Előfizetés

Gyurmaként formálnák a jogot Rácz Zsófia érdekében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 10:39

Fotó: Twitter/UN Vienna ‏
Megjelent a javaslat, ami alapján egy egyetemista is lehet ifjúságpolitikai helyettes államtitkár.
Pénteki keltezéssel megjelent az országgyűlés honlapján a törvényalkotási bizottság javaslata, hogy hogyan lehessen diploma nélkül helyettes államtitkár egy egyetemista, aki korában maga is nyilatkozott a jog „gyurmázásáról” – írja a hvg.hu.
A javaslat így szól: „a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifiúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.” 
Határidőt nem szabnak, hogy mennyi időn belül kell elvégezni az egyetemet. A javaslatról kedden szavaznak a kormányzati igazgatásról szóló törvénymódosítás részeként. A módosításban hivatkozott (1) bekezdés írja elő a jogi, illetve egyéb végzettséget. Rácz jelenleg joghallgató, így megfelel a kitételnek, amit a módosításban támasztottak felé. 

„Minden racionalitástól elszakadva használják a jogot”

Ezt a fajta jogformálást korábban Rácz Zsófia is elítélte, igaz, akkor még nem tudhatta, hogy egyszer a hasznát fogja látni. A 444.hu szúrta ki azt a Hír TV-s felvételt, amin a leendő helyettes államtitkár még a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ elemzőjeként értett egyet Orbán Viktorral.
„Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot. Szerintem egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban ez, hogy így ki lett mondva, ez abszolút hiánypótló. És nem azért fontos, mert Orbán Viktor mondta ki, hanem azért, mert igaz.”

Rácznak azonban érdemes lesz hozzászoknia a gyurmázáshoz, hiszen a kormány, melynek tagja lesz, pillanatnyi érdekének megfelelően rendszeresen felülírja az általa teremtett joggyakorlatot. A Népszava részletes cikkben számolt be arról, hogy hol, és kinek érdekében váltak ruganyossá a szabályozások, puhult meg többször a „gránit szilárdságú” alaptörvény is.

A Fidesz-családok évei ezek

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:30

Fotó: Népszava
Visszatérő fordulat lett a „családi segítség” és a „családi összefogás” a fideszes képviselők körében, amikor vagyonuk figyelemre méltó gyarapodását igyekeznek magyarázni.
Most Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője indokolta ezzel, miként lett felesége tulajdonosa egy százmilliós, fürdőmedencés balatoni luxusnyaralónak. Az ügyet feltáró 24.hu-nak Kocsis azt mondta: felesége örökölt egy második kerületi ingatlant, annak árából vett meg 13,5 millió forintért egy 1100 négyzetméteres révfülöpi telket. Az építkezéshez aztán a szülei adtak közel nyolcvan millió forintot, miután megváltak budaörsi házuktól. Az erről szóló okiratot a frakcióvezető – ügyvéd jelenlétében – be is mutatta a hírportál munkatársának. Kocsis Máté nem az első, aki nagy összeget köszönhet a családnak. Korábban Lázár János korábbi kancelláriaminiszter tanár végzettségű felesége vett, szintén Révfülöpön és ugyancsak családi összefogásnak köszönhetően 160 négyzetméteres üdülőt. "A feleségem is spórolós családból származik, őt is támogatják a szülei" – magyarázta akkoriban Lázár. A politikus egyébként saját, meglehetősen gyors gazdagodását is gyakran magyarázta „családi segítséggel”. Első földjeinek megvásárlását a család segítette, ahogy a feleségével közös lakás esetében is számíthattak anyagi támogatásukra. Lázár később maga is folytatta a családi hagyományt: 2014-ben derült ki, hogy egy svábhegyi luxusvilla került akkor tízéves gyermeke nevére. A család kuporgatta össze Láng Zsolt második kerületi ex-polgármester rózsadombi luxusingatlanait is. A család később sem hagyta magára a politikust, mivel édesanyja kétszer is vásárolt több száz négyzetméternyi rózsadombi telket, amit aztán hozzácsaptak a Láng-féle ingatlanhoz. Zsiga Marcell – aki szerint az egykori, 47 ezer forintos közmunkás fizetésről mondta, hogy az elég a megélhetéshez – 40 milliós ingatlanhoz jutott, részben felesége családja révén. Szijjártó Péter külügyminiszternek is a család segített abban, hogy egy 2014-es áron is 167 millióra taksált házat építhessen Dunakeszin. 20 milliót felesége szülei, közel 80 milliót pedig az ő szülei adtak. Igaz, ebből csak 34 millió volt ajándék, a többit kölcsönbe kapták.
Mind a mai napig ködös, mekkora támogatást kapott rokonaitól Rogán Antal, aki 2014-ben azzal kommentálta a – vagyonnyilatkozatában 149 négyzetméteresként indult, de végül 185 négyzetméteresnél megállapodó – Pasa-parki luxuslakásáról szóló híreket, hogy azt „tetemes adósságból és családi segítségből” vették. Matolcsy György jegybankelnök ki sem ejtette a száján a „családi segítséget” pedig ő nagyon is családi összjátéknak köszönheti, hogy egy rózsadombi luxusvillában élhet. A piaci áron félmilliárdos villát ugyanis Matolcsy György fiának cége vette meg, az ügyletet a Matolcsy György unokatestvérének – időközben bedőlt – bankja finanszírozta, amely pénzintézetet eredetileg éppenséggel a Matolcsy vezette MNB tőkésített fel. Matolcsy pedig papíron a fiától bérli az ingatlant.

