arra, hogy eltávolítottuk a tévé éléről kedvenc vezérigazgatójukat.” Ez a bejegyzés jelent meg a napokban az ellenzéki Szolnoki Többség közösségi oldalán nem sokkal azután, hogy a fideszes polgármester vezette, de valójában az ellenzéki többségű önkormányzat által irányított városban leváltották a helyi televízió korábbi vezérigazgató-főszerkesztőjét. Az MTVA produkciós igazgatója és operatív vezérigazgató-helyettese által aláírt, november 26-án keltezett levélben arról írtak, hogy az év végig hatályos szerződésben foglalt együttműködést 2020 januárjától már nem kívánják fenntartani. Noha lapunk birtokába került a szerződés felmondásáról szóló levél, az MTVA sajtóosztálya érdeklődésünkre azt állította: semmilyen szerződést nem bontottak fel a Szolnok TV Zrt.-vel, sőt, a 2019 december 31-éig érvényben lévő szerződés újratárgyalását kezdeményezték. Ez utóbbit megerősítette Tóth József, a szolnoki tévé új vezetője: kinevezése után nem sokkal valóban kapott egy emailt a szerkesztőség központi címére, amelyben az MTVA jelezte egyfajta tárgyalási szándékát, de ennél bővebbet egyelőre nem tudott. Egy helyi portál szerint a város fideszes polgármestere Szalay Ferenc járt közben az MTVA-nál, hogy gondolják újra a szerződés felbontását.
Az MTVA-t megkérdeztük arról is, hogy az országban hány helyi televízióval, és mekkora összegben szerződtek tudósítások készítésére évente, s ezek közül mennyit mondtak fel az októberi önkormányzati választásokat követően. Erre nem kaptunk választ. Körkérdésünk nyomán azonban kiderült: a szolnokihoz hasonló tartalmú felmondólevelet kapott több más olyan nagyváros helyi televíziója is, ahol az őszi önkormányzati választásokat követően vezetőváltás történt. Ezeknél a televízióknál sehol nem kaptak a szolnokihoz hasonló értesítést arról, hogy az MTVA esetleg még tárgyalna a szerződéshosszabbításról.
Varga Zoltán, a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. vezetője a Népszavának azt mondta, ők tegnap kapták meg a szerződésbontásról szóló értesítést, s mivel most zajlik az átadás-átvétel, egyelőre nem tudja, mekkora bevételkisesét okoz majd ez a szerkesztőségnek.
A pécsieknek is postázták az elbocsátó üzenetet az MTVA-tól – itt körülbelül 10-15 millió forintos bevételt jelentett a köztévével kötött szerződés. Nagykanizsán ugyan a polgármester-választást a Fidesz-KDNP nyerte, ám a közgyűlésben – akárcsak Szolnokon - az ellenzéki összefogás szerzett többséget, amely a múlt csütörtökön leváltott nyolc városi cégvezetőt, köztük a médiaközpontét is. Itt az MTVA még a múlt heti közgyűlés előtt felbontotta szerződését a médiummal.
Egerben a helyi televízió főszerkesztőjét nem tudtuk elérni, jelenleg ugyanis betegszabadságon van, de az ellenzéki összefogás vezette képviselő-testület egyik tagja lapunknak azt mondta: fel vannak rá készülve, hogy ezt a várost is eléri az MTVA „pörölye”. Szombathelyen már február végén - amikor az ellenzék többségbe került a közgyűlésben – leváltották a helyi tévé és médiacentrum vezetőjét. Az MTVA akkor nem lépett, sőt a választások óta sem: úgy tudjuk, a Szombathelyi Televízió a mai napig forgat anyagokat a köztévének.
Megkerestünk olyan szerkesztőségeket is, ahol nem történt ősszel fordulat, s amely jelenleg is kormánypárti vezetésű városban működik, de például sem Kaposváron, sem Nyíregyházán nem kaptak az együttműködést felmondó levelet. Mivel a szerződésük nekik is az év végéig hatályos, s azt elvileg harminc nappal hamarabb kell felmondani, így – mondták a vezetők - nem is számítanak arra, hogy megszűnik a kapcsolatuk az MTVA-val.

"Rettenetes a helyzet"

