Előfizetés

Hatalmas gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, öt ember meghalt (fotó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 16:08

Fotó: Frantisek Ivan / MTI/AP/TASR
Az épület három legfelső emelte teljesen kiégett.
Gázrobbanás volt pénteken 12 óra 15 perc előtt egy 12 emeletes eperjesi panelház egyik lakásában, a 9. és 12. emelet között. A balesetnek öt halálos áldozata van – írja a bumm.sk. A cikk szerint a tűzoltók evakuálták az épületből az összes személyt, akit vizuálisan érzékeltek. A legfelső 3 emelet teljesen kiégett, miközben egészen kinyílt a tetőzet. Mivel a gázrobbanás következtében teljesen összedőlt az épület lépcsőháza, azon keresztül nem lehet bejutni az épületbe. A tűzoltók magasemelő berendezés segítségével jutottak fel a 6. emeletre és végzik az elérhetővé tett lakások oltását. Fokozatosan folytatják majd a munkát a feljebb lévő szinteken is – közölte a Facebook-oldalán a Tűzoltóság és Műszaki Mentőszolgálat Országos Parancsnoksága. A portál azt írja, fennáll a veszélye a teljes épület összedőlésének. Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere 12 óra 35 perctől rendkívüli helyzetet rendelt el a város területére vonatkozóan. „Jelenleg mentési munkálatok zajlanak a helyszínen. Hamarosan összeül a válságstáb” – mondta péntek délután Vladimír Tomek, a város szóvivője.

Fenyegető üzeneteket kapott a jogtudós, aki nem ért egyet a Trump elleni eljárással

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:23
Jonathan Turley
Fotó: Stefani Reynolds / AFP
Még be sem fejezték a meghallgatást, amikor levelek özöne érkezett a lakására és a hivatalába.
Fenyegető üzeneteket kapott Jonathan Turley jogtudós, aki a képviselőház három bizottsága előtti minapi meghallgatáson kifejtette, hogy nem ért egyet a Donald Trump amerikai elnök elleni impeachment-eljárással – jelentette csütörtök este az amerikai Fox televízió és a The Hill című lap. A George Washington Egyetem professzora a washingtoni politikai élettel foglakozó The Hillben írt publicisztikájában arról számolt be, hogy még be sem fejezték a meghallgatást szerdán, amikor a lakására és a hivatalába fenyegető levelek és üzenetek özöne érkezett.
„Azt követelték, hogy rúgjanak ki a George Washington Egyetemről”

– írta a tudós.

Kiemelte, hogy az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) elleni állásfoglalása miatt fenyegetik. Turleyt három másik – a demokraták által kiválasztott – jogásszal együtt hívták be a törvényhozók, őt a republikánusok hívták meg. A professzor leszögezte ugyan, hogy nem Donald Trump híve, és a 2016-os választáson nem is szavazott rá, de nem ért egyet az ellene indítandó eljárással. Álláspontját azzal indokolta, hogy a demokratáknak nincs elég bizonyítékuk és tanúvallomásuk, amely alátámasztaná, hogy az elnök visszaélt a hatalmával és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre. Ellenzéke szerint Trump azt akarta elérni Volodimir Zelenszkijnél, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden, a 2020-as választások egyik demokrata párti elnökjelölt-aspiránsa, volt alelnök és fia, Hunter Biden ellen ukrajnai üzleti ügyeik miatt. A meghallgatás egyik résztvevője, a demokraták által behívott Pamela Karlan, a Stanford Egyetem jogásza meghallgatásán elsütött egy szóviccet az elnök kiskorú fiára, Barron Trumpra utalva. Azt mondta:
„az amerikai alkotmány értelmében itt nincsenek nemesi címek. Tehát bár az elnök nevezheti Barronnak a fiát, nem csinálhat belőle bárót”.

Az elnök kampánycsapatának sajtófőnöke, Kayleigh McEnany és a first lady, Melania Trump reagált a történtekre. Az elnök felesége a Twitteren azt írta: Karlan „szégyellheti magát (...) cinkosságáért, és azért, hogy ehhez egy gyermeket használt fel”. McEnany közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „csak az őrült liberálisok agyában vicces egy 13 éves gyermeket belekeverni az impeachment-eljárásba”. Sajtójelentések szerint Karlan aznap este bocsánatot kért a szavai miatt.

Lövöldözés, autós üldözés – Négy ember meghalt Floridában egy sikertelen ékszerrablás után

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.06. 10:26

A két fegyveres rabló, az UPS csomagküldő szolgálat egyik alkalmazottja és egy gépkocsivezető vesztette életét.
Két fegyveres rabló, az UPS csomagküldő szolgálat egyik alkalmazottja és egy járókelő meghalt egy sikertelen ékszerlopás utáni autós üldözésben és lövöldözésben csütörtökön a floridai Miamiban – közölték az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség illetékesei. A rablók helyi idő szerint csütörtök délután próbálták meg kifosztani Miami Coral Gables nevű külvárosában, a híres Miracle Mile bevásárlónegyedben lévő ékszerboltot, de az üzletből kapott „csöndes” riasztás után másfél perccel rendőrök érkeztek a helyszínre. Közben a bolt tulajdonosa fegyvert rántott, és meghátrálásra kényszerítette a bűnözőket. Egy visszapattanó golyó könnyebben megsebesítette a bolt egyik női alkalmazottját, egy másik golyó pedig a városnegyed polgármesteri hivatalának egyik ablakát találta el. A boltból menekülő bűnözők ellopták az UPS csomagküldő szolgálat egyik teherautóját, a sofőrjét pedig túszul ejtették. A rendőrök üldözőbe vették a teherautót, a hajsza 32 kilométeren át tartott. A rablók egy forgalmas országúton száguldva cikáztak a gépkocsik között, de egy kereszteződés jelzőlámpájánál várakozó autók miatt nem tudtak továbbhaladni. A bűnözők és üldözőik között tűzpárbaj bontakozott ki, a rendőrök végül lelőtték a két rablót. A lövöldözésben az UPS sofőrje és egy másik gépkocsivezető is meghalt, de egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök vagy a rablók golyója oltotta ki az életüket. A filmbe illő hajszát élőben közvetítette helikopterről több tévétársaság. A rendőrség tisztségviselői hangsúlyozzák, hogy a nyomozóknak nincs könnyű dolguk, mert legalább három helyen, az ékszerboltban, az autólopás és a lövöldözés helyszínén kell tartaniuk szemlét.