Hallgatnak a rikkancsok, nem jelent meg a Pesti Hírlap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Péntek reggel került volna az utcákra az új napilap első száma, a bürokrácia azonban közbeszólt.
December 6-án, azaz most pénteken jelent volna meg a Pesti Hírlap című új ingyenes, fővárosi terjesztésű napilap első száma. Az új napilap tervezett megjelenési időpontjáról a főszerkesztő, Kerényi György nyilatkozott pár hete a Media1-nek, hozzátéve, hogy az említett időpontra megkaphatják az engedélyeiket a Fővárosi Önkormányzattól a rikkancsos, közterületi terjesztéshez, azt ugyanis még az október 13-i főpolgármester-csere előtt, Tarlós István főpolgármestersége idején nyújtották be így az önkormányzat számára biztosított 60 napos válaszadási idő addigra biztosan lejár. Kerényi György akkor azt is elmondta: a Pesti Hírlap Mikuláskor megjelenő első száma 24 oldalas lesz, a későbbiekre, azaz január 13-tól, amikortól már rendszeres lenne a megjelenés, 16 oldalas terjedelmet említett a főszerkesztő.
Csakhogy mint a Media1 megtudta, végül nem születtek meg a terjesztési engedélyek.

A hírportál csütörtökön este utolérte Kerényi György főszerkesztőt, aki arra, hogy végül meg tud-e jelenni a lap reggel: azt írta, nem reggeli, hanem délutáni lap lesz a Pesti Hírlap, de mivel csütörtökön este 20 óráig sem kaptak választ a Fővárosi Önkormányzat illetékeseitől a kérelmeikre, ezért a szerkesztőség kénytelen volt lemondani a nyomdai és a terjesztői megrendelést egyelőre. A kérdésre, hogy akkor most hogyan tovább, Kerényi azt írta: beadnak egy újabb, immáron negyedik kérelmet is, és reméli, hogy pár napon belül tényleg megjelenhet az első szám. Persze ez még attól függ, hogy a városházáról kapnak-e választ.
A Pesti Hírlap stábjának tagjai közé olyan helyekről vettek, illetve vesznek fel munkatársakat mint például a hvg.hu, az Átlátszó, a 168 Óra. A főszerkesztő-helyettesi posztot arra a Makai Józsefre bízták, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli majd. A Pesti Hírlapban egyébként a közélet mellett lesz  például kultúra, tudomány és technológia rovat is, illetve még közlekedési szakújságírót is felvettek, ami persze logikus, hiszen a fővárosban a közlekedés állandó téma.

A kiadó megvette volna a Magyar Nemzetet is

A lap kiadója, a Milkovics Pál üzletember tulajdonolta Schwartz Capital Group által újonnan létrehozott vállalkozás, a Global Post Hun Kft. (Milkovics az a médiavállalkozó, aki még 2018 tavaszán átvette volna Simicska Lajostól a végül bezárt kormánykritikus Magyar Nemzetet, de a miniszterelnök egykori barátja nem reagált a megkeresésre érdemben, a Nemzetet pedig Simicska bezárta, később pedig átadta a NER-nek.)