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke – aki februári leváltásáig a szombathelyi televízió főszerkesztője volt – szerinte „rettenetes a helyzet”, de érdekvédelmi szervezetként egyéni szerződésekre nincs ráhatásuk. A hozzájuk tartozó 93 tagtelevízióból 10-11-nek volt vagy van szerződése az MTVA-val, s az ő ügyükben már felvették a kapcsolatot Papp Dániel vezérigazgatóval, akivel várhatóan a jövő héten találkoznak. Lovass Tibor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az MTVA részéről ez nem politikai, hanem racionális lépés, jelenleg ugyanis nem tudni, mekkora lesz a köztévé működtetésére szánt keret. Hozzátette: a vidék Magyarországa egyre kevésbé képviselteti magát a közszolgálati televízióban, ha a helyi szerkesztőségek sem szállítják a témákat, ez csak rosszabbodni fog. Szavai szerint a korábbi, régiós televíziós szerkesztőségi rendszer jól működött, ezt kellene visszaállítani. Más kérdés, hogy a helyi televíziók valódi témákat szállítottak-e eddig vagy inkább kiszolgálták az MTVA koncepcióját. A 444.hu írta meg, hogy kiszivárgott két email, amikben a közmédiában megfelelő nyilatkozókat keresnek, hogy a kormány igényei szerint alakítsák a hírek tálalását. Az egyik email szerint a helyi tévéseknek olyan megszólalókat kellett keresniük vidéken, akik a kormány bejelentése után a nyugdíjasoknak küldött rezsiutalványokról nyilatkoznak hálásan, a másikban pedig olyan méhészeket kellett találniuk, akik dicsérik az új, kormányzati támogatást.

Maradnak a mínuszok és a köd csütörtökön is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.04. 22:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hajnalra -2 és -7 fok közé, a havas északi, északkeleti tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő.
Csütörtök reggelre sokfelé képződik pára, köd, zúzmarás köd, mely napközben többfelé tartósan is megmaradhat, ezeken a tájakon elszórtan átmenetileg hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat - írja az Időkép. A nap csak nyugaton süthet ki rövidebb, délkeleten hosszabb időre. Északnyugaton élénk, esetleg erős lökések kísérhetik a délies szelet. Hajnalra -2 és -7 fok közé, a havas északi, északkeleti tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő. Napközben -4, +5 fokot mérhetünk, a tartósan párás, ködös tájakon marad fagypont alatt a csúcshőmérséklet.
Pénteken a reggelre képződő pára, köd többfelé tartósan megmaradhat, viszont a déli tájakon akár több órára is kisüthet a nap. Nem lesz jelentős a légmozgás. Északon, északkeleten ismét erős hajnali fagyra kell számítani. A legmagasabb hőmérséklet a borongós, tartósan párás, ködös tájakon -3 és +2 fok között alakul, azonban a naposabb déli országrészben 5-7 fokot is mérhetünk. Szombaton is többfelé borult, tartósan párás, ködös időre van kilátás, de helyenként napos időszakok is lehetnek. Északnyugaton kezdetben kisebb ónos eső sem kizárt. Enyhül az idő, a déli tájakon akár 8-10 fokot is mutathatnak délután a hőmérők. Vasárnap még ugyan ködös lehet a hajnal, kemény fagyra azonban már nem kell készülni. A nyugatias szél helyenként megélénkül. Kora délután 3-10 fokos maximumokat mérhetünk. Hétfőn egy hidegfront hozhat esőt, záporokat.

Senki nem figyel a nyugdíjasokra

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.12.04. 19:56
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keresik az érdekérvényesítés lehetőségét a nyugdíjas szervezetek, de kénytelenek voltak megállapítani a negyedszer megszervezett Országos Nyugdíjas Parlament szerdai ülésén, hogy a kormánynál és a parlament fideszes többségénél évek óta süket fülekre találnak. Most először fordult elő, hogy az ország vezetői legalább egy levéllel reagáltak a meghívásra, bár más elfoglaltságra hivatkozva kimentették magukat és még az időseket konzultációra invitáló népjóléti- és költségvetési bizottság kormánypárti alelnökei sem voltak kíváncsiak a lakosság negyedét képviselő küldöttek véleményére. Volt, aki szerint a következő választás előtt jöhet majd fordulat, ha a Fidesz veszélyben érzi a hatalmát. Az önkormányzatoknál azonban máris érezni az ellenzéki sikerek hatását, sorra jelentik be a helyi idősügyi tanácsok létrehozását, élen a fővárossal. A találkozó végén elfogadott határozat rögzíti, hogy egy országos érdekegyeztető fórum létrehozása mellett fontosnak tartják ilyen egyeztető szervezetek alapítását valamennyi településen, hogy a városok, községek vezetői tárgyalhassanak a nyugdíjasokkal a korosztály gondjairól, igényeiről, például az idősotthonok bővítéséről, az önkéntesek segítségének felhasználásáról. Egységes elvárásként erősítette meg a megjelent 378 küldött, hogy követelik az infláció mellett a bérek emelkedését is beszámító, úgynevezett vegyes indexálás visszaállítását az évenkénti nyugdíjemeléseknél, valamint a nyugdíjprémium beépítését az alapnyugdíjba. Olyan új kérdések is felvetődtek a vitában, mint az egyházi idősotthonoknak adott plusztámogatás kiterjesztése valamennyi fenntartó intézményeire, netán egy olyan szociális gondozóhálózat létrehozása, amilyenben a védőnők ellátják a kisgyermekeket. A Nyugdíjas Parlament képviselői arról is döntöttek, hogy próbálják újabb népszavazási kezdeményezésekkel is rákényszeríteni a hatalmat az idősek gondjainak megoldására.