Kocsis Máté sajátos helyzetben nyilatkozott felesége 97 milliós nyaralójáról

Publikálás dátuma
2019.12.05. 08:48
Kocsis Máté
Fotó: Népszava
A Fehér házban, felesége, az anyósa, a család ügyvédje és a Fidesz-frakció sajtófőnöke jelenlétében, kamerával és diktafonnal felszerelve avatott be egy riportert a részletekbe.
Nagy értékű balatoni ingatlan van Kocsis Máté felesége, Kocsisné Márkus Szilvia tulajdonában – tudta meg a 24.hu. A 200 négyzetméteres, úszómedencés révfülöpi nyaraló kizárólagos birtokosa a Fidesz frakcióvezetőjének házastársa, aki két állami cégben is pozíciót tölt be (DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. és Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.). Az ingatlan tulajdoni lapja szerint Kocsisné 2014-ben vásárolta meg a két szomszédos telek egyesítésével létrejött 1100 négyzetméteres területet, ahova 2017-ben építettek fel üdülőt.
Az ingatlan így értelemszerűen nem szerepel Kocsis Máté vagyonnyilatkozatában.

Noha a képviselő házastársának is van vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége, az általa az Országgyűlésnek leadott dokumentum nem nyilvános. A hozzátartozók vagyonnyilatkozatát most csak a mentelmi bizottság vizsgálhatja, kizárólag konkrét bejelentések nyomán. Az ellenzék és a korrupció ellen küzdő Transparency International ugyan szorgalmazza ennek megváltoztatását, de hiába. Legutóbb talán 2014-ben merült fel fideszes körökben is az átláthatóság kérdése: a képviselők kiskorú gyermekeinek vagyoni helyzete lehetne teljesen nyilvános, mondta akkor a Népszabadságnak egy befolyásos kormánypárti politikus, miután kiderült, hogy Lázár János tízéves fiának nevére került egy svábhegyi luxuslakás.
A Fidesz frakcióvezetője nem hagyta válasz nélkül a 24.hu megkeresését. A portálnak arról nyilatkozott, hogy a vásárláshoz nem vettek fel hitelt, Kocsisné Márkus Szilvia egy II. kerületi lakást örökölt, ennek értékesítéséből vásárolta meg a révfülöpi építési telket 13,5 millió forintért. Az építkezést az asszony szülei által eladott 300 négyzetméteres budaörsi ház értékéből fedezték, 77,5 millió forintba került, és körülbelül 6 millió forint egyéb költségük volt. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, azért nem tulajdonos a balatoni ingatlanban, mert a révfülöpi házat a házasságkötésük előtt értékesített vagyonból finanszírozta a felesége.
Kocsis sajátos körülmények között még a lakás dokumentumait is megmutatta a portál újságíróinak.

A politikust a Képviselői Irodaházba szervezett találkozóra elkísérte a felesége, az anyósa és a család ügyvédje is, valamint jelen volt a Fidesz-frakció sajtófőnöke. A beszélgetést Kocsisék kamerával és diktafonnal is rögzítették, a frakcióvezető szerint erre azért volt szükség, mert bizalmatlan. Az elhangzottak közléséhez nem járultak hozzá.
Kocsis Máté legutóbbi, 2018-as vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy egy 683 négyzetméteres ingatlanon álló VIII. kerületi lakóház felének a tulajdonosa, emellett 28 millió forintos, a családtagjaitól származó kölcsönről és nyolcmillió forint megtakarításról számol be. A felesége nevén lévő százmilliós értéket képviselő balatoni nyaralóról így a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok titkossága miatt semmilyen módon nem értesült eddig a nyilvánosság.
Korábban Lázár János neje is Révfülöpön vásárolt nyaralót, amiről a Direkt36 számolt be 2016-ban. A különbség a két eset között, hogy a Lázár Jánosnak tíz éven át haszonélvezeti joga volt a szintén 1100 négyzetméteres telken álló, 160 négyzetméteres révfülöpi nyaralón, ezért azt neki is fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Építészeti Citrom-díj Kocsisnak

Az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete 2018 májusában illette Citrom-díjjal Kocsis Máté fideszes frakcióvezető józsefvárosi házépítését. Mint ugyanis az Építészfórum és a 24.hu beszámolójából kiderül, az építkezéshez ugyanis a Tisztviselőtelepen található telekről egy műemléki védettségű, 1880-ban épült házat 2017-ben a műemléki hatóság tudta nélkül lebontottak. Az eset azért nem keltett visszhangot annak idején, mert a VIII. kerületben mind Kocsis polgármestersége alatt, mind az őt váltó Sára Botond alatt mindennapossá vált az építési örökség szisztematikus lerombolása. Az elmúlt évtizedben ez Budapest egészére is jellemző.

Szerző

Az NMHH szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz elég egy cinikus utalás is arra, hogy létezik más álláspont

Publikálás dátuma
2019.12.05. 08:06
Az MTVA székháza.
Fotó: Népszava
Az tökéletesen megfelelő, ha az MTVA a saját ügyvédjével készít egy 13 perces interjút.
Szeptember 27-én számolt be a köztévé arról, hogy elsőfokú ítélet született abban a perben, ami azután indult, hogy decemberben erőszakkal dobták ki az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházából. Akkor ugyanis elutasította az első fokon eljáró bíróság az óbudai jegyző birtokvédelmi határozatát, amire hivatkozva a közmédia biztonsági őrei eljártak - azaz a bíróság szerint az épületből nem dobhatták volna ki a képviselőket. Az ítélet utóéletéről szóló cikkében az Index.hu úgy foglalja össze a bíróság indoklását, hogy aszerint a képviselők jogszerűen és jóhiszeműen léptek be majd maradtak benn az épületben, illetve "az MTVA nem bizonyította, hogy miért okozott volna aránytalan sérelmet, ha a képviselők 8-10 percben ismertetik a követeléseiket".
Az állami média hírcsatornájának 27-én este adásba került politikai hírháttér-műsora ennek apropóján a nyertes felpereseket nem, csak az MTVA ügyvédjeit hívták meg, akik a műsorvezetővel majdnem 13 percig teljes egyetértésben beszélgettek arról, hogy "triumfálnak és fenyegetnek" az ellenzékiek, pedig szerintük az ítéletből nem következik, hogy közintézményekben ezután "ilyen magatartásokat kifejthetnének". És míg a DK aznap kiadott tömör közleményén ("Közmédia! Akkor hamarosan újra nálatok") hosszasan rágódtak, mondván, az fenyegető , az MSZP közleményét az MTI sem adta ki.
Mindez komolyan sérti a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, ismételten

- nyilatkozta az Indexnek Litresits András, az MSZP jogi képviselője. Ezért először a közmédiához fordult panasszal, majd miután azt elutasították, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának állásfoglalását kérte az ügyben. Az NMHH-nak a törvény szerint 20 napja lett volna az ügyre, de Litresits szerint már ezt is 19 nappal túllépve döntöttek. A Karas Monika által vezetett, most újabb 9 évre színtisztán fideszes tagokkal feltöltött Médiatanács lényegében a következőt mondta ki:
a felügyeleti szerv szerint már az is kiegyensúlyozott tájékoztatásnak számít, ha csak megemlítik, hogy az ellenzéknek más a véleménye, de azt bemutatni egyáltalán nem szükséges.

A felügyeleti szerv szerint az állami hírcsatorna teljesen korrekten jár el azzal, ha 13 percig szerepelteti a saját ügyvédjeit, cinikusan kommentálja – az elvileg objektív – riporter a bírói döntéseket, és a másik fél meghallgatásáról szó sem lehet. Arra hivatkoztak, hogy a DK közleményét beolvasták a műsorban.
A határozat ellen az ellenzéki képviselők ügyvédje természetesen felülvizsgálati kérelemmel fordul a bírósághoz, de Litresits András szerint nem is konkrét eset miatt van jelentősége az ügynek: az ugyanis rávilágít arra, milyen következményei vannak annak, hogy kizárólag fideszes tagokból áll a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet, a Médiatanács.
A Médiatanács rendkívül szűkszavúan számol be honlapján a döntésről, de annak indoklásából az Index több részletet is idéz. A kifogásolt közmédiás műsor pedig alább megtekinthető:
Szerző
Témák
közmédia NMHH MTVA
Frissítve: 2019.12.05. 08:16

Boldog-ügy: bekeményített az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.12.05. 08:00
Ez a ház a székhelye annak a jászkiséri cégnek, amely sorra nyerte a TOP- os pályázatokat Boldog István fideszes képviselő körzetében
Fotó: A szerző felvétele
Kétpón a belügy vizsgálódott, Cserkeszőlőn iratokat foglaltak le, négyen előzetesben – felgyorsult a nyomozás az ügyben, amelynek szálai a fideszes Boldog Istvánhoz vezetnek.
A Népszava több érintett polgármesterrel folytatott beszélgetés után az elsők között számolt be arról, milyen körülmények között osztották ki a TOP-os pályázati pénzeket Boldog István kétpói fideszes országgyűlési képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei körzetében. Behívták őket a kétpói polgármesteri hivatalba 2016 januárjában, s ott közölték velük, mely cégekkel végezzék a pályázatok előkészítését, a projektmenedzseri feladatokat, a közbeszerzési eljárást, ha nyerni akarnak. Hadházy Ákos független képviselő pedig sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ügyben – Boldog István képviselő megnevezése nélkül – nyomozás indult. Ehhez az ügyhöz kapcsolódva a cserkeszőlői önkormányzatnál foglaltak le iratokat november végén: a Központi Nyomozó Főügyészség katonai ügyészének utasítására a hivatal eközben még a beérkező telefonokat sem fogadhatta. Ezen a héten kedden pedig a Belügyminisztérium tartott ellenőrzést a kétpói polgármesteri hivatalban egy olyan ügyben, ami szintén köthető Boldog Istvánhoz. Az ő féltestvére irányítja ugyanis a Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft-t, amely a kétpói önkormányzat tulajdona. Ez a kft. egy tízmilliós pályázati pénzzel nem tud elszámolni. Október 31-ig kellett volna fóliasátrakat felállítaniuk a közmunkások számára, szeptemberben el is készítettek egy dokumentációt a műszaki átadásról, ám a falu új vezetése azzal szembesült, hogy a projekt nem valósult meg, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. Belső körből származó információk szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal illetékesei is bejelentkeztek Kétpón, hogy a 2011-től napjainkig tartó időszak pályázati anyagait átnézzék. Az „irányított” TOP-os pályázatokkal kapcsolatos hír, hogy a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben előzetes letartóztatásba került Boldog István jobbkeze, korábbi közvetlen munkatársa, Fehér Petra, aki korábban a megyei közgyűlés alelnöke volt, az idei helyhatósági választásokon pedig a Fidesz-KDNP képviseletében tagként újra bekerült a testületbe – írta meg a torokszentmiklosi.hu. Az Index ezt később azzal egészítette ki, hogy eddig összesen öt emberrel szemben rendeltek el kényszerintézkedést, közülük négyen kerültek letartóztatásba, egy fő pedig – nyomkövető alkalmazásával – bűnügyi felügyelet alá.
Szerző